Η τροφή, φάρμακο για το σώμα και την ψυχή

Η τροφή, φάρμακο για το σώμα και την ψυχή

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μα δεν μπορείς να φας βρύα… Τα βρύα δεν είναι τροφή για τον άνθρωπο, είναι πουλόβερ για τους βράχους!», λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα στον διάσημο Κορεάτη μάγειρα Ιμ Τζιχό, σε μια σκηνή του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος σεφ». Αμέσως μετά, παρακολουθούμε τη γερόντισσα να δοκιμάζει από τη σούπα που σκάρωσε ο μάγειρας από αυτή τη μάλλον παράδοξη πρώτη ύλη. «Α, αναπάντεχα νόστιμη», του λέει χαμογελώντας.

Αναπάντεχη, σχεδόν «θεραπευτική», είναι και η ταινία της βραβευμένης σκηνοθέτιδος Χιε-Ριουνγκ Παρκ, που ακολουθεί τον Iμ για δέκα χρόνια, να διασχίζει βουνά, ποτάμια και πεδιάδες σε όλη την κορεατική χερσόνησο, συχνά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, συλλέγοντας τα υλικά της μαγειρικής του – από άγριες πικραλίδες μέχρι… ναι, βρύα. H Μητέρα Φύση, πιστεύει ο μάγειρας, βρίσκεται στην καρδιά της μαγειρικής τέχνης. Γι’ αυτόν τίποτα στη φύση δεν δημιουργήθηκε τυχαία και κάθε υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί, τόσο στη μαγειρική όσο και για τη θεραπεία του ανθρώπινου σώματος.

Η τροφή, φάρμακο για το σώμα και την ψυχή-1

Για τον Ιμ τίποτα στη φύση δεν δημιουργήθηκε τυχαία και κάθε υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί, τόσο στη μαγειρική όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η ταινία θα προβληθεί σε λίγες ημέρες στην Αθήνα από το CineDoc, με την υποστήριξη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας. Λάτρης του καλού φαγητού, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, Σουσόκ Λιμ, δεν έμεινε ασυγκίνητος από το μεγάλο, βαθιά εσωτερικό ταξίδι του συμπατριώτη του. «Μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω νέες γεύσεις και νοστιμιές πηγαίνοντας σε διάφορα μέρη και κρυμμένες ταβέρνες», είπε στην «Κ». «Τα Σαββατοκύριακα, γενικά, μαγειρεύω στο σπίτι. Μου έχουν πει οι φίλοι μου πως απολαμβάνουν τη μαγειρική μου, όπως τα μύδια που φτιάχνω στον ατμό ή τα μακαρόνια με θαλασσινά. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, όταν είδα το ντοκιμαντέρ “Περιπλανώμενος σεφ”, συγκινήθηκα τόσο ώστε να βουρκώσουν τα μάτια μου και να θελήσω να μοιραστώ τα συναισθήματά μου με τους Ελληνες».

«Το φαγητό είναι τέχνη και ολιστική ιαματική επιστήμη», διαβάζει ο επισκέπτης στο εστιατόριο Sandang του σεφ Iμ Τζιχό, στη Σεούλ. Το φαγητό είναι το μέσο για να αποκτά ο οργανισμός μας τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, λέει η κοσμοθεωρία του σεφ. Ρωτήσαμε τον κ. Λιμ αν συμμερίζεται αυτή την άποψη. «Συμμερίζομαι την άποψή του απόλυτα», απαντά. «Πιστεύω ότι η καλή διατροφή είναι φάρμακο και μπορεί να θεραπεύει. Εχω ταχθεί στην υγιεινή διατροφή, καθώς από μικρό παιδί ήμουν λίγο φιλάσθενος». Το φαγητό είναι, όμως, και μνήμη, είναι και αγάπη. Η ταινία συναντά τον σεφ τη στιγμή που αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να δημιουργήσει μέσα σε μόλις 24 ώρες 108 νέα πιάτα –αριθμός σημαδιακός για τους βουδιστές– ως φόρο τιμής στη θετή του μητέρα. «Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το στιφάδο με φασόλια σόγιας, ένα παραδοσιακό κορεατικό φαγητό», λέει ο πρέσβης Λιμ. «Είναι συνδεδεμένο με τα χέρια της μητέρας μου, δηλαδή με βαθιά αγάπη και φροντίδα. Η γεύση είναι χαραγμένη στη μνήμη της καρδιάς μου».

Παγκόσμια γλώσσα η γεύση

Και όμως, τα κοινά στοιχεία μεταξύ της κορεατικής και της ελληνικής κουζίνας είναι αρκετά. «Απολαμβάνω την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το γιαούρτι, τα τυριά. Μου αρέσουν τα ελληνικά φαγητά, εκείνα που αποκαλούμε “σπιτικά”. Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά κοινά μεταξύ των δύο λαών μας, τόσο στο φαγητό όσο και στην αντίληψη για τη ζωή. Τρώμε πολλές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και μας αρέσουν τα καλά σπιτικά φαγητά με πολλή φροντίδα. Μας αρέσει να βάζουμε διαφορετικά πιάτα σε ένα τραπέζι και να τα μοιραζόμαστε. Μας αρέσει, επίσης, να δίνουμε στους συγγενείς και φίλους τα προϊόντα της γης μας. Οποτε συναντώ Ελληνες βετεράνους του πολέμου της Κορέας, σχεδόν πάντα έχουν στα χέρια τους κάποιο δώρο, όπως ελιές, λάδι, τυριά παραγωγής τους και χαίρονται να μου τα δίνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γέροντες που ζουν στα ελληνικά χωριά, όταν ταξιδεύω και τους συναντώ. Το ίδιο κάνουν οι απλοί άνθρωποι και στα χωριά της Κορέας».

Η τροφή, φάρμακο για το σώμα και την ψυχή-2

Ο πρέσβης πιστεύει ότι οι λαοί έρχονται πιο κοντά μέσα από τις γεύσεις. «Η γεύση είναι σαν μια παγκόσμια γλώσσα μέσω της οποίας οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Για παράδειγμα, στην Κορέα, όταν χαιρετάμε, ρωτάμε συχνά αν έχει φάει ό άλλος, για να πούμε “ας κανονίσουμε να φάμε μαζί κάποια στιγμή”. Ετσι και εμείς, μέσω γεύσεων γνωριζόμαστε. Πέρυσι τον Νοέμβριο, είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε μαθήματα κορεατικής κουζίνας σε συνεργασία με τη σχολή μαγειρικής Λε Μοντ και πρόκειται να επαναληφθούν ξανά, εφέτος τον Μάρτιο. Λίγο πριν από το Πάσχα, επίσης, επισκεφθήκαμε το σωφρονιστικό ίδρυμα γυναικών στη Θήβα, όπου μοιραστήκαμε τις γεύσεις».

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος σεφ» θα πραγματοποιηθεί από το CineDoc την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, 8 μ.μ.). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει επίδειξη και δοκιμή πιάτων της κορεατικής κουζίνας, από τις Κορεάτισσες σεφ Kανγκ Τζου Αν και Μιεόνγκ-τζα Αν. Μεταξύ άλλων, θα δοκιμάσουμε bulgogi (κορεατικό μπάρμπεκιου) και japchae (μακαρόνια από γλυκοπατάτα με λαχανικά και βοδινό κρέας). Η ταινία θα προβληθεί, επίσης, το Σάββατο και την Κυριακή, 18 και 19/1, στις 16.00, στον κινηματογράφο Δαναό, και την Κυριακή 26/1, στις 16.00, στον κινηματογράφο Ααβόρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή