ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Γουέστερν με μηνύματα στη σύγχρονη Αμερική

Πολ Γκρίνγκρας - Τομ Χανκς ξανά μαζί

Γουέστερν με μηνύματα στη σύγχρονη Αμερική

News of the World ★★★
ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ (2020)
Σκηνοθεσία: Πολ Γκρίνγκρας
Ερμηνείες: Τομ Χανκς, 
Χελένα Ζένγκελ, Τομ Αστορ 

Ο σπουδαίος Τομ Χανκς βρίσκεται και αυτός στο μονοπάτι του Netflix, έστω και από… σπόντα, με ένα φιλμ που είναι μεν της Universal, κάνει ωστόσο την πρεμιέρα του μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα. Ο Αμερικανός ηθοποιός συνεργάζεται ξανά εδώ με τον σημαντικό κινηματογραφιστή Πολ Γκρίνγκρας («Captain Phillips»), σε ένα αρκετά τυπικό γουέστερν, που είναι όμως καλογυρισμένο και διαθέτει τις δικές του ξεχωριστές στιγμές.
Πέντε χρόνια μετά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου, ο βετεράνος λοχαγός Κιντ (Χανκς) περιφέρεται από πόλη σε πόλη διαβάζοντας τα νέα των εφημερίδων στους (προφανώς) αναλφάβητους ντόπιους. Εν μέσω ενός ταξιδιού στις ερημιές του Τέξας συναντά την Τζοχάνα, ένα ορφανό κορίτσι μεταναστών από τη Γερμανία, το οποίο μεγάλωσαν οι Ινδιάνοι. Αναλαμβάνοντας να την παραδώσει στους συγγενείς της όπως ορίζει ο νόμος, οι δυο τους ξεκινούν ένα γεμάτο περιπέτειες και απρόοπτα ταξίδι μέσα από επικίνδυνες περιοχές, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα τόσο των ανθρώπων όσο και της φύσης.

Ο Γκρίνγκρας δεν τοποθετεί την ιστορία του στην ηρωική εποχή του παλιού Ουέστ, αλλά σε μια μεταγενέστερη, σημαδεμένη άγρια από τα δεινά του πρόσφατου εμφυλίου πολέμου. Η δράση μάλιστα εξελίσσεται εδώ στο ηττημένο ομοσπονδιακό Τέξας, εκεί όπου τα συναισθήματα του πληθυσμού κινούνται κάπου ανάμεσα στην άρνηση και στην οργή για την επικράτηση του μισητού Βορρά. Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία. Το παράλληλο με τον σύγχρονο αμερικανικό «εμφύλιο» που είδαμε να κορυφώνεται πριν από μερικές εβδομάδες είναι προφανές, ενώ ο τρόπος με τον οποίο το επιδιώκει το φιλμ μοιάζει αυθεντικός και όχι επιτηδευμένος. Οπως το θέτει ο Γκρίνγκρας, «μιλάμε για μια εποχή όμοια με τη δική μας. Γείτονες, οικογένειες και κοινότητες βρέθηκαν σε σκληρή και συχνά βίαιη διαμάχη και οι Αμερικανοί έπρεπε να αποφασίσουν για την ταυτότητά τους».
Κινηματογραφικά τώρα είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια σεβαστού μεγέθους παραγωγή, ικανή να αναβιώσει επιτυχημένα έναν κόσμο περασμένης εποχής, δίχως πάντως εντυπωσιακές σκηνές ή μεγάλου βεληνεκούς δράση. Οταν ο λοχαγός Κιντ διαβάζει τα νέα, με τους ανθρώπους να κρέμονται από τα χείλη του, οι αντιδράσεις ποικίλλουν, από το γέλιο μέχρι την ασυγκράτητη οργή· εκείνος όμως εκτός από αφηγητής είναι και σόουμαν, ένας προπομπός των σημερινών αυτοσχεδιαστικών κωμικών. Γενικώς τα πάντα εδώ κινούνται γύρω από τη δεσπόζουσα παρουσία του Χανκς, αλλά και γύρω από το ίδιο το ταξίδι, που βοηθά τους δύο πρωταγωνιστές να καταλάβουν πού πραγματικά ανήκουν στον κόσμο.