ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Μαθήματα αρμονίας με το πολύμπριζο»

«Μαθήματα αρμονίας με το πολύμπριζο»

«Μέσα στην κρίση της πανδημίας, πρέπει να παραμείνουμε δραστήριοι». Αυτό το μότο, που επαναλαμβάνεται σαν σανσκριτικό μάντρα τον τελευταίο καιρό, φαίνεται πως έχει πάρει στα σοβαρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο πιο σημαντικός θεσμός του σινεμά της χώρας «τρέχει» αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικές δράσεις, προκειμένου να δώσει καινούργιο υλικό στους στερημένους από την τελετουργία της σκοτεινής αίθουσας σινεφίλ, μικρούς και μεγάλους. Αρχικά, ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τόσο στον ιστότοπο του φεστιβάλ (filmfestival.gr) όσο και στο σχετικό κανάλι στο YouΤube, μπορεί κανείς να βρει το πρότζεκτ «Χώροι 1», ένα βίντεο περίπου 30 λεπτών, αποτελούμενο από 8 ταινίες μικρού μήκους, τις οποίες δημιούργησαν ισάριθμοι Ελληνες κινηματογραφιστές, μέσα από τα σπίτια τους.

Καθένας τους φυσικά διατηρεί το δικό του προσωπικό στυλ: η Ρηνιώ Δραγασάκη, για παράδειγμα, μεταφέρει την ωραία, ποπ αισθητική που είδαμε στο πρόσφατο «Cosmic Candy», ενώ ο Ζαχαρίας Μαυροειδής του «Απόστρατου» ξεκινάει έναν σουρεαλιστικό διάλογο με το σπίτι του («κάθε Δευτέρα κάνουμε μαθήματα αρμονίας με το πολύμπριζο»). Οπως ανακοινώθηκε χθες, το πρότζεκτ θα επεκταθεί και με τη συμμετοχή 15 διακεκριμένων ξένων σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων η βραβευμένη με Χρυσή Αρκτο Ιλντιγκο Ενιέντι και ο σπουδαίος Κινέζος Τζία Τζανκ Κε.

Ταυτόχρονα, επίσης μέσω του καναλιού στο YouΤube, το φεστιβάλ μάς συστήνει μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών (Βασίλης Κεκάτος, Ζακλίν Λέντζου, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη κ.ά.) που έχουν ταξιδέψει στα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου και έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα Meet the Future, στη διοργάνωση του περασμένου Νοεμβρίου. Οσο για τα παιδιά και τους εφήβους, το ΦΚΘ τους καλεί να λάβουν μέρος στις δράσεις «Γυρίζουμε Σπίτι» και «Γράφουμε Σπίτι» αντίστοιχα, επιχειρώντας να ενεργοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, με άξονα την έβδομη τέχνη.

«Σπιτικές» προβολές διοργανώνει τις προσεχείς ημέρες και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η έναρξη γίνεται αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., με τις «Περιπέτειες του Βιλάρ» (1924), την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας. Θα ακολουθήσουν φιλμ όπως η «Αστέρω» (11/4) του Δ. Γαζιάδη, «Ο μάγος της Αθήνας» (14/4) του Αχ. Μαδρά κ.ά., σε μια ενδιαφέρουσα καταγραφή τόσο της εξέλιξης του εγχώριου σινεμά όσο και του ελληνικού τοπίου, αστικού και υπαίθριου, στο πέρασμα των χρόνων. Κάθε ταινία θα παραμένει διαθέσιμη στο tainiothiki.gr για τρία 24ωρα.