ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Σινεμά… ανοικτόν: ο πρώτος δύσκολος μήνας

Σινεμά… ανοικτόν: ο πρώτος δύσκολος μήνας

Το ξέραμε πως η αρχή θα ήταν δύσκολη. Και οι άνθρωποι του σινεμά άλλωστε –παραγωγοί, διανομείς, αιθουσάρχες– επεσήμαιναν σε κάθε ευκαιρία πως το φετινό καλοκαίρι αναμένεται πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα και πως ίδιοι θα ήταν ευχαριστημένοι καταφέρνοντας απλώς να περιορίσουν τις ζημίες και να επιβιώσουν, με την ελπίδα το προσεχές φθινόπωρο και ο χειμώνας να ζεστάνουν το αραχνιασμένο ταμείο των περασμένων μηνών. Τι έγινε όμως από την 1η Ιουνίου, οπότε και τα θερινά σινεμά άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό; Ανταποκρίθηκε το τελευταίο στο κάλεσμα του κινηματογραφικού κόσμου;

Η απάντηση είναι κάπως… περίπλοκη αν και μάλλον λιγότερο καταθλιπτική από όσο περίμεναν πολλοί. Σε έναν μήνα λειτουργίας και μέχρι την πρώτη Ιουλίου κόπηκαν πανελλαδικά 116.452 εισιτήρια, με ανοιχτά θυμίζουμε μόνο τα θερινά και με ισχύοντα τα σχετικά μέτρα μειωμένης χωρητικότητας που εφαρμόστηκαν αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Η αλήθεια βέβαια είναι πως ακόμα και αυτές οι μισογεμάτες αίθουσες, σε ελάχιστες περιπτώσεις έφτασαν στα όρια του sold out, κάτι που εν μέρει οφείλεται και στην απουσία πραγματικά βαριών χαρτιών (μπλοκμπάστερ κ.ο.κ.) από το μέχρι τώρα πρόγραμμα. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το περυσινό ελληνικό box office για την ίδια χρονική περίοδο άγγιξε τις 400.000 εισιτήρια και εκτιμήθηκε ως μάλλον… μέτριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία του περασμένου μήνα ήταν μία που κυκλοφόρησε προ καραντίνας. Ο λόγος για την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, η οποία έχει ξεπεράσει πια τις 25.000 εισιτήρια και συνεχίζει την πορεία της, ευρισκόμενη σταθερά στο τοπ 10 της εβδομάδας. Προφανώς υπό κανονικές συνθήκες, το φιλμ του Ελληνα σκηνοθέτη θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το εντυπωσιακό του άνοιγμα πριν από τον ερχομό των περιοριστικών μέτρων.

Αν, πάντως, κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, μπορεί να παρακολουθήσει τη σταθερή άνοδο των εισιτηρίων από την επανέναρξη: 1.810 το πρώτο τριήμερο (σχεδόν όλα από την «Μπαλάντα»), 19.361 την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια 29.547, 32.171 και 33.563, πλέον και με κάποιες χειμερινές αίθουσες εν λειτουργία. Πλέον η προσμονή όλων μεταφέρεται στα τέλη Αυγούστου, οπότε και αναμένεται το πολύ σημαντικό –για το παγκόσμιο σινεμά γενικώς– «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν, αλλά και η καινούργια «Μουλάν» της Ντίσνεϊ.