Nέες ταινίες: Φαντασία για δύο, μοναδικός Ντελόν

Nέες ταινίες: Φαντασία για δύο, μοναδικός Ντελόν

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νύχτα μαγική ★★★

ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Ονορέ

Ερμηνείες: Κιάρα Μαστρογιάνι, Μπενζαμέν Μπιολέ, Βενσάν Λακόστ

Η ρομαντική κομεντί παίρνει εναλλακτική τροπή, όταν στο παιχνίδι μπαίνουν το όνειρο και η φαντασία, σε ένα τρυφερό φιλμ πάνω στο (πολυπαιγμένο) θέμα του χωρισμού. Η Μαρία και ο Ρισάρ είναι 20 χρόνια παντρεμένοι, έως ότου ο δεύτερος ανακαλύπτει πως εκείνη τον απατά. Εγκαταλείποντας το κοινό τους σπίτι, η Μαρία θα πάει να μείνει στο απέναντι ξενοδοχείο. Εκείνο το βράδυ οι δυο τους θα δεχθούν επισκέψεις από το… παρελθόν τους, προσπαθώντας να καταλάβουν τι πήγε στραβά και να θυμηθούν την ουσία της σχέσης τους.

Ο Κριστόφ Ονορέ («Τα τραγούδια της αγάπης») εισάγει το στοιχείο του φανταστικού προκειμένου να προσθέσει ενδιαφέρον αλλά και χιούμορ σε ένα κατά τα άλλα «βαρύ» θέμα. Η σχέση της Μαρίας και του Ρισάρ δεν έχει απλώς φθαρεί, αλλά επιπλέον αμφισβητείται η ίδια η βάση της. Η πρώην αγαπημένη του δεύτερου και οι… αμέτρητοι δικοί της αγαπητικοί θα εμφανιστούν για να ρίξουν λάδι στη φωτιά αλλά και για να προσθέσουν απολαυστικές λεπτομέρειες σε μια νύχτα αποκαλύψεων και επαναπροσδιορισμών.

Εκτός ωστόσο από το σενάριο, αξιοσημείωτη είναι και η κινηματογράφηση, η οποία μεταχειρίζεται διάφορα ευρήματα –κάποια μάλιστα αποτελούν ευδιάκριτο φόρο τιμής στον Γκοντάρ– προκειμένου να δώσει ποικιλία, σε μια ταινία η οποία διαδραματίζεται σχεδόν ολόκληρη μέσα σε τέσσερις τοίχους.

Φυσικά στην πορεία δεν αποφεύγονται και κάποιες υπερβολές, οι οποίες όμως μάλλον πάνε πακέτο με το είδος της γαλλικής κωμωδίας. Δεν πρέπει, τέλος, να παραλειφθεί η εξαιρετική (και βραβευμένη στις Κάννες) ερμηνεία της Κιάρα Μαστρογιάνι. Η Γαλλίδα ηθοποιός είναι αβίαστα αστεία και ακομπλεξάριστη, ανεβάζοντας από μόνη της ένα επίπεδο το φιλμ στο πλάι του τραγουδοποιού Μπενζαμέν Μπιολέ, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν υπήρξε όντως σύζυγός της.

Γυμνοί στον ήλιο ★★★★

ΔΡΑΜΑ (1960)

Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν

Ερμηνείες: Αλέν Ντελόν,

Μορίς Ρονέτ, Μαρί Λαφορέ

Nέες ταινίες: Φαντασία για δύο, μοναδικός Ντελόν-1

Ο Αλέν Ντελόν ακαταμάχητος ως κύριος Ρίπλεϊ.

Ο ορίτζιναλ «ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» της Πατρίσια Χάισμιθ (μυθιστόρημα), διά χειρός του Ρενέ Κλεμάν, κυκλοφορεί σε επανέκδοση, παραμένοντας διαχρονικά γοητευτικός. Ο 25χρονος Αλέν Ντελόν είναι απλώς ακαταμάχητος στον κεντρικό ρόλο ενός νεαρού τυχοδιώκτη, ο οποίος φτάνει στην Ιταλία με την αποστολή να πείσει τον συνομήλικό του, κύριο Γκρίνλιφ, να επιστρέψει πίσω στην Αμερική και τη βαθύπλουτη οικογένειά του. Εκείνος ωστόσο δεν έχει τέτοια πρόθεση, με τον Ρίπλεϊ να παίρνει πλέον την κατάσταση στα χέρια του, βαδίζοντας σε ένα σκοτεινό μονοπάτι.

Ξεκινώντας από τους δρόμους της Ρώμης και συνεχίζοντας στη Μεσόγειο, το συναρπαστικό φιλμ συστήνει έναν αρχετυπικό αντιήρωα· ο φτωχός αλλά ευφυέστατος Ρίπλεϊ, είναι αποφασισμένος να ξεφύγει από τη μιζέρια και τις στερήσεις με κάθε κόστος. Η προσκόλλησή του στον εύπορο και περιπετειώδη Γκρίνλιφ είναι μια πράξη όχι εκ προοιμίου εγκληματική, αν και οι υποψίες μας είναι υπαρκτές από την αρχή. Η συνειδησιακή μεταβολή του έρχεται με τρόπο υποδειγματικό, στη διάρκεια ενός ειδυλλιακού ιστιοπλοϊκού ταξιδιού, το οποίο εξελίσσεται σε κανονικό θρίλερ.

Ενα άλλο μοναδικό στοιχείο του φιλμ του Κλεμάν είναι ο ρυθμός του. Διαφορετικές τοποθεσίες, κλειστοί-ανοιχτοί χώροι, θερινή ραστώνη και αστυνομικό σασπένς· όλα εναλλάσσονται τακτικά, συνθέτοντας ένα δίωρο που ρέει αβίαστα, ακόμα και έξι δεκαετίες μετά την πρώτη προβολή του. Σε αυτό βέβαια όπως είπαμε συμβάλλει και το πολύ καλό καστ, με πρώτο τον νεαρό Αλέν Ντελόν, ο οποίος μαγνητίζει κυριολεκτικά τον φακό, στην ερμηνεία που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό και επί της ουσίας του άνοιξε τον δρόμο για μια λαμπερή καριέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κόπια που βλέπουμε από σήμερα στις αίθουσες, είναι εκείνη η αποκατεστημένη, που ετοιμάστηκε για το Φεστιβάλ των Καννών το 2013.

ΕΜΕΙΣ…

Καμπάνια με τίτλο «Greece is a Safe Studio» ξεκινάει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ακόμα περισσότερες ξένες παραγωγές στη χώρα μας, στην εποχή μετά την πανδημία. Το ΕΚΟΜΕ συστήνει την Ελλάδα ως έναν υγειονομικά ασφαλή προορισμό για κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, τονίζοντας παράλληλα και τα ανανεωμένα οικονομικά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν όσοι δείξουν την προτίμησή τους στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, το σύστημα cash rebate έχει πια φτάσει στο 40% των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, ενώ έχει προστεθεί και ένα 30% φοροαπαλλαγής για επενδύσεις του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμβολή του ΕΚΟΜΕ είναι ήδη ορατή, με αρκετές ξένες παραγωγές να έχουν ήδη αναπτυχθεί στη χώρα μας την τελευταία διετία. 

…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Το Netflix αναδείχθηκε νικητής στην άτυπη μονομαχία με το HBO για τις περισσότερες υποψηφιότητες των τηλεοπτικών βραβείων Emmy, οι οποίες ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης. Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή πλατφόρμα κατάφερε να συγκεντρώσει 160 υποψηφιότητες –αποτελούν και ρεκόρ– συνολικά, έναντι 107 του αμερικανικού δικτύου, το οποίο παρουσίασε πτώση σε σχέση με τις περυσινές 137, κυρίως λόγω της απουσίας πια του «Game of Thrones». Το HBO πάντως είχε για ακόμα μία φορά το σόου με τις περισσότερες προτιμήσεις, αφού το εξαιρετικό «Watchmen» απέσπασε 26 υποψηφιότητες, ακολουθούμενο από τα «Marvelous Mrs. Maisel» (20), «Ozark» (18) και «Succession» (18).

Kυκλοφορούν επίσης

Οχι άλλο καλοκαίρι ★★½

Σκηνοθεσία: Μάσιμο Βενιέρ

Ερμηνείες: Αλντο Μπάλιο, Τζάκομο Πορέτι, Τζοβάνι Στόρτι

Χαμός στις διακοπές

Η ιταλική κωμωδία πάει διακοπές με μια διασκεδαστική τριπλή οικογενειακή ιστορία. Τρεις οικογένειες από διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά υπόβαθρα νοικιάζουν κατά λάθος το ίδιο σπίτι για την καλοκαιρινή διαμονή τους. Την αρχική αμηχανία και γκρίνια θα ακολουθήσει τελικά η (αναγκαστική) απόφαση της συμβίωσης, η οποία θα δημιουργήσει πλήθος κωμικών καταστάσεων, συγκρούσεων αλλά και απροσδόκητα χαρούμενων στιγμών. Η λαϊκή οικογένεια με τα πολλά παιδιά και τον σκύλο συναντάει εκείνη του μεγαλογιατρού, σε ένα φιλμ γεμάτο κλισέ και προβλέψιμες εξελίξεις, το οποίο όμως κυλάει στο μεγαλύτερο μέρος του ευχάριστα. Αυτό χάρη στο αστείο σενάριο και στους τρεις μπαμπάδες-πρωταγωνιστές, οι οποίοι είναι επιτυχημένοι Ιταλοί κωμικοί με πολύχρονη συνεργασία μεταξύ τους.

Ενα τέλειο σχέδιο ★★½

Σκηνοθεσία: Κάρλος Πόλο Μενάργκεζ

Ερμηνείες: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Ραούλ Αρέβαλο, Τσέμα ντελ Μπάρκο

Πρωινό αποκαλύψεων

Τρεις από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους Ισπανούς ηθοποιούς ενώνουν δυνάμεις σε ένα φορτισμένο κοινωνικό δράμα, το οποίο εκτυλίσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό ενός σπιτιού.

Τρεις φίλοι, άνεργοι εδώ και πολύ καιρό, συναντιούνται προκειμένου να βάλουν μπρος ένα σκιώδες σχέδιο, το οποίο υποτίθεται πως θα τους βγάλει από τη μιζέρια. Παρ’ όλα αυτά, μια αλυσίδα από γεγονότα και αναποδιές θα τους κάνει να το αναβάλλουν διαρκώς, ενώ παράλληλα ξεκινούν και μερικές άβολες αποκαλύψεις, ικανές να κλονίσουν τους δεσμούς τους. Εξυπνες ιδέες, υποδειγματικές ερμηνείες και ένα συχνά πολύ εύστοχο σενάριο δεν καταφέρνουν τελικά να απογειωθούν λόγω έλλειψης ρυθμού και κάποιας επανάληψης που κουράζει αρκετά τον θεατή.

Ο πλανήτης του Γουίλι ★★½

Σκηνοθεσία: Ερικ Τόστι

Ακούγονται: Ηδύλη Κυριακίδη, Θάνος Λέκκας, Γιάννης Υφαντής

Εξερεύνηση στο Διάστημα

Το γαλλικό κινούμενο σχέδιο μας ταξιδεύει σε μια φανταστική πραγματικότητα όπου τα ταξίδια με διαστημόπλοιο είναι περίπου… ρουτίνα. Οταν, ωστόσο, το σκάφος της οικογένειας του νεαρού Γουίλι καταστρέφεται από αστεροειδή, εκείνος χωρίζεται από τους γονείς του και καταλήγει σε έναν μυστηριώδη, ανεξερεύνητο πλανήτη. Εκεί, με τη βοήθεια του Μπακ, ενός ρομπότ εκτάκτου ανάγκης, θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει μέχρι να έρθει βοήθεια. Ετσι ξεκινούν οι εξερευνήσεις και φυσικά οι περιπέτειες στις οποίες θα μπλέξει ο νεαρός, γνωρίζοντας στην πορεία μια εξωπραγματική φύση καθώς και πλάσματα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία. Το πολύχρωμο animation είναι επί της ουσίας μια ιστορία ενηλικίωσης, με παιδικό πάντα προφίλ, και κάποια διαχρονικά μηνύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή