Δοκιμάζοντας τις γεύσεις μιας σύγχρονης «Οδύσσειας»

Δοκιμάζοντας τις γεύσεις μιας σύγχρονης «Οδύσσειας»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι στην Ελλάδα ★★★

ΚΩΜΩΔΙΑ (2020)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουιντερμπότομ

Ερμηνείες: Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Μάικλ Τάουνς,

Ρεμπέκα Τζόνσον

Εχοντας επισκεφθεί ήδη την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία, η απολαυστική σειρά ταινιών «The Trip…» του Μάικλ Γουιντερμπότομ («A Mighty Heart») έρχεται και στη χώρα μας, για να τη διατρέξει από άκρη σε άκρη, σε ένα ταξίδι γεμάτο χαρακτηριστικό βρετανικό φλέγμα και φυσικά μπόλικες ελληνικές λιχουδιές. Ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον, ως άλλοι πρωταγωνιστές της «Οδύσσειας», ακολουθούν την πορεία του θρυλικού ταξιδευτή, ξεκινώντας από τα παράλια της Τροίας με τελικό προορισμό την Ιθάκη. Στη διαδρομή θα κάνουν στάση σε μέρη-ορόσημα, θα γευτούν καλό φαγητό με ελληνική ταυτότητα και θα περάσουν μικρά ή μεγαλύτερα προσωπικά δράματα· σχεδόν πάντα ωστόσο θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση με χιούμορ και τις αγαπημένες τους, ανελέητες μιμήσεις διάσημων προσώπων. Εχοντας δει και τις προηγούμενες εκδοχές των συγκεκριμένων ταινιών, γνωρίζεις περίπου τι να περιμένεις: πρόκειται για μια μείξη ντοκιμαντέρ και κωμωδίας, με γαστριμαργικό (μεν) περιεχόμενο, αλλά απόλυτους πρωταγωνιστές τους δύο Βρετανούς κωμικούς, οι οποίοι δεν σταματούν να καβγαδίζουν, να φιλιώνουν και να πειράζουν ο ένας τον άλλον για καθετί.

Από την άλλη σε ένα «ταξίδι στην Ελλάδα» σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το τοπίο. Από την παραλιακή Καβάλα, στο Πήλιο, στην Αθήνα κι από εκεί στην Επίδαυρο, την Υδρα, στη Μάνη και την Ιθάκη, τα έξι επεισόδια της μίνι σειράς που συγκροτούν την ταινία, μας ξεναγούν σε μερικές από τις πιο ξεχωριστές φυσικές –και μη– ομορφιές της Ελλάδας. Παράλληλα, η κάμερα μπαίνει μέσα στις κουζίνες των εστιατορίων κινηματογραφώντας σεφ όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, επί το έργον, καθώς δημιουργούν λαχταριστά πιάτα για τους απαιτητικούς καλεσμένους τους. Αυτό το τελευταίο στοιχείο, ο (σχετικά) διακριτικός σνομπισμός δηλαδή, είναι μάλλον και το πιο γοητευτικό του συγκεκριμένου πρότζεκτ· σχεδόν κανείς δεν ξεφεύγει από το στόχαστρό τους, από μια όμορφη αλλά κάπως ενθουσιώδη σερβιτόρα, μέχρι τους σταρ του Χόλιγουντ και τους… θεούς του Ολύμπου.

Οσο για το γιατί αυτή τη φορά η χώρα μας ήταν η εκλεκτή του «Ταξιδιού», ο δημιουργός του φιλμ απαντά τα εξής: «Για μια στιγμή σκέφτηκα να πήγαινα ίσως στη Σκανδιναβία –σ’ ένα μέρος σκοτεινό και κρύο– αλλά στην Ελλάδα συνειδητοποίησα ότι θα είχαμε τη φυσική διαδρομή του Οδυσσέα, που προσπαθεί να πάει από την Τροία στην Ιθάκη, να επιστρέψει στο σπίτι του. Εκτός του ότι είναι ένα ωραίο μέρος για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θέματα για τις συζητήσεις του Στιβ και του Ρομπ, μας άρεσε η ιδέα ότι κάποιος επιστρέφει στο σπίτι, ενώ έχει μείνει μακριά για πολύ καιρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή