ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το σινεμά «ξαναγεννιέται» στη Μόστρα

Το σινεμά «ξαναγεννιέται» στη Μόστρα

Πέρυσι τέτοιον καιρό κανονίζαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και κλείναμε αεροπορικά-διαμονή προκειμένου να βρεθούμε στα κανάλια της Βενετίας και να παρακολουθήσουμε από κοντά το σπουδαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του τέλους του καλοκαιριού. Εναν χρόνο αργότερα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρα, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, έχει βαρεθεί να τον ρωτούν ξανά και ξανά πόσο «κανονικά» θα διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση. Στην τελευταία (χθεσινή) δήλωσή του διαβάζουμε τα εξής: «Είμαι τρομερά ικανοποιημένος που η κινηματογραφική Μπιενάλε θα πραγματοποιηθεί με την ελάχιστη μείωση σε τμήματα και ταινίες. Δίχως να ξεχνάμε τα αμέτρητα θύματα των τελευταίων μηνών, η μνήμη των οποίων θα τιμηθεί, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω πανδημίας, γίνεται η ουσιαστική γιορτή της επανέναρξης για την οποία όλοι ανυπομονούμε, αλλά και μήνυμα αυθεντικής αισιοδοξίας για ολόκληρο τον κόσμο του σινεμά που έχει υποφέρει πολύ από την κρίση».

Πράγματι το 10ήμερο 2-12 Σεπτεμβρίου αναμένεται από την κινηματογραφική κοινότητα περίπου σαν λύτρωση καθώς και –πιο ουσιαστικά–crash test για τη συνέχεια. Μπορεί ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί φέτος στη Βενετία να μη φτάσει τα πελώρια πλήθη προηγούμενων ετών, όμως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σύναξη του σινεμά στην νέα εποχή και οι διοργανωτές μοιάζουν αποφασισμένοι να πετύχουν. Οπως ανακοινώθηκε επίσης χθες, περίπου 50 φιλμ θα συγκροτήσουν το φετινό πρόγραμμα, συγκριτικά με τα 60 των τελευταίων εκδόσεων, ενώ γύρω στα 20 από αυτά θα συμμετάσχουν στο κυρίως διαγωνιστικό τμήμα «Venezia 77». Οι προβολές θα γίνουν όπως κάθε χρόνο στο νησάκι Λίντο, όπου ωστόσο θα προστεθούν και δύο θερινές αίθουσες ως έξτρα μέτρο προσαρμογής. Οσο για τις ίδιες τις ταινίες πρέπει να είμαστε μάλλον αισιόδοξοι, αφού όπως δήλωσε ο κ. Μπαρμπέρα στη Βενετία θα φτάσει «ό,τι καλύτερο έχει παραγάγει η βιομηχανία τους τελευταίους μήνες, χάρη στη θαυμαστή ανταπόκριση σκηνοθετών και παραγωγών, παρά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι ταινίες».

ΗΠΑ και Βρετανία

Ενώ στην Ιταλία ετοιμάζονται για φεστιβάλ, στις ακόμα πληγείσες από την πανδημία Βρετανία και ΗΠΑ, οι κινηματογραφικές αίθουσες ανοίγουν διστακτικά. Οι αλυσίδες multiplex των δύο μεγάλων αγορών απέχουν ακόμα πολύ από το να τεθούν σε πλήρη λειτουργία, κάτι που (αναπόφευκτα) συμπαρασύρει και την κυκλοφορία όλων των σημαντικών παραγωγών παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, το σταδιακό άνοιγμα θα διαρκέσει ολόκληρο το καλοκαίρι –στην Αμερική ίσως και αργότερα– με τη φιλοδοξία το κοινό να έχει επιστρέψει καλά για έναν γεμάτο νέες ταινίες προσεχή χειμώνα.