ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μπέργκμαν επί τέσσερα

gkat_14_1001_page_1_image_0004

Με Μπέργκμαν κάνει ποδαρικό για τη νέα χρονιά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τρεις ταινίες του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη και ένα ντοκιμαντέρ για το έργο και την προσωπικότητά του. Στο αφιέρωμα, με τίτλο «Οι τέσσερις εποχές του Ινγκμαρ Μπέργκμαν», οι ταινίες που προτείνει η Ταινιοθήκη είναι προσεκτικά επιλεγμένες και συμβαδίζουν με την αλλαγή των εποχών.

Η πρώτη ταινία προβάλλεται την Κυριακή 12 Ιανουαρίου και δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τις ανοιξιάτικες «Αγριες φράουλες», η πιο συγκινητική και για πολλούς η καλύτερη ταινία του Ευρωπαίου δημιουργού, στην οποία ο Μπέργκμαν στοχάζεται πάνω στον απολογισμό και στην ενδοσκόπηση της ζωής. Ακολουθεί το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» με την αξέχαστη Χάριετ Αντερσον και τους νεανικούς έρωτες που μαραίνονται το ίδιο γρήγορα όσο ανθίζουν. Το αφιέρωμα καταλήγει με το εξομολογητικό δράμα «Φθινοπωρινή σονάτα» και με ένα ακόμη κοίταγμα στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ενας αιώνας», του 2018, που σκηνοθέτησε η Μαργκαρέτε φον Τρότα και φωτίζει πτυχές του πρωτοπόρου δημιουργού.

«Οι τέσσερις εποχές του Ινγκμαρ Μπέργκμαν», 12-15 Ιανουαρίου, αίθουσα «Σταύρος Τορνές», Αποθήκη 1, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ωρες προβολών 9 μ.μ.