Από το 2024 τα Οσκαρ έχουν ραντεβού με τη διαφορετικότητα

Από το 2024 τα Οσκαρ έχουν ραντεβού με τη διαφορετικότητα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηρίζεται ήδη από αρκετούς κίνηση ιστορικής σημασίας. Και μάλλον είναι: η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε προχθές ότι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια κινηματογραφική παραγωγή προκειμένου να βρεθεί υποψήφια για το Oσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλάζουν ριζικά, ώστε να ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα σε ζητήματα φύλου, χρώματος, ερωτικού προσανατολισμού και αναπηρίας, προάγοντας τη συμπερίληψη υποεκπροσωπούμενων ατόμων και ομάδων, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.

Συγκεκριμένα, η Ακαδημία όρισε τέσσερις τομείς στους οποίους θα πρέπει να τηρούνται οι νέες προδιαγραφές: στην ταινία αυτή καθαυτή, στο δημιουργικό και τεχνικό προσωπικό της, στα άτομα που εργάζονται στην παραγωγή με καθεστώς επαγγελματικής μαθητείας και τέλος, στα τμήματα προώθησης και διανομής του κινηματογραφικού προϊόντος. Για να μπορέσει να διεκδικήσει το Oσκαρ Καλύτερης Ταινίας, μια παραγωγή θα πρέπει να ικανοποιεί τα κριτήρια διαφορετικότητας σε τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις παραπάνω τομείς.

Κάθε τομέας διαθέτει και υποκατηγορίες. Για παράδειγμα, προκειμένου μια ταινία να κριθεί ως υποψήφια με βάση την επί της οθόνης ισότιμη εκπροσώπηση της διαφορετικότητας, θα πρέπει είτε να περιλαμβάνει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο προερχόμενο από κάποια υποεκπροσωπούμενη φυλετική ή εθνοτική ομάδα, είτε να αναπαριστά, σε ποσοστό 30% των ελασσόνων χαρακτήρων της, άτομα διαφορετικού χρώματος, άτομα με αναπηρία, γυναίκες ή μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είτε τέλος, να αφηγείται μια ιστορία που θα επικεντρώνεται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Αντίστοιχα κριτήρια θα αφορούν και το προσωπικό που εργάζεται πίσω από τις κάμερες. 

Τα νέα «μέτρα» θα ισχύσουν από την 96η απονομή των Oσκαρ, το 2024. Για τις δύο προηγούμενες απονομές, του 2023 και του 2022, όσες παραγωγές επιθυμούν να κριθούν ως υποψήφιες για το Oσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα πρέπει απλώς να υποβάλουν στην Ακαδημία μια εμπιστευτική φόρμα πλήρωσης των επίμαχων κριτηρίων. Η επόμενη τελετή απονομής των Oσκαρ, προγραμματισμένη για την 25η Απριλίου του 2021, δεν θέτει νέες προδιαγραφές σε όσες παραγωγές διεκδικούν την πολυπόθητη υποψηφιότητα. 

Η ανακοίνωση της Ακαδημίας δεν έμεινε ασχολίαστη, με κάποιους, όπως ο παρουσιαστής Μπακ Σέξτον, να θεωρούν ότι «η Αριστερά κατέστρεψε ήδη την κωμωδία και τον επαγγελματικό αθλητισμό στο όνομα της πολιτικής ορθότητας και τώρα στρέφεται στον κινηματογράφο», τη στιγμή κατά την οποία άλλοι, όπως ο δημοσιογράφος Μάρκους Ράιντερ, υπογράμμιζαν ότι αντίστοιχα μέτρα είχαν ληφθεί από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς δεν συνοδεύτηκαν από συγκεκριμένες εξηγήσεις για την εφαρμογή των πιο περίπλοκων πτυχών τους. 

«Πρέπει να αποτυπώσουμε τη διαφορετικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, τόσο στη δημιουργία ταινιών όσο και στο κοινό που συνδέεται μαζί τους», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ντέιβιντ Ρούμπιν και ο διευθύνων σύμβουλος Ντον Χάντσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή