Εκεί που θα απλωνόταν το κόκκινο χαλί…

Εκεί που θα απλωνόταν το κόκκινο χαλί…

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, η σημερινή μέρα θα ήταν μια από τις πιο λαμπερές της κινηματογραφικής σεζόν: τα κότερα παραταγμένα και κατάφωτα, τα ξενοδοχεία γεμάτα, το κόκκινο χαλί στη θέση του και οι φωτογράφοι να διαγκωνίζονται για τις καλύτερες λήψεις των σταρ που καταφθάνουν κάθε χρόνο στην Κρουαζέτ. Παρ’ όλα αυτά, το Φεστιβάλ Καννών, που θα ξεκινούσε φέτος στις 12 Μαΐου, ως γνωστόν ακυρώθηκε, πράγμα που έχει συμβεί μόνο άλλες δύο φορές στην ιστορία του: στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1968, όταν ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και η παρέα του εισέβαλαν στις Κάννες φέρνοντας μαζί τους το εξεγερτικό πνεύμα του Μάη.

Οπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τιερί Φρεμό, το φεστιβάλ θα ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου τις επίσημες επιλογές, τις ταινίες δηλαδή που κανονικά θα αποτελούσαν το πρόγραμμά του. Στόχος, η στήριξη των συγκεκριμένων παραγωγών, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται δίχως εκπροσώπηση στις αγορές του σινεμά, ενώ άλλες παίρνουν, έστω και απρόθυμα, τον δρόμο του streaming. «Δεν θέλαμε απλώς να εγκαταλείψουμε τα πάντα και να περάσουμε στην 74η έκδοση, αφήνοντας πίσω όσους εξαρτώνται από εμάς. Η έκθεση στις Κάννες είναι αναντικατάστατη, όμως φέρνει και κάποια καθήκοντα μαζί της. Εμείς θέλουμε να είμαστε εκεί την ημέρα που το σινεμά θα επιστρέψει στις ζωές μας, στις αίθουσες και στο κοινό».

Οσο για το πώς εκτιμά την επόμενη μέρα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, όπως οι περισσότεροι του χώρου, αποφεύγει να κάνει προβλέψεις, ενώ παραμένει αισιόδοξος: «Τελικά το σινεμά θα τα καταφέρει, δεν πρόκειται να πεθάνει. Απλώς βλέπω μια διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στον γαλλικό και στον αγγλοσαξονικό Τύπο, ο οποίος δείχνει αρκετά πιο απαισιόδοξος και πρόθυμος να κάνει θέμα την επιτυχία των πλατφορμών, παρά να υποστηρίξει άλλες πρωτοβουλίες». Αυτή η τελευταία ατάκα είναι προφανώς «καρφί», σύμφωνο και με τη σταθερή αποστροφή των Καννών προς την ανάπτυξη του streaming. Εκείνο που μοιάζει ήδη σίγουρο, πάντως, είναι πως η επόμενη μέρα, και στο σινεμά, θα είναι αρκετά διαφορετική και ενδιαφέρουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή