Θάμπωσε η λάμψη των Χρυσών Σφαιρών

Θάμπωσε η λάμψη των Χρυσών Σφαιρών

Ενα από τα πιο σταθερά χολιγουντιανά κλισέ, τουλάχιστον όσον αφορά το πεδίο των βραβείων, είναι πως οι Χρυσές Σφαίρες αποτελούν τον «προάγγελο» των Οσκαρ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο σταθερά χολιγουντιανά κλισέ, τουλάχιστον όσον αφορά το πεδίο των βραβείων, είναι πως οι Χρυσές Σφαίρες αποτελούν τον «προάγγελο» των Οσκαρ. Δεν είναι μόνο πως τα εντυπωσιακά αγαλματίδια που κάθε χρόνο μοιράζει η Ενωση Ξένων Συντακτών του Χόλιγουντ δείχνουν τις τάσεις αναφορικά με τις ταινίες και τους πρωταγωνιστές που ξεχωρίζουν στην οσκαρική κούρσα – άλλωστε πιο συχνά από όσο πιστεύεται οι δύο θεσμοί δεν συμφωνούν στις επιλογές τους. Κυρίως οι Χρυσές Σφαίρες είναι αυτές που ανοίγουν την αυλαία της λάμψης, με τους παγκόσμιους σταρ του σινεμά να μαζεύονται σε ένα μέρος και ουσιαστικά να αλληλοσυγχαίρονται, έχοντας μάλιστα αρκετά πιο χαλαρή διάθεση από όσο στα αγχωτικά Οσκαρ.

Τίποτα από αυτά δεν συνέβη φέτος, παρόλο που, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, δεν ήταν η πανδημία υπεύθυνη για την υποβάθμιση μιας τέτοιας τελετής· αντιθέτως ήταν τα σκάνδαλα που βάρυναν τους διοργανωτές, με πρώτο την προ μηνών αποκάλυψη σχετικά με την (ανύπαρκτη) ποικιλία φυλής/φύλου ανάμεσα στους ψηφοφόρους των βραβείων. Κάπου εκεί έφτασαν και οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος ηγετικών στελεχών, ενώ το γλυκό… έδεσε με ρεπορτάζ που αναφέρονταν σε σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες.

Ούτε ένας κινηματογραφικός αστέρας δεν παρέστη στην τελετή απονομής στο Λος Αντζελες, εξαιτίας των σκανδάλων που βαρύνουν τους διοργανωτές.

Αν τα συνυπολογίσει κανείς, μοιάζει φυσιολογικό που ούτε ένας κινηματογραφικός αστέρας δεν παρέστη το βράδυ της Κυριακής στην 79η τελετή απονομής στο Λος Αντζελες, όπως και το γεγονός ότι αυτή δεν είχε καν τηλεοπτική μετάδοση. Φυσικά τα βραβεία δόθηκαν σε μια «κλειστή» εκδήλωση με περίπου 200 προσκεκλημένους, οι οποίοι είδαν την «Εξουσία του σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον να επιβραβεύεται στην κατηγορία του καλύτερου δράματος, ενώ τη σχετική διάκριση απέσπασε και η Αυστραλή κινηματογραφίστρια, η τρίτη γυναίκα στη σειρά που το καταφέρνει.

Κάπως έτσι φαίνεται πως το Netflix έχει φέτος σοβαρές ελπίδες να φτάσει επιτέλους στην (οσκαρική) γη της επαγγελίας· από τους βασικούς αντιπάλους του θα είναι σίγουρα το «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ. Οσο για τις δραματικές ερμηνείες, εκεί επικράτησαν οι Γουίλ Σμιθ («King Richard») και Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos»), ενώ στις αντίστοιχες κωμικές – μουσικές ξεχώρισαν οι Αντριου Γκάρφιλντ («Tick, Tick… Boom!») και Ρέιτσελ Ζέγκλερ («West Side Story»).

Τέλος, λόγος πρέπει να γίνει και για τη μικρή οθόνη, εκεί όπου πρωταγωνίστησε το δημοφιλές «Succession» του ΗΒΟ σημειώνοντας τριπλή νίκη· επιπλέον, για τις ερμηνείες τους βραβεύτηκαν άξια η Κέιτ Γουίνσλετ («Mare of Easttown»), ο Τζέισον Σουντέικις («Ted Lasso») και ο O Yeong-Su («Squid Game»). Εκείνο που απομένει να δούμε τώρα είναι αν ο μακρόβιος κινηματογραφικός θεσμός θα επιβιώσει για να κλείσει τα 80 του χρόνια ή αν οι φετινοί νικητές ήταν και οι τελευταίοι…

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή