O θρύλος της τζαζ και η «γιαγιά» της νουβέλ βαγκ

O θρύλος της τζαζ και η «γιαγιά» της νουβέλ βαγκ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Miles Davis: Birth of Cool

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2019)

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Νέλσον

Εμφανίζονται: Μάιλς Ντέιβις,

Κουίνσι Τζόουνς, Χέρμπι Χάνκοκ

Από τα καλύτερα προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο Netflix, είναι τα μουσικά ντοκιμαντέρ. Ενα τέτοιο είναι και το πρόσφατο «Birth of Cool», τιτλοφορημένο από τον εμβληματικό δίσκο του Μάιλς Ντέιβις, που σηματοδότησε μία από τις σημαντικότερες στροφές στην ιστορία της τζαζ. Η ταινία είναι αφιερωμένη στο σύνολο της μυθικής καριέρας αλλά και της προσωπικής ζωής του Αμερικανού τρομπετίστα και συνθέτη, μέσα από τα λόγια του ιδίου και των ανθρώπων που τον γνώρισαν καλύτερα.

«Αν κάποιος θέλει να είναι δημιουργικός, κυνηγά διαρκώς την αλλαγή», ακούμε τον μεγάλο τζάζμαν να λέει, με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του. Ο ίδιος έφερε παραπάνω από μία φορά την επανάσταση στην τέχνη του, μέσα από θρυλικές σήμερα δουλειές, τις οποίες εδώ παρακολουθούμε να ξεδιπλώνονται αναλυτικά. Μουσικοί συνοδοιπόροι, όπως ο Χέρμπι Χάνκοκ και ο Γουέιν Σόρτερ, περιγράφουν τον καλλιτέχνη Ντέιβις, έως ότου τον λόγο πάρουν γυναίκες και φίλοι, μιλώντας για τον άνθρωπο Μάιλς. Από τη Φράνσις Τέιλορ μέχρι τη Ζουλιέτ Γκρεκό μιλούν για έναν τρομερά γοητευτικό άνδρα αλλά και απίστευτα δύσκολο χαρακτήρα, συνοδεύοντας και με τις σχετικές ιστορίες.

Home CInema: Πίσω από τη βιτρίνα μιας υποθετικής «οικογένειας Μέρντοχ»

Succession

ΔΡΑΜΑ (2018)

Δημιουργός: Τζέσι Αρμστρονγκ

Ερμηνείες: Μπράιαν Κοξ, Χίαμ Αμπάς, Νίκολας Μπράουν

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές του HBO των δύο τελευταίων ετών –και βραβευμένη με τη φετινή Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο τηλεοπτικό δράμα– συνιστάται σε όσους αγαπούν σόου όπως τα «House of Cards», «Billions» κ.λπ. Με τον Ανταμ Μακέι («Το μεγάλο σορτάρισμα») στην παραγωγή και στη σκηνοθεσία του πρώτου επεισοδίου, η «Διαδοχή» παρακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας μεγιστάνων των μίντια. Οι Ρόι είναι πάμπλουτοι, πανίσχυροι και εξαιρετικά δυσλειτουργικοί. Ο πάτερ φαμίλιας, Λόγκαν, είναι ένας απίστευτα σκληρός, κυνικός άνθρωπος, ένας μπίζνεσμαν παλαιάς κοπής που κυβερνά μια αυτοκρατορία. Τα τέσσερα παιδιά του διαφορετικά μεταξύ τους: ο φιλόδοξος Κένταλ, ο παρορμητικός Ρόμαν, η αδίστακτη Σιβ και ο άβουλος Κόνορ. Οταν ο πατέρας τους παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, οι (περίπου) τακτοποιημένες ζωές τους θα πέσουν σε περιδίνηση.

Ο Μπράιαν Κοξ, ο οποίος επίσης κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, είναι απίθανος στον ρόλο του αυταρχικού αρχηγού μιας οικογένειας που, ως θεατής, σταδιακά, λατρεύεις να μισείς. Πλεκτάνες, πισώπλατα μαχαιρώματα, έριδες, μικρά και μεγάλα συμφέροντα, έρωτες, εκβιασμοί· εδώ υπάρχουν τα πάντα σε μια απολαυστική ματιά μέσα σε έναν κόσμο μη προσβάσιμο για το 99% των ανθρώπων. Το καλό ωστόσο με το «Succession» είναι πως δεν πάσχει από «σνομπισμό». Αντιθέτως, επιχειρεί ακριβώς να δείξει τι κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες των ισχυρών αυτού του κόσμου, επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων άλλων.

Φυσικά, οι παραλληλισμοί με γνωστές οικογένειες μιντιαρχών, όπως οι Μέρντοχ για παράδειγμα, είναι αναπόφευκτοι. Στη σειρά πάντως είναι οι καλογραμμένοι χαρακτήρες που μετράνε περισσότερο, καθώς καθένας τους καθρεφτίζει μια άλλη όψη ενός συχνά κωμικά στρεβλωμένου συστήματος εξουσίας. Καθώς τα επεισόδια των δύο κύκλων προχωρούν, το εθιστικό σάουντρακ συνοδεύει ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και απλούς διαλόγους που μπορεί να σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε τη σειρά στην πλατφόρμα της Vodafone TV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή