Ρεσιτάλ ερμηνείας δύο γενεών

Ρεσιτάλ ερμηνείας δύο γενεών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φάρος ★★★½

ΘΡΙΛΕΡ (2019)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Εγκερς

Ερμηνείες; Γουίλεμ Νταφόε,

Ρόμπερτ Πάτινσον, Βαλέρια Καραμάν

Ο ανερχόμενος Ρόμπερτ Εγκερς, ο οποίος προ ολίγων ετών είχε προκαλέσει θόρυβο με την τρομακτική «Μάγισσα», επιστρέφει με ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο φιλμ, το οποίο ενώνει επί της οθόνης δύο σταρ από διαφορετικές γενιές. Ο Ρόμπερτ Πάτινσον υποδύεται έναν νεαρό εργάτη, ο οποίος, στα τέλη του 19ου αιώνα, μεταβαίνει σε μια απομακρυσμένη βραχονησίδα, προκειμένου να δουλέψει στον φάρο που υπάρχει εκεί. Επιτόπου θα συναντήσει τον Τόμας (Γουίλεμ Νταφόε), έναν μισότρελο παλιό ναυτικό και εμμονικό φαροφύλακα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πόστο. Με τον χρόνο να κυλά και μια καταιγίδα να τους αποκόπτει τελείως από τον υπόλοιπο κόσμο, οι δύο άνδρες θα φτάσουν στα όρια της ψυχικής τους αντοχής και –αναπόφευκτα– θα συγκρουστούν.

Αίσθηση πατίνας

Ο Εγκερς μεταχειρίζεται έξυπνα την ασπρόμαυρη φωτογραφία και το σχεδόν τετραγωνισμένο κάδρο, προκειμένου να δώσει την αίσθηση της πατίνας και του αρχέγονου στην αφήγησή του. Από την άλλη, περισσότερο κι από την ατμόσφαιρα, αυτό που μετράει εδώ είναι το σενάριο αλλά και οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών. Διατηρώντας τη διάλεκτο της εποχής, και μάλιστα τη βρωμόστομη, «ναυτική» εκδοχή της, οι διάλογοι των δύο ανδρών είναι πραγματικά απολαυστικοί, συνθέτοντας επί της ουσίας ένα θεατρικό πλέγμα, πάνω στο οποίο βασίζεται ολόκληρο το κινηματογραφικό οικοδόμημα.

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον από την πλευρά του, ερμηνεύοντας έναν ρόλο αρκετά μακριά από όσα τον έχουμε συνηθίσει, τα καταφέρνει πολύ καλά, παρά τις δυσκολίες ενός χαρακτήρα που περνά μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Εκείνος βέβαια που παραδίδει άλλο ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ, είναι ο Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος αντλεί έμπνευση από τον καπετάν Αχαμπ του Μόμπι Ντικ αλλά και τους σαιξπηρικούς ήρωες, δημιουργώντας έναν παραληρηματικό, διαρκώς μεθυσμένο χαρακτήρα, ο οποίος πότε μουρμουρίζει ακατάληπτα και πότε υψώνει τη φωνή του σε φιλοσοφικούς μονολόγους ή επικλήσεις στον Ποσειδώνα. Το δε αλληγορικό φως του φάρου κρύβει μέσα του όσα το ανθρώπινο μυαλό μεγαλοποιεί όταν το τούνελ της λογικής στενέψει υπερβολικά. Καθώς ο δάσκαλος-Νταφόε ξεναγεί τον μαθητή-Πάτινσον στην Κόλαση, συνοδεία μιας πανέμορφης γοργόνας και άλλων παραισθήσεων, ο θεατής παρακολουθεί καθηλωμένος, αιχμάλωτος μιας μυστηριώδους γοητείας που σχετίζεται με τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του νου. Μπορεί πέρα από αυτό να μην υπάρχουν πολλά για να εξερευνήσει κανείς εδώ, ωστόσο το αντισυμβατικό, μακριά από τα περισσότερα κλισέ του είδους, θρίλερ, είναι από μόνο του αρκετό. 

Home Cinema: Η ανθρωπότητα στα χρόνια της καθολικής τυφλότητας

See ★★★½

ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2019)

Δημιουργός: Στίβεν Νάιτ

Ερμηνείες: Τζέισον Μομόα,

Σίλβια Χοκς, Χέρα Χίλμαρ

Ο δημιουργός του εξαιρετικά επιτυχημένου «Peaky Blinders», Στίβεν Νάιτ, υπογράφει μία από τις πρώτες σειρές που μας σέρβιρε το καινούργιο Apple TV+, διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Το «See» μας μεταφέρει σε μια φανταστική, μετα-Αποκαλυπτική πραγματικότητα, όπου ο πληθυσμός της Γης έχει περιοριστεί σε μερικά μόνο εκατομμύρια, λόγω ενός τρομερού ιού· οι δε επιζώντες είναι όλοι τους τυφλοί. Αιώνες μετά την καταστροφή και ενώ πια ο παλαιός, ανεπτυγμένος πολιτισμός –όπως και η έννοια της όρασης– ανήκει στη σφαίρα του μύθου και οι άνθρωποι ζουν σε νομαδικές κοινότητες, δύο παιδιά γεννιούνται ξαφνικά με υγιή μάτια. Η μητέρα και ο θετός τους πατέρας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τα προστατεύσουν, καθώς όμως αυτά μεγαλώνουν θα γίνουν αντικείμενο κυνηγιού από τους υπηρέτες μιας σκοτεινής βασίλισσας.

Ο Στίβεν Νάιτ καταφέρνει, χάρη και σε μια αρκετά πλούσια παραγωγή, να πλάσει έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα σημερινά, γνωστά μας ανθρώπινα έργα, μοιάζουν με αρχαιολογικά κατάλοιπα και αντιμετωπίζονται από τους πρωταγωνιστές περίπου ως θεϊκές κατασκευές. Αυτή η «αρχαιολογία του μέλλοντος» όπως και η καθολική τυφλότητα, που έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέα μονοπάτια αποτελούν τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία μιας σειράς που παρά τις σχετικές υπερβολές και τις ευκολίες της, συναρπάζει με τον ρυθμό και τις (πολλές) εντυπωσιακές στιγμές της.

Ο θηριώδης Τζέισον Μομόα («Game of Thrones», «Aquaman») είναι εδώ πιο επιβλητικός και αγριωπός από ποτέ, ως προστάτης των παιδιών και ηγέτης της φυλής, ενώ η Σίλβια Χοκς («Blade Runner 2049») είναι αγνώριστη στον ρόλο της αλλόκοτης και αιμοδιψούς βασίλισσας. Από την άλλη, τον δικό τους «ρόλο» παίζουν τα άγρια, βουνίσια τοπία που μας βάζουν ακόμα περισσότερο στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. Η σειρά αποτελείται από οκτώ μονόωρα επεισόδια και έχει ήδη ανανεωθεί για δεύτερο κύκλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή