Νέες ταινίες: Γαλλίδα σταρ, Αμερικανός σεκιούριτι

Νέες ταινίες: Γαλλίδα σταρ, Αμερικανός σεκιούριτι

5' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια ★★ ★

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε Εντα

Ερμηνείες:Κατρίν Ντενέβ, Ζιλιέτ Μπινός, Ιθαν Χοκ

Μετά τους εξαιρετικούς «Κλέφτες καταστημάτων», ο Χιροκάζου Κόρε Εντα συνεχίζει με μία ακόμη οικογενειακή ιστορία, πολύ διαφορετικής ωστόσο υφής. Αρχικά αυτή τη φορά ο Ιάπωνας κινηματογραφιστής ταξιδεύει στη Γαλλία, προκειμένου να συναντήσει ένα εκλεκτό καστ δυτικών ηθοποιών. Στο επίκεντρο της καινούργιας ιστορίας του βρίσκεται η Κατρίν Ντενέβ, η οποία υποδύεται τη Φαμπιέν, διάσημη σταρ του σινεμά, η οποία εκδίδει την αυτοβιογραφία της. Για την περίσταση, καταφθάνουν από τις ΗΠΑ η κόρη, Λουμίρ (Ζιλιέτ Μπινός), με τον Αμερικανό σύζυγο (Ιθαν Χοκ) και την εγγονή της Φαμπιέν. Ταυτόχρονα η τελευταία βρίσκεται εν μέσω γυρισμάτων ενός καινούργιου φιλμ επιστημονικής φαντασίας.

Ο Κόρε Εντα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αριστοτέχνης σεναριογράφος, δημιουργώντας έναν καμβά διαφορετικών επιπέδων και έξυπνων «παιχνιδιών», πάνω σε ένα αρκετά συνηθισμένο κινηματογραφικά θέμα. Αφοσιωμένη στην καριέρα της και γενικώς δύστροπη ως χαρακτήρας, η Φαμπιέν δεν υπήρξε υποστηρικτική μητέρα, με τα ζητήματα του παρελθόντος να έρχονται στην επιφάνεια κατά την επίσκεψη της Λουμίρ. Από την άλλη, η καταξιωμένη ηθοποιός βλέπει γύρω της νέες σταρ να ανθούν και να κλέβουν τη λάμψη που κάποτε ανήκε σε εκείνη.

Το φιλμ πλέκει τον ιστό του γύρω από τον χαρακτήρα της Ντενέβ, ο οποίος σε ένα βαθμό βασίζεται στην ίδια τη Γαλλίδα ηθοποιό· στο σπίτι της Φαμπιέν βλέπουμε την αφίσα από την «Ωραία της Ημέρας» –αν και με ελαφρώς αλλαγμένο τίτλο– ενώ αρκετές είναι και οι αναφορές στην ιστορία του γαλλικού σινεμά. Ως ιδέα, η προσθήκη της ταινίας που δημιουργείται ταυτόχρονα με την κυρίως υπόθεση είναι ευφυής, ωστόσο δεν λειτουργεί απαραίτητα άψογα στην εκτέλεση. Γενικώς σε ολόκληρη την ταινία υπάρχει η αίσθηση πως ο Ιάπωνας δημιουργός βρίσκεται κάπως έξω από τα νερά του, αν και ολοφάνερα ξέρει καλά να κολυμπά…

Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ ★★ ★

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ

Ερμηνείες: Πολ Γουόλτερ Χάουζερ, Σαμ Ρόκγουελ, Κάθι Μπέιτς

Στα 90 του πια, ο αειθαλής Κλιντ Ιστγουντ συνεχίζει να κάνει ταινίες, αυτή τη φορά μένοντας μόνο από την πίσω πλευρά της κάμερας. Η αληθινή ιστορία που αφηγείται εδώ είναι αυτή του Ρίτσαρντ Τζούελ, ενός κάπως εκκεντρικού άνδρα που μένει με τη μητέρα του και εργάζεται ως σεκιούριτι, ενώ όνειρό του είναι να γίνει αστυνομικός. Κατά τη διάρκεια μιας βάρδιάς του σε κάποια εκδήλωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα (1996), ο Ρίτσαρντ θα εντοπίσει ένα ύποπτο σακίδιο, σώζοντας τελικά εκατοντάδες ζωές. Το FBI ωστόσο θα κατηγορήσει τον ίδιο για την επίθεση, παραδίδοντάς τον βορά στα ανελέητα ΜΜΕ.

Οπως και με το «American Sniper», ο Ιστγουντ συνεχίζει να αναζητά τους ήρωές του στη λευκή, συντηρητική Αμερική, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ολομέτωπη επίθεση λόγω της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Η αφήγηση και ο ρυθμός της ιστορίας του είναι ακριβή, όπως και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών του. Αν μη τι άλλο και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, η ικανότητα του κινηματογραφιστή Ιστγουντ να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο αξιακό σύστημα περί δικαιοσύνης, ισορροπίας κ.ο.κ. στο σινεμά, δίχως –τις περισσότερες φορές– να μοιάζει στρατευμένος, είναι άξια θαυμασμού.

Bad Boys for Life ★★½

Σκηνοθεσία: Αντίλ Ελ Αρμπί, Μπιλάλ Φαλάχ

Ερμηνείες: Γουίλ Σμιθ, Μάρτιν Λόρενς, Βανέσα Χάντσενς

Τα κακά παιδιά επιστρέφουν

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη ταινία, τα «κακά παιδιά» της αστυνομίας του Μαϊάμι επιστρέφουν με το δεύτερο σίκουελ, το οποίο αυτή τη φορά δεν φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Μάικλ Μπέι. Το επιτυχημένο δίδυμο των Γουίλ Σμιθ και Μάρτιν Λόρενς διατηρεί τη χημεία του, καθώς οι ριψοκίνδυνοι ντετέκτιβ αναλαμβάνουν ξανά μια δύσκολη αποστολή που θα τους φέρει αντιμέτωπους και με το παρελθόν. Ο χιουμοριστικός χαρακτήρας και η παλαβομάρα των «Bad Boys» σε γενικές γραμμές είναι και πάλι εδώ, αν και φανερά οι πρωταγωνιστές δεν βρίσκονται ακριβώς στην παλιά τους φόρμα. Από την άλλη, σφαίρες, μπουνιές και μπινελίκια παραμένουν σταθερά εν αφθονία.

Ντουλίτλ ★★½

Σκηνοθεσία: Στίβεν Γκέιγκαν

Ερμηνείες: Ρόμπερτ Ντ. Τζούνιορ, Αντόνιο Μπαντέρας

Μια τρελή περιπέτεια

Ενας από τους πιο διάσημους και αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες για παιδιά, ο Δόκτωρ Ντουλίτλ, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από την ερμηνεία του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. O εκκεντρικός γιατρός και βασιλικός κτηνίατρος Ντουλίτλ έχει αποσυρθεί στην κατοικία του, παρέα με τα εξωτικά του ζώα με τα οποία έχει την ικανότητα να συνεννοείται, μετά τον θάνατο της συζύγου του. Οταν ωστόσο η νεαρή βασίλισσα Βικτωρία αρρωσταίνει σοβαρά, εκείνος θα αναχωρήσει με προορισμό ένα μυθικό νησί, προκειμένου να αναζητήσει το αντίδοτο. Μαζί του θα έρθει και ένας νεαρός μαθητευόμενος, καθώς και μια παλαβή παρέα ζώων, έτοιμη για κάθε είδους περιπέτεια. Στις φωνές τους βρίσκονται διάσημοι χολιγουντιανοί σταρ.

Το λουλούδι της ευτυχίας★★½

Σκηνοθεσία: Τζέσικα Χάουσνερ

Ερμηνείες: Εμιλι Μπίτσαμ, Μπεν Γουίσοου, Κέρι Φοξ

Σε περιβάλλον εργαστηρίου

Η Τζέσικα Χάουσνερ («Το προσκύνημα στη Λούρδη») δημιουργεί γύρω από μια ενδιαφέρουσα ιδέα, την οποία πάντως δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρον. Η Αλις, χωρισμένη μητέρα, είναι μια αφοσιωμένη επιστήμονας, που μαζί με την ομάδα της αναπτύσσουν έναν νέο είδους λουλουδιού, το οποίο διαθέτει τη θαυμαστή ικανότητα να κάνει τον ιδιοκτήτη του ευτυχισμένο. Οταν, όμως, η Αλις κάνει δώρο στον έφηβο γιο της, Τζο, ένα τέτοιο λουλούδι, ανακαλύπτει πως η δράση του δεν είναι τόσο αθώα όσο αρχικά πίστευε. Το φιλμ υιοθετεί μια γενικότερα «αποστειρωμένη» ατμόσφαιρα, όπως αυτή του εργαστηρίου, προκειμένου να λειτουργήσει (και) σαν φιλοσοφικό πείραμα. Σε ένα βαθμό τα καταφέρνει, ωστόσο απέχει αρκετά από το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Μια λευκή, λευκή μέρα ★★

Σκηνοθεσία: Χλίνουρ Πάλμασον

Ερμηνείες: Ινγκβαρ Σίγκουρντσον, Ιντα Χλινσντότιρ

Αναμέτρηση με την εμμονή

Ο Ισλανδός Χλίνουρ Πάλμασον μας ταξιδεύει στην παγωμένη πατρίδα του, αφηγούμενος μια ιστορία πένθους αλλά και αγάπης για την καινούργια ζωή. Ο Ινγκβαρ Σίγκουρντσον ερμηνεύει εξαιρετικά έναν εν αποστρατεία αστυνομικό, ο οποίος ζει απομονωμένος μετά τον θάνατο της αγαπημένης συζύγου του σε δυστύχημα. Αχτίδα φωτός για εκείνον είναι πια η μικρή εγγονή του, την οποία υπεραγαπά και συναντά συχνά· παρ’ όλα αυτά, μια τυχαία ανακάλυψη θα τον οδηγήσει στα ίχνη ενός άνδρα, τον οποίο υποψιάζεται σχετικά με την απώλεια της γυναίκας του. Η ατμόσφαιρα, που παραπέμπει και σε ιδιότυπο θρίλερ, είναι σωστή, ωστόσο οι δίχως νόημα επαναλήψεις και οι σεναριακές ευκολίες κουράζουν γρήγορα τον θεατή.

ΕΜΕΙΣ…

Συνεχίζεται αυτή την Κυριακή η σειρά κινηματογραφικών εκδηλώσεων «Σινεμά με τον Φρόυντ», την οποία διοργανώνει η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν. Αυτή τη φορά θα προβληθεί η ταινία «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Τσάιτλιν, η οποία είχε ξεχωρίσει με την ευαίσθητη και πρωτότυπη ματιά της πάνω στην καταστροφή του τυφώνα «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη. Η πρωταγωνίστριά της, η εξάχρονη Χασπάπι, κινείται μεταξύ πραγματικότητας και ονειρικής φαντασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απίστευτη σκληρότητα που βιώνει γύρω της. Για το φιλμ θα κουβεντιάσουν η κριτικός κινηματογράφου Λήδα Γαλανού, η καθηγήτρια φιλοσοφίας και κινηματογράφου, Μελένια Αρούχ και ο ψυχαναλυτής Δημήτρης Τζάκσον. Στις 5 μ.μ.

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Φαίνεται πως ο εκσυγχρονισμός της σειράς ταινιών του Τζέιμς Μποντ έχει ξεκινήσει για τα καλά αρχής γενομένης από την επόμενη πολυαναμενόμενη εκδοχή, που θα έρθει στις αίθουσες την προσεχή άνοιξη. Ετσι, μετά τον «τηλεοπτικό» Γκάρι Φουκουνάγκα («True Detective») που ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την εναλλακτική Φίμπι-Γουόλερ Μπριτζ στο σενάριο, χθες έγινε γνωστή η ανάθεση του επίσημου σάουντρακ στην Μπίλι Αϊλις. Η 18χρονη καλλιτέχνις-φαινόμενο από τις ΗΠΑ γίνεται έτσι η νεότερη που έχει συνθέσει ή τραγουδήσει για τον περίφημο Βρετανό πράκτορα, ενώ η ίδια δήλωσε σοκαρισμένη όσο και ενθουσιασμένη με τη μεγάλη τιμή που της έγινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή