Ενας μποέμ τροβαδούρος στη Νέα Υόρκη του ’60

Ενας μποέμ τροβαδούρος στη Νέα Υόρκη του ’60

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Inside Llewyn Davis

****

Δράμα εποχής, Σινεφίλ (2013). Εγχρ. Διάρκεια: 104΄

Σκηνοθεσία: Τζόελ και Ιθαν Κοέν

Ερμηνείες: Οσκαρ Αϊζακ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζον Γκούντμαν, Γκάρετ Χέντλαντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ

Το εξαιρετικό σενάριο του «Ιnside Llewyn Davis» είναι εμπνευσμένο από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ντέιβ βαν Ρονκ «The mayor of MacDougal Street», ενός μποέμ τροβαδούρου που σύχναζε στα καφέ του Γκρίνουιτς Βίλατζ στη Νέα Υόρκη στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το ιδίωμα της μουσικής του Βαν Ρονκ άνοιξε έναν δρόμο για τον Μπομπ Ντίλαν, που άγουρος τότε παρουσίαζε τραγούδια του στα ίδια μουσικά καφέ. Είναι στιγμές που νομίζεις πως βλέπεις μια ταινία που θέλει να φωτίσει μια «γκρίζα περιοχή»: την ενδιάμεση περίοδο ανάμεσα στη γενιά των μπίτνικ και στη γενιά της αμφισβήτησης του ’60.

Οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν έχουν υπογράψει την πιο τρυφερή, ευαίσθητη και χαμηλότονη ταινία τους. Ξεχάστε τους αφασικούς τύπους (οι συνήθεις ήρωές τους), στη θέση τους ήρθε ένας μελαγχολικός τροβαδούρος που βλέπει στη φολκ της κατάλευκης Αμερικής αυτό που είδε κι Ντίλαν λίγο μετά απ’ αυτόν. Ξεχάστε το γκροτέσκ και τα ξεσπάσματα βίας, οι Κοέν αναπτύσσουν σε ημιτόνια τη μελωδία τους, που συνεπαίρνει αν της δώσεις χρόνο και χώρο για να λειτουργήσει μέσα σου. Ο Οσκαρ Αϊζακ είναι άψογος στον ρόλο του ιδιόρρυθμου και μονίμως απένταρου Λιούιν Ντέιβις.

Αθήναιον, Αθήναιον Cinepolis, Αίγλη, Διάνα, Ιντεάλ, Κηφισιά

Μπελ και Σεμπαστιάν, δύο αχώριστοι φίλοι

Bele et Sebastien

Περιπέτεια, Παιδική (2013)

Εγχρ. Διάρκεια: 104΄

Η ταινία του Νικολά Βανιέ βασίζεται στο μυθιστόρημα της Σεσίλ Ομπρί με το οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές Γάλλων. Εχει προϋπάρξει και η επιτυχημένη τηλεοπτική του μεταφορά στη γαλλική τηλεόραση τη δεκαετία του ’60. Ενα εξάχρονο αγόρι, ο Σεμπαστιάν, γίνεται φίλος με μια αδέσποτη σκύλα, την Μπελ. Η ιστορία εκτυλίσσεται στις Αλπεις στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Αελλω, Village –ολα, Κηφισια, Νανα, Νιρβανα, Kosmopolis, Οπερα, Starcity, Ster

Plus One

**

Θρίλερ Επιστημονικής Φαντασίας (2013)

Εγχρ. Διάρκεια: 97΄

Μια εξωγήινη ενέργεια, που μεταφέρεται όπως το ρεύμα μέσα από τα ηλεκτρικά δίκτυα, προκαλεί ένα ανεξήγητο φαινόμενο σε ένα νεανικό πάρτι: οι καλεσμένοι παρακολουθούν ζωντανά τις ρέπλικές τους σε ό,τι έζησαν οι ίδιοι πριν από μισή ώρα. Η δεύτερη αμερικανική ταινία του Ντένη Ηλιάδη, που κάνει επιτυχημένη καριέρα στο Χόλιγουντ. Παίζουν: Ρις Γουέικφιλντ, Λόγκαν Μίλερ, Ασλεϊ Χίνσοου.

Αελλω, Αθηναιον Cinepolis, Village –The mall, Ρεντη-, Νανα, Kosmopolis, Ster

Οδηγός διαπλοκής

American Hustle

***

Αστυνομική Κομεντι (2013)

Εγχρ. Διάρκεια: 138΄

1978, Νιου Τζέρσεϊ, το FBI εκβιάζει δύο απατεώνες, τον Ιρβιν (Κρίστιαν Μπέιλ) και τη Σίντι (Εϊμι Ανταμς) για να συνεργαστούν σε ένα σχέδιο παγίδευσης διεφθαρμένων πολιτικών. Εξαιρετικές ερμηνείες και άριστη ανασύνθεση της εποχής.

Αελλω, Αθηναιον, Αθηναιον Cinepolis, Αιγλη, Ατταλος, Βαρκιζα, Capitol, Village –ολα, Κηφισια, Νανα, Kosmopolis, Οπερα, Starcity, Οσκαρ, Σινε Χολαργός, Ster, Τρια Αστερια, Σινεακ

Αύγουστος

August: Osage County

***

Δραματική Κομεντί (2013)

Εγχρ. Διάρκεια: 121΄

Ο Μπέβερλι Γουέστον, ένας αλκοολικός ποιητής εξαφανίζεται, αφήνοντας μόνη τη γυναίκα του, τη δύστροπη Βάιολετ, που πάσχει από καρκίνο. Σε λίγο στο σπίτι των Γουέστον καταφτάνουν η αδελφή της Βάιολετ και οι τρεις κόρες της. Του Τζον Ουέλς. Παίζουν: Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς.

Αλεξανδρα –Πατησιων, Ατλαντις, Village –The mall, Φαληρο, Ρεντη-, Γλυφαδα, Δαναος, Εμπασσυ, Κηφισια, Kosmopolis, Starcity, Τρια Αστερια, Σινε Παραδεισος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή