Ο αληθινός υπερήρωας της «μαύρης» Αμερικής

Ο αληθινός υπερήρωας της «μαύρης» Αμερικής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Wakanda Forever. Οι δύο αυτές λέξεις πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί του περασμένου Σαββάτου, καθώς ο κινηματογραφικός –και όχι μόνο– πλανήτης αποχαιρετούσε τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών, χτυπημένος από καρκίνο. Η… Γουακάντα, που απλώθηκε παντού στο Διαδίκτυο, είναι η μυθοπλαστική αφρικανική πατρίδα του βασιλιά Τ’τσάλα, πιο γνωστού και ως Black Panther, του χαρακτήρα της Marvel, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια μετέτρεψε τον Μπόουζμαν σε ήρωα όχι μόνο των «κολλημένων» με τα κόμικς, αλλά και όσων αγωνίζονται για τη φυλετική ισότητα.

Ο «Μαύρος Πάνθηρας» είναι από τις περιπτώσεις ταινιών, των οποίων ο συμβολισμός ξεπερνάει την όποια κινηματογραφική τους αξία. Και ο πρωταγωνιστής Μπόουζμαν, με το παράστημα και την περήφανη ματιά του, ενσάρκωσε ιδανικά τα μηνύματα του κινήματος Black Lives Matter. Τα μικρά και μεγάλα παιδιά στις μαύρες γειτονιές της Αμερικής βρήκαν επιτέλους έναν υπερήρωα που τους έμοιαζε στην όψη. Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία του φιλμ (άγγιξε το 1,4 δισ. δολάρια στο box office), πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί ο Αμερικανός ηθοποιός είχε μόνο ελάχιστες κινηματογραφικές συμμετοχές την τελευταία τριετία· μόλις τρεις ταινίες και ένα πεντάλεπτο πέρασμα από τους τελευταίους «Εκδικητές». Μέρος της απάντησης πιθανότατα ήταν και ο σκληρός αντίπαλος τον οποίο πολεμούσε (απολύτως ιδιωτικά) εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο Μπόουζμαν ωστόσο δεν επιλέχθηκε τυχαία για να παίξει τον Μαύρο Πάνθηρα. Νωρίτερα στην καριέρα του είχε υποδυθεί επίσης τον Τζάκι Ρόμπινσον στο «42», την ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού που έπαιξε στην κορυφαία λίγκα του μπέιζμπολ. Επιπλέον, στο επίσης βιογραφικό «Marshall» ενσάρκωσε τον Θέργκουντ Μάρσαλ, μαχητικό δικηγόρο και πρώτο μαύρο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Στο πιο πρόσφατο «Da 5 Bloods» του Σπάικ Λι, τέσσερις παλιοί συμπολεμιστές επιστρέφουν στο σύγχρονο Βιετνάμ αναζητώντας την τύχη του χαμένου φίλου και επικεφαλής τους (Μπόουζμαν). Σε μια σκηνή μάλιστα, σχεδόν ανατριχιαστικά προφητική, εκείνοι γονατίζουν πάνω από τον τάφο του. Προηγουμένως, σε μια σειρά από ευφυή φλασμπάκ, παρακολουθούμε τους πέντε τους να πολεμούν. Η τετράδα έχει τη σημερινή μεσήλική της εμφάνιση· εκείνος αντιθέτως είναι ακριβώς όπως στις μνήμες τους: νέος, δυνατός, ακατάβλητος. Ετσι θα θυμόμαστε πάντα και τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή