ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φεστιβάλ των Καννών: Στην ταινία «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας

Ο Σπάικ Λι ανακοίνωσε πρόωρα τον μεγάλο νικητή του φεστιβάλ

Φεστιβάλ των Καννών: Στην ταινία «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας

Η ταινία «Titane» της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Ζουλιά Ντικουρνό κέρδισε το Σάββατο τον Χρυσό Φοίνικα του 74ου Φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Σπάικ Λι.

Η ανακοίνωση έγινε μάλιστα λίγο πρόωρα, αφού ο Σπάικ Λι φανέρωσε τη νικήτρια ταινία νωρίτερα του προβλεπομένου, ξαφνιάζοντας τους παρισταμένους.

Η ταινία της 37χρονης σκηνοθέτιδας έχει διχάσει τους κριτικούς λόγω της ακραίας φαντασίας που αποτυπώνει στο σελιλόιντ, με άλλους να κάνουν λόγο για πρωτοποριακή προσέγγιση και άλλους για αποστροφή.

Φεστιβάλ των Καννών: Στην ταινία «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας-1
Βραβείο γυναικείου ρόλου για την Ρενάτε Ρέινσβε (φωτ.: Reuters)

Η Νορβηγίδα ηθοποιός Ρενάτε Ρέινσβε απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ για την ερμηνεία της στην ταινία «Julie in 12 Chapters», και ο Αμερικανός Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς το βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην δραματική ταινία θρίλερ «Nitram», όπου υποδύεται έναν νέο άνδρα που πρόκειται να διαπράξει μια από τις χειρότερες δολοφονίες στην ιστορία της Αυστραλίας.

Φεστιβάλ των Καννών: Στην ταινία «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας-2
Ο Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς με την Αντέλ Εξαρχόπουλος (φωτ.: Reuters)

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί μοιράστηκε με τον Φινλανδό Γιούχο Κουοσμάνεν το Μεγάλο Βραβείο του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το δεύτερο πιο πολύτιμο βραβείο μετά τον Χρυσό Φοίνικα.

Φεστιβάλ των Καννών: Στην ταινία «Titane» ο Χρυσός Φοίνικας-3
Οι Φαρχαντί και Κουοσμάνεν πλαισιώνουν τον κατά πολύ διασημότερο συνάδελφό τους, Όλιβερ Στόουν (φωτ.: Reuters).

O Φαρχαντί, που κέρδισε το βραβείο αυτό για την ταινία «Ένας Ήρωας», κάλεσε να «αφυπνιστούν συνειδήσεις» στο Ιράν. Η ταινία του αποτελεί την ιστορία μιας λύτρωσης που εμποδίζεται σε μια ιρανική κοινωνία που μαστίζεται από δυσπιστία και χειραγώγηση.

Το Φεστιβάλ των Καννών ολοκλήρωσε χωρίς προβλήματα την 74η εκδοχή του μετά την απουσία του το 2020 λόγω του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters