Κριτική ταινίας: Ο οίκος Gucci (House of Gucci)

Κριτική ταινίας: Ο οίκος Gucci (House of Gucci)

Το λαμπερό φιλμ του Ρίντλεϊ Σκοτ για τον οίκο μόδας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος Gucci ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Ερμηνείες: Lady Gaga, Ανταμ Ντράιβερ, Αλ Πατσίνο

Η θρυλική ιστορία του διάσημου ιταλικού οίκου μόδας μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη διά χειρός Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος έχει στη διάθεσή του και ένα καστ λαμπερών πρωταγωνιστών. Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νεαρός κληρονόμος Μαουρίτσιο Γκούτσι (Ανταμ Ντράιβερ), ο οποίος ερωτεύεται κεραυνοβόλα και παντρεύεται, κόντρα μάλιστα στη θέληση του πατέρα του, την άσημη Πατρίτσια (Lady Gaga). Ταυτόχρονα, καθώς η προηγούμενη γενιά παραδίδει τα ηνία, οι νεότεροι διεκδικούν τη θέση τους, σε μια διαδικασία μετάβασης γεμάτη δολοπλοκίες, ίντριγκα και εκδίκηση που φτάνει μέχρι τον φόνο.

Δεν καταφέρνει να απογειωθεί στο ύψος των δυνατοτήτων του

Λάμψη, μόδα, μεγάλοι χολιγουντιανοί σταρ τού σήμερα και του χθες και ένας σπουδαίος σκηνοθέτης να τους καθοδηγεί: η συνταγή της επιτυχίας μοιάζει «άχαστη» για το φιλμ του Ρίντλεϊ Σκοτ, το οποίο ωστόσο δεν καταφέρνει να απογειωθεί στο ύψος των δυνατοτήτων του. Το πρώτο –και μάλλον το καλύτερο– κομμάτι της μακροσκελούς αφήγησης είναι επί της ουσίας ένα καλογυρισμένο ρομάντζο ανάμεσα στον Μαουρίτσιο και στην Πατρίτσια, με τη δεύτερη να εδραιώνει όλο και περισσότερο τη θέση και την ισχύ της μέσα στον οίκο των Γκούτσι.

Στη συνέχεια, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν, με τον θεατή να παρακολουθεί πια κάτι ανάμεσα σε δράμα και μαφιόζικο θρίλερ, το οποίο φέρνει στον νου τον «Νονό», δίχως όμως να πλησιάζει ποτέ το δικό του βάθος. Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν με τους ηθοποιούς να μιλούν αγγλικά με «ψεύτικη» ιταλική προφορά, κάτι το οποίο δεν βοηθάει, ιδιαίτερα όσον αφορά τον χαρακτήρα του Τζάρεντ Λέτο. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά θετικά στην ταινία: ο ρυθμός που διατηρείται παρά τη μεγάλη διάρκεια, η απολαυστικά ένοχη ματιά σε έναν κόσμο αμύθητου πλούτου και ματαιοδοξίας και φυσικά η εξαιρετική ερμηνεία της Lady Gaga, η οποία ξεχωρίζει και πιθανότατα θα της χαρίσει τη δεύτερη οσκαρική της υποψηφιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή