Inside Llewyn Davis ***

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράμας εποχής, Σινεφιλ  (2013). Εγχρ. Διάρκεια: 104΄

Το εξαιρετικό σενάριο του «Ιnside Llewyn Davis» είναι εμπνευσμένο από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ντέιβ βαν Ρονκ «The mayor of MacDougal Street», ενός μποέμ τροβαδούρου που σύχναζε στα καφέ του Γκρίνουιτς Βίλατζ στη Νέα Υόρκη στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το ιδίωμα της μουσικής του Βαν Ρονκ άνοιξε έναν δρόμο για τον Μπομπ Ντίλαν, που άγουρος τότε παρουσίαζε τραγούδια του στα ίδια μουσικά καφέ. Είναι στιγμές που νομίζεις πως βλέπεις μια ταινία που θέλει να φωτίσει μια «γκρίζα περιοχή»: την ενδιάμεση περίοδο ανάμεσα στη γενιά των μπίτνικ και στη γενιά της αμφισβήτησης του ’60.

Οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν έχουν υπογράψει την πιο τρυφερή, ευαίσθητη και χαμηλότονη ταινία τους. Ξεχάστε τους αφασικούς τύπους (οι συνήθεις ήρωές τους), στη θέση τους ήρθε ένας μελαγχολικός τροβαδούρος που βλέπει στη φολκ της κατάλευκης Αμερικής αυτό που είδε κι ο Ντίλαν λίγο μετά απ’ αυτόν. Ξεχάστε το γκροτέσκ και τα ξεσπάσματα βίας, οι Κοέν αναπτύσσουν σε ημιτόνια τη μελωδία τους, που συνεπαίρνει αν της δώσεις χρόνο και χώρο για να λειτουργήσει μέσα σου. Ο Οσκαρ Αϊζακ είναι άψογος στον ρόλο του ιδιόρρυθμου και μονίμως απένταρου Λιούιν Ντέιβις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή