Βληχή: Όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση της νέας ταινίας του Λάνθιμου

Βληχή: Όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση της νέας ταινίας του Λάνθιμου

Το πλήθος των δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων, που μαζεύτηκε σήμερα στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ήταν από τα πιο ετερόκλητα που έχουμε δει σε κινηματογραφική προβολή. Τα έχει αυτά η ταυτόχρονη παρουσία Γιώργου Λάνθιμου και Εμα Στόουν...

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλήθος των δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων, που μαζεύτηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ήταν από τα πιο ετερόκλητα που έχουμε δει σε κινηματογραφική προβολή. Συντάκτες του σινεμά φυσικά αλλά και της μουσικής, της τηλεόρασης, του λάιφσταϊλ. Τα έχει αυτά η ταυτόχρονη παρουσία Γιώργου Λάνθιμου και Εμα Στόουν, πόσο μάλλον που οι δυο τους βρέθηκαν στην Λυρική για την παρουσίαση του νέου φιλμ του πρώτου με τίτλο «Βληχή» (σ.σ. είναι το βέλασμα των προβάτων), συνοδεία κλασικής ορχήστρας.

Μπερδευτήκατε; Η ταινία πάντως του Λάνθιμου, εκτός από εξαιρετικά σύντομη (γύρω στη μισή ώρα) είναι και σχετικά απλή. Μιλάμε άλλωστε επί της ουσίας για ένα βωβό φιλμ, το οποίο προβάλλεται υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, όπως ακριβώς γινόταν δηλαδή και την εποχή του πρώιμου σινεμά. Η Αμερικανίδα σταρ υποδύεται εδώ μια μαυροφορεμένη γυναίκα, η οποία ολοφάνερα πενθεί στο εσωτερικό ενός λιτού κυκλαδίτικου σπιτιού. Οσα ακολουθούν μπλέκουν την πραγματικότητα με την ονειρική φαντασία και την παράδοση με τις μύχιες επιθυμίες του ανθρώπου.

«Και μόνο η ευκαιρία να επισκεφθώ και να γνωρίσω την Τήνο ήταν για εμένα αρκετή. Και φυσικά είναι πάντα σπουδαίο δώρο να αποτελώ μέρος του οράματος του Γιώργου», δήλωσε αρχικά στην συνέντευξη τύπου η Εμα Στόουν. Ο Λάνθιμος από την μεριά του παραδέχτηκε πως εμπνεύστηκε την αρχική ιδέα της ταινίας στο αιγαιοπελαγίτικο νησί, το οποίο επισκέπτεται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια. Οι δυο τους είναι άλλωστε το ίδιο διάστημα περίπου «αχώριστοι». Επειτα από την μεγάλη επιτυχία της «Ευνοούμενης» ήρθε η «Βληχή», ενώ στα σκαριά βρίσκεται και το επόμενο μεγάλου μήκους πρότζεκτ με τίτλο «Poor Things».

Βληχή: Όλα όσα είδαμε στην παρουσίαση της νέας ταινίας του Λάνθιμου-1

«Είναι σπάνιο να βρίσκεις κάποιον που να δουλεύεις μαζί του και ταυτόχρονα να τα πηγαίνεις τόσο καλά σε ανθρώπινο επίπεδο. Είναι επίσης όμορφο να δημιουργείς σχέσεις που μεγαλώνουν με τον χρόνο», είπε για την πρωταγωνίστριά του ο Λάνθιμος. Εκείνη από την πλευρά της επισήμανε: «Το να δουλεύεις με τον Γιώργο σημαίνει απλώς να δουλεύεις καλά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς π.χ. ότι δεν θα σου εξηγήσει κάποια λεπτομέρεια. Βασικά είναι ίσως και υπερβολικά προσεκτικός με τις λεπτομέρειες και σου βάζει συνεχώς προκλήσεις. Ομως πιο είναι και το νόημα να κάνεις αυτή την χαζή δουλειά (σ.σ. την υποκριτική) αν δεν υπάρχουν προκλήσεις;».

Εχοντας αυτόν τον επαγγελματικό «έρωτα» κατά νου, δεν είναι παράξενο που η Στόουν έκανε την συγκεκριμένη ταινία αφιλοκερδώς. Οπως μάλιστα μας ενημέρωσαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης και η διευθύντρια του ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη, το συνολικό κόστος του φιλμ ήταν πολύ μικρότερο από μια μέση ξένη παραγωγή. Οι δύο οργανισμοί ήταν οι συμπαραγωγοί της «Βληχής», η οποία όπως επίσης ειπώθηκε, σχεδιάζεται να επισκεφθεί και σκηνές του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα προς το παρόν το κοινό μπορεί να την απολαύσει το προσεχές τριήμερο (6-8/5) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, με ώρες έναρξης 6 μ.μ., 8 μ.μ., 10 μ.μ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή