Όσκαρ 2022: Οι εκπλήξεις και οι ηχηρές απουσίες της 94ης τελετής απονομής

Όσκαρ 2022: Οι εκπλήξεις και οι ηχηρές απουσίες της 94ης τελετής απονομής

Από το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ μέχρι το σχεδόν ανύπαρκτο αφιέρωμα στα 60 χρόνια Τζέιμς Μποντ και τη μια και μοναδική νίκη της «Εξουσίας του Σκύλου»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο, στην τελετή απονομής βραβείων της Ακαδημίας, υπάρχουν στιγμές που προκαλούν έντονες συζητήσεις και άλλες που περνούν αδιάφορες. Φέτος, κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά κατά τα 94α Όσκαρ, ξαφνικά πήραν μια διαφορετική τροπή. Ο Γουίλ Σμιθ ενοχλήθηκε από σχόλιο του κωμικού Κρις Ροκ που αφορούσε τη σύζυγό του Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, ανέβηκε στη σκηνή και χτύπησε τον Ροκ

Όλοι στην αίθουσα «πάγωσαν» με το περιστατικό, το οποίο δυστυχώς επισκίασε μια ιστορική βραδιά για τις γυναίκες στον κινηματογράφο.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος της, η βραδιά δεν έκρυβε παρά μόνο ελάχιστες εκπλήξεις καθώς οι βραβεύσεις ήταν προβλέψιμες, κυρίως στις κατηγορίες ερμηνείας οι οποίες ταίριαζαν με αυτές των SAG Awards. Η streaming πλατφόρμα Apple TV έγραψε ιστορία κερδίζοντας το Όσκαρ «Καλύτερης Ταινίας». Η ταινία κέρδισε επίσης στις κατηγορίες «Διασκευασμένο Σενάριο» και «Β’ Ανδρικός Ρόλος» που έλαβε ο Τρόι Κότσουρ – ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που τιμάται σε αυτή την κατηγορία. 

Ποιες ήταν οι εκπλήξεις και ποιες οι ηχηρές απουσίες;

Απουσία: «Η Εξουσία του Σκύλου» 

Μετά από 12 υποψηφιότητες που έλαβε (τις πιο πολλές στη φετινή διοργάνωση), η ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου» σε σκηνοθεσία Τζέιν Κάμπιον κέρδισε μόνο ένα βραβείο, αυτό της Σκηνοθεσίας. Τα περισσότερα – σε αριθμό – έλαβε το «Dune» (συνολικά 6) στις τεχνικές κατηγορίες. 

Έκπληξη: Ο Κένεθ Μπράνα, νικητής του Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Belfast»

Μια από τις πιο απρόβλεπτες κατηγορίες της βραδιάς, το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου θα μπορούσε να απονεμηθεί σε οποιονδήποτε υποψήφιος – ο Πολ Τόμας Άντερσον κέρδισε το BAFTA για το «Licorice Pizza», ενώ το «Don’t Look Up» του Άνταμ ΜακΚέι έλαβε το βραβείο WGA. Όμως στο τέλος, ο – οκτώ φορές υποψήφιος για Όσκαρ – Μπράνα, έφυγε με το μεγάλο αυτό βραβείο για τη βιογραφική του ταινία. 

Απουσία: «Flee» σε τρεις κατηγορίες

Το ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων από τη Δανία, έγραψε ιστορία για το γεγονός ότι ήταν υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες – Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους και Διεθνής Ταινία. Όμως, παρόλο που δεν κατάφερε να σημειώσει καμία νίκη, παραμένει ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που δεν θα ξεχαστεί εύκολα. 

Έκπληξη: Πού ήταν το αφιέρωμα στον Τζέιμς Μποντ;

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, γνωρίζαμε ότι κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στα 60 χρόνια Τζέιμς Μποντ και οι πιθανότητες να παρακολουθήσουμε κάτι πρωτότυπο, ήταν πολλές. Ωστόσο, δεν υπήρχαν ειδικοί καλεσμένοι, αλλά αυτό που συνέβη ήταν να παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις ταινίες σε βίντεο διάρκειας λιγότερο από δύο λεπτά. Και μάλιστα αυτό παρουσιάστηκε από αθλητές εξτριμ σπορ που δεν είχαν καμία σύνδεση με τη σειρά ταινιών του πράκτορα 007. 

Έκπληξη: Ο Ζακ Σνάιντερ κατακτά τα βραβεία κοινού

Φέτος, το κοινό είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει την αγαπημένη του ταινία, μέσα από το Twitter. Πρώτα, η ταινία «Justice League» του Ζακ Σνάιντερ κέρδισε στην κατηγορία #OscarsCheerMoment. Έπειτα, το βραβείο #OscarsFanFavorite πήγε στο φιλμ «Army of the Dead» πάλι του Σνάιντερ.

Η πιο τρυφερή στιγμή

Μετά από μια επεισοδιακή βραδιά, μια τρυφερή στιγμή ανάμεσα σε δύο μεγάλες μουσικούς διαφορετικών γενεών ήταν αυτό που χρειαζόμασταν. Την κατηγορία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας παρουσίασαν οι Lady Gaga και Λάιζα Μινέλι, της οποίας ο ρόλος στο φιλμ «Cabaret» της χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, περίπου 50 χρόνια πριν. Όταν η 76χρονη Μινέλι άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το δικό της κομμάτι στη σκηνή, η Gaga τη βοήθησε, της έπιασε το χέρι και τότε το κοινό χειροκρότησε δυνατά. Καθώς άρχισαν να προβάλλονται οι υποψήφιοι της κατηγορίας στην οθόνη, η Gaga έσκυψε και είπε στη Μινέλι «σε κρατάω». Εκείνη απάντησε: «Το γνωρίζω». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή