Ολες οι ελληνικές παραγωγές που θα συμμετέχουν στο 64ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Ολες οι ελληνικές παραγωγές που θα συμμετέχουν στο 64ο Φεστιβάλ Βερολίνου

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χαιρετίζει τη φετινή ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Βερολίνου σε όλα τα διεθνή προγράμματα. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο επίσημο διαγωνιστικό προβάλλεται Το μικρό ψάρι (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη, μια συμπαραγωγή μεταξύ  Ελλάδας, Γερμανίας και Κύπρου. Από την ελληνική πλευρά η παραγωγή ανήκει στους Faliro House Productions Α.Ε. του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, Αργοναύτες Α.Ε. του Παναγιώτη Παπαχατζή σε συμπαραγωγή των Ε.Κ.Κ., ΕΡΤ Α.Ε. και Feelgood Entertainment. Από τη Γερμανία συμμετέχει η Μatch Factory productions του Michael Weber με την υποστήριξη του NRW και από την Κύπρο η Γιάννης Οικονομίδης Films Ltd  και το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, ενώ η ταινία έχει ενισχυθεί και από το πρόγραμμα Εurimages.

Στο επίσημο τμήμα ταινιών μικρού μήκους συμμετέχει η Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, σε παραγωγή Γιώργου Ζώη, Άρτεμης Παττακού και Ε.Κ.Κ.

Στο τμήμα 14plus του προγράμματος Generation συμμετέχει η μικρού μήκους ταινία το Προαύλιο  της  Ρηνιώς Δραγασάκη, σε παραγωγή  της GUANACO και του Ε.Κ.Κ., καθώς και η μεγάλου μήκους συμπαραγωγή Τουρκίας- Γερμανίας- Ολλανδίας –Ελλάδας, Blue Wave των Ζεϊνέπ Νατντάκ και Μερβέ Καγιάν, με την εταιρεία 2/35 να έχει αναλάβει το ελληνικό κομμάτι της παραγωγής. 

Στο 11o Berlinale Co-Production Market συναντάμε τον Χρίστο Γεωργίου με τα  Χρόνια Πολλά  και την Ελίνα Ψύκου με το Ο γιός της Σοφίας.

Δύο ακόμα ελληνικές ταινίες έρχονται να συμπληρώσουν τη λίστα της φετινής Μπερλινάλε, αφού συμμετέχουν η καθεμία σε δύο ξεχωριστά προγράμματα. Η νέα ταινία του Θανάση Καρανικόλα Στο σπίτι συμμετέχει στο πρόγραμμα Φόρουμ, το πιο τολμηρό τμήμα της Μπερλινάλε, όπου προβάλλονται ταινίες avant garde, πειραματικές και πολιτικά ρεπορτάζ. Στο Φόρουμ υπάρχουν ελάχιστοι επίσημοι περιορισμοί όσον αφορά στην επιλογή των ταινιών, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία, αφού ντοκιμαντέρ και ταινίες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νάντια, η οποία ζει με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους Ίριδα σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με θέα στη θάλασσα. Οι τέσσερις τους έχουν στενές σχέσεις, σχέσεις οικογενειακές ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Εκεί εργάζεται η Νάντια. Καθαρίζει, μαγεύει, τους φροντίζει. Είναι η οικιακή βοηθός της οικογένειας. Ήταν μαζί τους από τότε που η Ίριδα είπε την πρώτη της λέξη. Στάθηκε στην Εύη όταν έχασε το δεύτερο παιδί της. Ένα σημαντικό γεγονός ωστόσο, θα αλλάξει δραματικά τις σχέσεις της Νάντιας και των εργοδοτών της, όταν έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Θανάση Καρανικόλα, ο οποίος αναφέρει πως: «Το βασικό δίλημμα της ταινίας γεννήθηκε μετά από μια διαφωνία σχετικά με την ηθική», με παραγωγούς τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Lasse Scharpen. Η παραγωγή ανήκει στις Oxymoron films, Shprn3, ZDF, με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ. και πρωταγωνιστούν οι Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Στο πρόγραμμα Πανόραμα προβάλλεται η ταινία Να Κάθεσαι και να Κοιτάς του Γιώργου Σερβετά. Το Πανόραμα στοχεύει  στη δημιουργία μίας γεφυρας ανάμεσα στο καλλιτεχνικό όραμα και το οικονομικό κέρδος. Το κοινό του προγράμματος περιλαμβάνει αυστηρά αγοραστές ταινιών, όπου και προβάλλονται κυρίως ταινίες γνωστών σκηνοθετών, πρώτες ταινίες καθώς και ταινίες νέων ταλέντων. Όλες οι ταινίες στο Πανόραμα είναι παγκόσμιες ή ευρωπαϊκές πρεμιέρες, ενώ μετά τις προβολές δημοσιογράφοι και θεατές έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν με σκηνοθέτες, παραγωγούς και ηθοποιούς.

Η ταινία Να Κάθεσαι και να Κοιτάς είναι ένα μετά-γουέστερν, μια ταινία για την αδιαφορία, τη βία και τη συμμετοχή. Είναι η ιστορία της Αντιγόνης, η οποία καταφτάνει στην ήσυχη πόλη της Θ. αναζητώντας μια ήρεμη ζωή, δίχως να γνωρίζει ότι κάτω από την επιφάνεια κρύβεται μια ανομολόγητη βία. Σύντομα, οι καταστάσεις γύρω της θα την αναγκάσουν να αποφασίσει αν πρέπει να αναλάβει δράση ή αν απλά θα κάθεται και θα κοιτά. 

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιώργο Σερβετά  και η παραγωγή στους Φένια Κοσοβίτσα  και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη  σε συμπαραγωγή των ΕΡΤ Α.Ε., HERETIC, FEELGOOD ENTERTAINMENT, 2/35, STEFI και πρωταγωνιστούν οι Μαρίνα Συμεού, Γιώργος Καφετζόπουλος, Μαριάνθη Παντελοπούλου και Νίκος Γιωργάκης. Η ταινία συμμετείχε στο πρόγραμμα  City to City του φεστιβάλ του Τορόντο καθώς και στο φεστιβάλ του Πάλμ Σπρινγκς.

Στο Market (Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου) του φετινού Φεστιβάλ  θα προβληθούν δύο ελληνικές ταινίες:  Το δέντρο και η κούνια της Μαρίας Ντούζα σε παραγωγή της Steficon και συμπαραγωγή των Ε.Κ.Κ., ΕΡΤ, NOVA, Intermedianetwork Serbia, Phos Productions, Stefi και Townfilm και η 10η Μέρα του Βασίλη Μαζωμένου σε παραγωγή των Horme Pictures, X-rated και με την υποστήριξη των Ε.Κ.Κ. και Ε.Ρ.Τ. Στο εν λόγω τμήμα παρευρίσκονται 455 εκθέτες, 8.098 επαγγελματίες από 94 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των 1.691 διεθνών αγοραστών, όπου γίνονται προβολές 816 ταινιών. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς συναντήσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας για αγοραστές, πωλητές, παραγωγούς, διανομείς και χρηματοδότες, καθώς και εκπροσώπους της τηλεόρασης παγκοσμίως.

Η προβολή όλων των παραπάνω ελληνικών παραγωγών είναι η απόδειξη ότι η παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου ενδυναμώνεται  και το ταλέντο των νέων δημιουργών αναγνωρίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 6 έως τις 16 Φεβρουαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή