ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μαξ φον Σίντοφ, ένας άρχοντας του σινεμά

Μαξ φον Σίντοφ, ένας άρχοντας του σινεμά

Τον Μαξ φον Σίντοφ είχα την τύχη να γνωρίσω, έστω στα πεταχτά, πέρυσι στην αυλή ενός παλιού σπιτιού στην Κηφισιά, όπου γίνονταν τα γυρίσματα του «Echoes of the Past», της ταινίας που έμελλε να είναι η τελευταία στην τεράστια καριέρα του σπουδαίου Σουηδού. Βλέπετε, ο ηθοποιός που έφυγε χθες από τη ζωή στα 90 του χρόνια είναι ίσως εκείνος με τους περισσότερους ρόλους στη σύγχρονη ιστορία του σινεμά· πάνω από 120 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές συνθέτουν μια επική πορεία, η οποία ξεκίνησε το 1949, φτάνοντας αισίως τις επτά δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας.

Θυμάμαι πως αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το επιβλητικό, αρχοντικό του παράστημα, ακόμη και σε αυτήν την προχωρημένη ηλικία. Σε έπειθε πως αυτός ο άνθρωπος ήταν εκείνος που υποδύθηκε τον ιππότη στην αριστουργηματική «Εβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, αλλά και τον πατέρα Μέριν στον «Εξορκιστή» του Γουίλιαμ Φρίντκιν.

max-fon-sintof-enas-archontas-toy-sinema0
Με καριέρα επτά δεκαετιών, ο Μαξ φον Σίντοφ έχει κερδίσει τον θαυμασμό του κοινού σε διαφορετικούς ρόλους και εποχές.

Στο ενδιάμεσο, ο Φον Σίντοφ ερμήνευσε σχεδόν τους πάντες, από τον Ιησού στην «Ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (1965) μέχρι τον Ανελέητο Μινγκ, έναν… Ασιάτη κακό στο κομίστικο «Flash Gordon» του 1980.

Οι σταθμοί βέβαια, ακόμη και σε μια τέτοια μακρόχρονη καριέρα, είναι συγκεκριμένοι. Το 1957 συνεργάστηκε εις διπλούν με τον Μπέργκμαν, τόσο στην «Εβδομη σφραγίδα» όσο και στις «Αγριες φράουλες». Στην πρώτη, η παρτίδα σκάκι που παίζει με τον Θάνατο αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά στιγμιότυπα στην ιστορία του σινεμά. Οσο για τον «Εξορκιστή», εκεί κατέκτησε πια την παγκόσμια φήμη, με το σκληρό, αυστηρό παρουσιαστικό του να γίνεται πλέον συνώνυμο τέτοιων ιερατικού τύπου μορφών, οι οποίες συχνά κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ σιδηράς ηθικής και διαβολικών παρορμήσεων. Χρειάστηκε, ωστόσο, περισσότερο από μία δεκαετία για να κερδίσει την πρώτη από τις δύο οσκαρικές υποψηφιότητές του, με το «Πελέ, ο κατακτητής».

max-fon-sintof-enas-archontas-toy-sinema1
Στην «Εβδομη σφραγίδα» του Μπέργκμαν.

Κάτι άλλο αξιοθαύμαστο σχετικά με τον Μαξ φον Σίντοφ, είναι πως παρόλο που δεν μετράει τους δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους άλλων σταρ, εκείνος έχει καταφέρει να κερδίσει καινούργιους θαυμαστές ακόμη και στη δύση της καριέρας του. Στο «Νησί των καταραμένων» (2010) του Μάρτιν Σκορσέζε υποδύθηκε τον παρανοϊκό δρα Νέρινγκ· στην πρόσφατη αναβίωση του «Πολέμου των Αστρων» (2015) ήταν ο παλιός τζεντάι Λορ Σαν Τέκα·  τέλος, στο τηλεοπτικό φαινόμενο «Game of Thrones», ο Φον Σίντοφ είχε τον σχετικά μικρό αλλά πολύ σημαντικό ρόλο του «Κορακιού με τα τρία μάτια», για τον οποίο έγινε και πολύ αγαπητός στους φαν της σειράς.

Οπως αναφέραμε, πλέον περιμένουμε να τον δούμε στην τελευταία του εμφάνιση, στο φιλμ του Νικόλα Δημητρόπουλου, όπου υποδύεται τον Νικόλα Ανδρέου, έναν ηλικιωμένο επιζώντα της σφαγής των Καλαβρύτων, ο οποίος διηγείται την ανατριχιαστική ιστορία του σε μια Γερμανίδα νομική σύμβουλο που εκπροσωπεί την κυβέρνησή της στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. Συνομιλώντας τόσο με τον σκηνοθέτη όσο και με το υπόλοιπο συνεργείο, που τον έζησε από κοντά στα γυρίσματα, όλοι είχαν να λένε για την αφοσίωση και τη βοήθεια που έδινε πρόθυμα στους νεότερους ηθοποιούς, πάντα παρών ακόμη και όταν δεν είχε δικές του σκηνές να γυρίσει. Ηταν, μου είπαν χαρακτηριστικά, «ένας κανονικός άρχοντας».