Εφηβικά μπερδέματα και νεανικές τρέλες

Εφηβικά μπερδέματα και νεανικές τρέλες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχεις ιδέα

ΚΟΜΕΝΤΙ

Σκηνοθεσία: Αλις Βου

Ερμηνείες: Λία Λιούις,

Ντάνιελ Ντίμερ, Αλέξις Λεμίρ

Ανάμεσα στον κυκεώνα των (όλο και πιο όμοιων) εφηβικών κομεντί που προσφέρει το Netflix, η ταινία τής ασιατικής καταγωγής Καλιφορνέζας Αλις Βου ξεχωρίζει με την ευαισθησία και την εναλλακτική της προσέγγιση. Πρωταγωνίστρια η νεαρή Ελι Τσου, πρώτη στα μαθήματα, τελευταία στη δημοφιλία ανάμεσα στους συμμαθητές της, οι οποίοι τη θυμούνται μόνο για να τους γράφει τις εργασίες, επί πληρωμή. Ενας από αυτούς, ο Πολ, θα της ζητήσει να κάνει κάτι ανάλογο και με ένα ερωτικό γράμμα προς την αγαπημένη του. Η τελευταία όμως συμβαίνει να είναι και δική της (κρυφή εννοείται) αγαπημένη. Κάπως έτσι το πράγμα περιπλέκεται και τα όρια μεταξύ φιλίας, έρωτα και αβάσταχτων ενοχών θολώνουν.

Σεναριακά, η ταινία διαθέτει σπιρτάδα και χιούμορ ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή στην ιστορία της. Φυσικά κάποια από τα κλισέ του είδους δεν λείπουν και από εδώ, ωστόσο ενοχλούν λιγότερο όταν το σύνολο αποπνέει ειλικρίνεια και συναίσθημα, δίχως μελοδραματισμούς. Οι απλές αλήθειες καθώς και τα μπερδέματα της ενηλικίωσης, σε σύγχρονη και απροσδόκητα ανθρώπινη συσκευασία.

Μια αμερικανική ληστεία

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Μπαρτ Λέιτον

Ερμηνείες: Μπάρι Κέογκαν,

Εβαν Πίτερς, Ούντο Κίερ

Από τις πιο πρόσφατες ταινίες που μας έφερε η πλατφόρμα του Cinobo, είναι μία από τις ευχάριστες καλοκαιρινές εκπλήξεις των τελευταίων ετών. Το φιλμ του Μπαρτ Λέιτον αφηγείται την αληθινή ιστορία μιας από τις πιο παλαβές ληστείες στα σύγχρονα αμερικανικά χρονικά. Βρισκόμαστε στο 2004, σε κάποιο μεσοαστικό προάστιο του Κεντάκι, όπου δύο νεαροί φοιτητές, o Σπένσερ και ο Γουόρεν, μπουχτισμένοι από τη βαρετή  καθημερινότητα, αποφασίζουν να κάνουν κάτι ριψοκίνδυνο και ταυτόχρονα να βγάλουν πολλά χρήματα: να ληστέψουν την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί μερικά σπανιότατα αντίτυπα. Για να το πετύχουν, θα καταστρώσουν ένα θρασύτατο σχέδιο, αντλώντας έμπνευση κυρίως από κινηματογραφικές ταινίες και το Διαδίκτυο.

Ο Λέιτον προσεγγίζει με σπιρτάδα την ιστορία των νεαρών, οι οποίοι έγιναν εν μια νυκτί εγκληματίες λόγω… πλήξης. Το μεσοαστικό αμερικανικό όνειρο με την εγγενή μανία του για διάκριση αποκτά, για άλλη μία φορά, στρεβλές προεκτάσεις, ωστόσο το κλίμα ποτέ δεν βαραίνει πραγματικά. Η ανέμελη προσέγγιση των πρωταγωνιστών δίνει ανάλαφρο και κωμικό τόνο στην εξέλιξη, ωσότου καταφτάσει το φινάλε για να δώσει τη σοκαριστική γροθιά του.

HOME CINEMA: Οι αφανείς ήρωες του αμερικανικού ονείρου

Little America

ΔΡΑΜΑ (2020)

Δημιουργοί: Λι Αϊσενμπεργκ,

Κουμέλ Ναντζάνι

Ερμηνείες: Τζέρνεστ Κορσάντο,

Κονφιντάνς, Μέλανι Λόρεντ

Περιεχόμενο με πολιτική-κοινωνική χροιά συνεχίζει να παρουσιάζει η Apple TV, από την οποία διαλέγουμε αυτή την εβδομάδα μία σειρά ανθολογίας οκτώ επεισοδίων. Βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο Epic Magazine, κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει και έναν διαφορετικό πρωταγωνιστή· όλοι τους είναι μετανάστες στην Αμερική, από αυτούς που με την πολυπολιτισμική τους ταυτότητα συνέβαλαν στο να χτιστεί το σύγχρονο προφίλ της απέραντης χώρας.

Ενα δεκάχρονο αγόρι από την Ινδία με κλίση στις λεξιλογικές ασκήσεις, βλέπει τους γονείς του να απελαύνονται, ενώ εκείνος μένει πίσω για να διαχειριστεί την οικογενειακή επιχείρηση. Μια έφηβη με καταγωγή από το Μεξικό βιώνει τον ρατσισμό και τη φτώχεια, ώσπου βρίσκει διέξοδο στο σκουός με τη συνδρομή ενός παιδαγωγού-προπονητή. Ενας μαθητής από τη Νιγηρία αναζητεί καινούργια ταυτότητα μέσω της κουλτούρας των καουμπόιδων, στην Οκλαχόμα του αμερικανικού Νότου. Αυτές και άλλες ιστορίες παρουσιάζονται εδώ, με ύφος πότε συγκινητικό και πότε χιουμοριστικό, όπως μας έχει συνηθίσει ο εκ των δημιουργών, Κουμέλ Ναντζάνι («The Big Sick»).

Στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και της όψιμης ξενοφοβίας, η σειρά της Apple TV είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι ιστορίες των συγκεκριμένων ανθρώπων μοιάζουν απλές, καθημερινές, κρύβουν ωστόσο πίσω τους αφανείς ήρωες, από εκείνους που πολύ σπάνια γίνονται διάσημοι αν και το αξίζουν. Αποτελούν δε παράδειγμα για το πώς μια τόσο μεγάλη και πλούσια χώρα μπορεί να επωφεληθεί από το πολιτισμικό μπόλιασμα και τη λαχτάρα για διάκριση που φέρνουν μαζί τους άνθρωποι από διαφορετικούς τόπους. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Πολλές φορές στη διάρκεια των επεισοδίων, το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας εμφανίζεται για να πλήξει άγρια τους πρωταγωνιστές. Το αμερικανικό όνειρο είναι πια σημαντικά αλλαγμένο, διατηρεί όμως ακόμα κάτι από τη γοητεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή