Σαμ Μέντες: από τα Οσκαρ στις… Σπέτσες

Σαμ Μέντες: από τα Οσκαρ στις… Σπέτσες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί προς το παρόν να προβάρει τον οσκαρικό του λόγο, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί ανάμεσα στους μεγάλους νικητές της προσεχούς τελετής απονομής (9/2) με το επικό «1917», ωστόσο ο Σαμ Μέντες φαίνεται πως σχεδιάζει ήδη καινούργια πρότζεκτ. Ενα από αυτά μάλιστα είναι πολύ πιθανό να τον φέρει και στα μέρη μας, μιας και όπως δήλωσε προ ολίγων ημερών στον βρετανικό Observer, έχει ήδη αποφασίσει να αναλάβει την τηλεοπτική μεταφορά του σπουδαίου μυθιστορήματος «Ο Μάγος» του Τζον Φόουλς, το οποίο, ως γνωστόν, διαδραματίζεται σε ένα επινοημένο ελληνικό νησί.

Το βιβλίο του Φόουλς, το οποίο o Βρετανός συγγραφέας έγραψε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Σπέτσες –εργάστηκε εκεί ως καθηγητής αγγλικών– έχει ήδη μεταφερθεί στο σινεμά το 1968, όμως ο Μέντες θεωρεί πως η τηλεοπτική σειρά ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις του: «Οπως πολλοί άλλοι διάβασα και αγάπησα το βιβλίο ως έφηβος. Υπάρχουν πολλά μοντέρνα κλασικά μυθιστορήματα όπως αυτό, τα οποία συμπιέστηκαν σε ταινίες κατά το παρελθόν και ίσως χάσαμε κάτι στην πορεία, αντί να τα αφηγηθούμε στη διάρκεια αρκετών ωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το δημιουργικό κομμάτι της παραγωγής θα αναλάβει η Neal Street Productions, η εταιρεία δηλαδή που βρίσκεται πίσω και από το «1917», ενώ ο ίδιος ο Μέντες θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να μπει η σειρά «στη σωστή ρότα». Οπως αποκάλυψε, πάντως, το μυθιστόρημα του Φόουλς ήταν εδώ και πολλά χρόνια στο ραντάρ του, ωστόσο οι νομικές δυσκολίες ήταν υπερβολικές για να προχωρήσει. Την περίοδο που ασχολούνταν με τα γυρίσματα των ταινιών του Τζέιμς Μποντ ήρθε σε επαφή με τον ανιψιό του Ιαν Φλέμινγκ, ο οποίος, κατά σύμπτωση, κατείχε και τα δικαιώματα του «Μάγου»· κάπως έτσι τα προβλήματα λύθηκαν και η παραγωγή προχωρά, έχοντας ήδη προσλάβει και τον Τομ Εντς («Τζούντι») για τη συγγραφή του σεναρίου.

Σε επικοινωνία μας, τόσο με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου όσο και με το ΕΚΟΜΕ, πληροφορηθήκαμε πως, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για ένταξη στα προγράμματα χρηματοδότησης cash rebate κ.τ.λ. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί μέσα στο επόμενο διάστημα, μιας και σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως προηγείται η εύρεση των κατάλληλων τοποθεσιών, ενώ η προθεσμία υποβολής είναι το αργότερο 60 μέρες πριν από την έναρξη της παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή