Νέες ταινίες: Παρανοϊκό νησί, Αγγλοι γκάνγκστερ

Νέες ταινίες: Παρανοϊκό νησί, Αγγλοι γκάνγκστερ

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φάρος ★★★½

ΘΡΙΛΕΡ (2019)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Εγκερς

Ερμηνείες: Γουίλεμ Νταφόε, Ρόμπερτ Πάτινσον, Βαλέρια Καραμάν

Η απειλητική ατμόσφαιρα και το «άβολο» συναίσθημα είναι διακριτά από το πρώτο κιόλας πλάνο, στη δεύτερη ταινία του Ρόμπερτ Εγκερς («Η μάγισσα»), η οποία στρέφει δίκαια πάνω του την προσοχή ως σημαντικού σύγχρονου εκπροσώπου του «σκοτεινού» σινεμά. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ενώνει εδώ τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Ρόμπερτ Πάτινσον, με τους δύο σταρ να συνθέτουν ένα γοητευτικό όσο και παρανοϊκό δίδυμο. Λίγο πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο νεαρός Τόμας Χάουαρντ (Πάτινσον) φτάνει σε ένα απομακρυσμένο, ακατοίκητο κατά τα άλλα νησάκι, προκειμένου να εργαστεί στον φάρο που υπάρχει εκεί. Μαζί του είναι ο Τόμας Γουέικ (Νταφόε), έμπειρος φαροφύλακας και πρώην ναυτικός, με αδυναμία στο αλκοόλ και στις μεθυσμένες θαλασσινές ιστορίες. Η βάναυση συμπεριφορά του τελευταίου μαζί με μια καταιγίδα που τους αποκόπτει τελείως από τον υπόλοιπο κόσμο θα τους οδηγήσουν σε άγρια σύγκρουση.

Ο Εγκερς, πολύ έξυπνα, δημιουργεί για τους ηθοποιούς του ένα θεατρικό περιβάλλον, με τα ανάλογα σκηνικά, τους α λα Σαίξπηρ δραματικούς μονολόγους, τους ιδιωματισμούς και τα συναισθηματικά ξεσπάσματα που μας κρατούν καθηλωμένους. Το ίδιο το κάδρο του, τετράγωνο σχεδόν και με ασπρόμαυρη φωτογραφία, μοιάζει με παράθυρο σε έναν άλλο σχεδόν υπερβατικό κόσμο. Πράγματι, όσο οι μέρες στον ανεμοδαρμένο βράχο περνούν και το φαγητό σταδιακά αντικαθίσταται από μπουκάλια οινοπνεύματος –μέχρι και φωτιστικού πετρελαίου– η παράνοια κλιμακώνεται, σε έναν στρόβιλο απελπισίας και παραισθήσεων.

Ο Γουίλεμ Νταφόε ερμηνεύει υπέροχα ένα χαρακτήρα που, σαν άλλος κάπτεν Αχαμπ από τον «Μόμπι Ντικ», είναι απορροφημένος από τις τρελές εμμονές του, ένα ναυάγιο που απειλεί να παρασύρει στον βυθό και τον νεότερο άνδρα. Οσο η απομόνωση και το ποτό κάνουν τη δουλειά τους, οι δυο τους μοιάζουν αλλόκοτα όλο και περισσότερο –προφανώς και η ταύτιση του ονόματος δεν είναι τυχαία– ταξιδεύοντας μέχρι τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του μυαλού.

The Gentlemen ★★½

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι

Ερμηνείες: Μάθιου Μακ Κόναχι, Τσάρλι Χάναμ, Κόλιν Φάρελ

Μετά τον μάλλον απογοητευτικό «Βασιλιά Αρθούρο» και το ζωντάνεμα του «Αλαντίν», ο Γκάι Ρίτσι επιστρέφει στα γνώριμα αγαπημένα του γκανγκστερικά μονοπάτια, τοποθετώντας αυτή την αστεράτη περιπέτεια στο σύγχρονο Λονδίνο. Πρωταγωνιστής είναι ο Μίκι Πίρσον, ένας Αμερικανός έμπορος μαριχουάνας, κυρίαρχος στη βρετανική αγορά, ο οποίος σχεδιάζει την απόσυρση και την επιστροφή στην πατρίδα. Αυτή του, ωστόσο, η απόφαση θα πυροδοτήσει έναν περίπλοκο μηχανισμό απληστίας και εκδίκησης, ο οποίος απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα, αφήνοντας πίσω του και μπόλικα πτώματα.

Ο Γκάι Ρίτσι δημιουργεί, μάλλον άνευ λόγου, μια αρκετά δαιδαλώδη πλοκή με πολλούς χαρακτήρες και διάφορες υπο-ιστορίες, η οποία δεν διευκολύνει ιδιαίτερα την παρακολούθηση. Την κατάσταση σώζουν οι σταρ ηθοποιοί –ειδικά ο αγνώριστος Χιου Γκραντ είναι απολαυστικός–, μερικές αστείες ατάκες και ο καλός ρυθμός που διατηρείται παρά την απουσία πραγματικής δράσης σε αρκετά μεγάλο κομμάτι της ταινίας. Παρ’ όλα αυτά, το σύνολο δίνει αρκετά την εντύπωση του «αυτόματου πιλότου» κι αυτό δεν είναι ποτέ στα θετικά.

Nimic ★★★

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Ερμηνείες: Ματ Ντίλον, Δάφνη Πατακιά, Σούζαν Ελ

Λάνθιμος εν… συντομία

Σε ένα διάλειμμα από τις μεγάλου μήκους ταινίες, ο Γιώργος Λάνθιμος κάνει ένα σύντομο φιλμ, σε σενάριο του ιδίου και του Ευθύμη Φιλίππου. Ενας επαγγελματίας βιολοντσελίστας (Ματ Ντίλον) συναντά τυχαία στο μετρό μια νεαρή κοπέλα (Δάφνη Πατακιά) και η ζωή του διαταράσσεται. Σταδιακά, οι δύο χαρακτήρες ταυτίζονται σε μια αλλόκοτη διαδικασία «αντικατάστασης», πάντα υπό τους ήχους υποβλητικής μουσικής. Η γνώριμη weird ατμόσφαιρα είναι εδώ πανταχού παρούσα μαζί με τις ευρυγώνιες λήψεις της «Ευνοούμενης» και ελάχιστους διαλόγους, οι οποίοι (προφανώς) περισσότερο δημιουργούν ερωτήματα παρά εξηγούν οτιδήποτε. Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο «Δαναός».

Cosmic Candy ★★½

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη

Ερμηνείες: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Δημήτρης Λάλος

Σπάζοντας τη ρουτίνα

Η Ρηνιώ Δραγασάκη κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στις μεγάλου μήκους ταινίες, φέρνοντας ταυτόχρονα για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη και τη Μαρία Κίτσου. Η τελευταία υποδύεται την Αννα, μια μοναχική κοπέλα, η οποία εργάζεται ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ και λατρεύει την καραμελόσκονη Cosmic Candy. Οταν στη ζωή της θα μπει ένα 10χρονο κορίτσι του οποίου ο πατέρας έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς, η τακτοποιημένη μελαγχολική ρουτίνα της θα ανατραπεί. Η Δραγασάκη υιοθετεί μια weird-ποπ αισθητική, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει και τα σχετικά ειδικά εφέ. Σε ένα φιλμ γύρω από τη σύγχρονη μοναξιά μια απρόσωπης κοινωνίας που καταναλώνει αγαθά και μύθους, είναι η τρυφερά ανθρώπινη διάσταση που τελικά ξεχωρίζει.

Το απίθανο ταξίδι ενός φακίρη ★★½

Σκηνοθεσία: Κεν Σκοτ

Ερμηνείες: Ντανούς, Μπερενίς Μπεζό, Εριν Μοριάρτι

Ταξίδι ζωής στην Ευρώπη

Ο μεγάλος αστέρας του ινδικού Μπόλιγουντ, Ντανούς, συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή παραγωγή, σε μια περιπετειώδη κωμωδία, γεμάτη ταξίδι και ρομαντισμό. Ο Ατζα, ένας καπάτσος ταχυδακτυλουργός και μικροκλέφτης από τη Βομβάη, αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι προκειμένου να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Εκεί, μέσα σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ, θα γνωρίσει τον έρωτα, ωστόσο η τύχη του θα τον εγκαταλείψει και σύντομα θα βρεθεί να ταξιδεύει για Αγγλία μέσα σε ένα φορτηγό παρέα με Σομαλούς μετανάστες. Βαρκελώνη και Ρώμη θα αποτελέσουν μερικούς ακόμη σταθμούς μιας τρελής πορείας που θα φτάσει μέχρι τον ουρανό της Μεσογείου και θα αλλάξει τη ζωή του ήρωα για πάντα.

ΕΜΕΙΣ…

Μερικά από τα πιο σημαντικά του χαϊλάιτ αποκάλυψε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο στην προσεχή 22η έκδοσή του (5-15/3) υπόσχεται σπουδαίες ταινίες τεκμηρίωσης από ολόκληρο τον κόσμο. Η φετινή… σοδειά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καινούργια δουλειά της βραβευμένης με δύο Οσκαρ, Μπάρμπαρα Κοπλ («Desert One») αλλά και του επίσης οσκαρικού Πολ Χέιγκις («Crash»). Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθεί το υποψήφιο για Οσκαρ «For Sama».

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ολα δείχνουν πως ο Μάθιου Μακ Κόναχι θα συναντήσει ξανά τον Νικ Πιτσολάτο, (φωτ.) μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους στον εξαιρετικό πρώτο κύκλο του «True Detective». Ο Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης ετοιμάζει τη νέα του σειρά υπό τον τίτλο «Redeemer», η οποία ασχολείται με την έρευνα ενός παράξενου τύπου γύρω από την εξαφάνιση μιας κοπέλας στο Τέξας – κι αυτό θυμίζει «True Detective» και φυσικά θεωρεί τον Μακ Κόναχι ιδανικό για τον κεντρικό ρόλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή