Η ραγισμένη καρδιά της Αντέλ

Η ραγισμένη καρδιά της Αντέλ

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων της ταινίας «Labor Day», η Κέιτ Γουίνσλετ έπιασε κουβέντα με τον Γκάτλιν Γκρίφιθ, τον 14χρονο ηθοποιό που ερμηνεύει τον γιο της. «Ηταν τρομοκρατημένος», θυμάται. «Του είπα: “Εχεις τρακ, έτσι δεν είναι; Αν αυτό σε παρηγορεί, κι εγώ έχω τρακ, και ο Τζος έχει, αλλά ο άλλος εκεί πέρα είναι ο πιο τρομαγμένος απ’ όλους”». (Ο Τζος ήταν ο Τζος Μπρόλιν, ο συμπρωταγωνιστής της, και ο άλλος «εκεί πέρα» ήταν ο Τζέισον Ράιτμαν, ο σκηνοθέτης.)

Ξεκίνησε κι εκείνη σχετικά μικρή, χωρίς επαγγελματική κατάρτιση, και ήταν μόλις 19 ετών όταν ερμήνευσε εκπληκτικά μια Νεοζηλανδή έφηβη που το πυρετώδες πάθος της την ωθεί σε ένα τρομερό έγκλημα, στο φιλμ του 1994 «Ουράνια πλάσματα». Εκτοτε, υποδύθηκε μια μεγάλη σειρά από ενδιαφέρουσες ηρωίδες, ανάμεσά τους ένα παραχαϊδεμένο πλουσιοκόριτσο («Τιτανικός»), μια ψυχικά βασανισμένη μεσοαστή νοικοκυρά («Ο δρόμος της επανάστασης»), μια αναλφάβητη πρώην ναζί («Σφραγισμένα χείλη»), μια γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα («Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού») και την Αϊρις Μέρντοκ σε νεαρή ηλικία («Iris»). Γνωρίζει όμως καλά τι σημαίνει να μαθαίνεις τη δουλειά δουλεύοντας και επίσης πώς νιώθεις όταν είσαι πρωτάρης.

Συναντηθήκαμε με την Κέιτ Γουίνσλετ στο διάλειμμα μιας δοκιμαστικής προβολής του «Labor Day» σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης (η ταινία έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται στους αμερικανικούς κινηματογράφους). Η Αγγλίδα ηθοποιός έκανε αυτό το ταξίδι στις ΗΠΑ λίγο πριν φέρει στον κόσμο το τρίτο παιδί της, που γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο Σάσεξ. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ήταν ντυμένη στα μαύρα, με τα ξανθά της μαλλιά σε αλογοουρά και το δέρμα της να λάμπει.

Η συνάντηση μαζί της είναι πάντα μια κάπως παράξενη εμπειρία. Η ηθοποιός είναι αφοπλιστικά οικεία, άνετη και συμπαθής, ωστόσο ξέρεις πως είναι πολύ αυστηρή και σοβαρή με τη δουλειά της. Σκηνοθέτες και κριτικοί την περιγράφουν ως μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς της γενιάς της, έχει στο ενεργητικό της έξι υποψηφιότητες για Οσκαρ (το κέρδισε μία φορά, για το «Σφραγισμένα χείλη») και τη φήμη ότι είναι πάντα τέλεια προετοιμασμένη, χωρίς ματαιοδοξία, πρόθυμη να βυθιστεί στον χαρακτήρα των ηρωίδων της.

Το «Labor Day», βασισμένο σε μυθιστόρημα της Τζόις Μέιναρντ, που εκδόθηκε το 2009, απαίτησε όλη την ερμηνευτική μαεστρία της. Είναι μια δυνατή και συγκινητική ταινία, στην οποία η κεντρική ηρωίδα, η Αντέλ, είναι μια μοναχική μητέρα που έχει κλονιστεί ψυχικά από σειρά αποβολών και την εγκατάλειψη από τον σύζυγό της. Ξαφνικά αντιμετωπίζει απειλή στο πρόσωπο ενός φαινομενικά επικίνδυνου ανθρώπου, ενός δραπέτη κατάδικου που τον ερμηνεύει ο Τζος Μπρόλιν. Η ταινία τελικά εξελίσσεται σε ιστορία αγάπης.

Οπως λέει η ηθοποιός, στην αρχή του φιλμ η Αντέλ είναι νικημένη από τη ραγισμένη καρδιά της. «Η απώλεια της αγάπης μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις σ’ έναν άνθρωπο. Κάθε γυναίκα που έχει περάσει την εμπειρία της μοναξιάς –το να μη σε αγγίζει κανείς– ξέρει. Σε επηρεάζει σε χημικό επίπεδο».

Προσωπική εμπειρία

Στο διάβα των χρόνων, η Κέιτ Γουίνσλετ έχει πάρει το μερίδιό της από την αγάπη και την απώλεια. Ο πρώτος γάμος της, με τον σκηνοθέτη Τζιμ Θρίπλετον τερματίστηκε ύστερα από τρία χρόνια και ένα παιδί. Ο δεύτερος, με τον σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, τελείωσε ύστερα από επτά χρόνια και άλλο ένα παιδί. Το τρίτο παιδί της είναι καρπός του γάμου της με έναν Βρετανό επιχειρηματία ονόματι Νεντ Ρόκνρολ. Είναι ανιψιός του ιδρυτή της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον και γνωρίστηκε με την ηθοποιό κάτω από ακραίες συνθήκες, όταν έμεναν και οι δύο στο σπίτι του Μπράνσον στις Παρθένους Νήσους και το σπίτι έπιασε φωτιά. Η Γουίνσλετ βοήθησε την ηλικιωμένη μητέρα του Μπράνσον –γιαγιά του Ρόκνρολ– να βγει από το σπίτι σώζοντάς την από την πυρκαγιά. Το ζευγάρι μένει τώρα στην Αγγλία.

Αναπόφευκτα, τη ρωτούν συχνά για το «υιοθετημένο» όνομα του συζύγου της –Ρόκνρολ– και λέει ότι εκείνος ήξερε ότι, από τη στιγμή που το άλλαξε, πολλοί θα έβρισκαν την επιλογή του παράξενη ή και ανόητη. «Αν τον γνωρίσεις, όμως, βλέπεις ότι του ταιριάζει απίστευτα. Είναι τόσο χαρούμενος τύπος, λατρεύει την ειρωνεία και το χιούμορ. Είχε τους λόγους του να το κάνει, και αν θα το κρατήσει για πάντα δεν το ξέρω».

«Βυθίζεται» στον χαρακτήρα

Η Κέιτ Γουίνσλετ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνδυάζει τη δουλειά της με τη φροντίδα των παιδιών της και λέει ότι η ίδια και οι πατέρες τους έχουν προσαρμοστεί σε ένα είδος εκτεταμένης, λειτουργικής οικογένειας. «Οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που αγαπιούνται. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά μου είναι σταθερά, προσγειωμένα, κανονικά παιδιά».

Στο κινηματογραφικό πλατό, ωστόσο, είναι αυστηρή επαγγελματίας, όπως διαβεβαιώνει και ο σκηνοθέτης του «Labor Day», Τζέισον Ράιτμαν. «Είναι συναρπαστικό να συνεργάζεσαι μαζί της, λειτουργεί σχεδόν σαν βοηθός σκηνοθέτη. Δεν έχω δουλέψει άλλη φορά με ηθοποιό που να προχωράει τόσο σε βάθος όσο η Κέιτ. Το αντίτυπο του σεναρίου της είχε περισσότερες σημειώσεις από το δικό μου».

Εκείνο που αρέσει στην ίδια περισσότερο, όπως είπε, είναι η ευκαιρία να εισχωρεί στον ψυχισμό των χαρακτήρων που ερμηνεύει, όπως έκανε με την Αντέλ. «Με προσελκύουν ιδιαίτερα οι ταινίες που εμβαθύνουν στην ανθρώπινη κατάσταση και στις σχέσεις. Μόνο παίζοντας τέτοιους ρόλους κατανοείς πόσο παράξενοι είμαστε όλοι, συνειδητοποιείς ότι το “νορμάλ” είναι κάτι που δεν υπάρχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή