Top Gun: Maverick – Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν δείτε το σίκουελ

Top Gun: Maverick – Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν δείτε το σίκουελ

Μερικές πληροφορίες πίσω από τις κάμερες που θα σας βάλουν στο κλίμα της μεγάλης επιστροφής μιας ιστορικής ταινίας των 80s

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1986 και 2022. Τριάντα έξι χρόνια διαφορά από την πρεμιέρα του πρώτου «Top Gun» και του σίκουελ, «Top Gun: Maverick», το οποίο θα κάνει την ελληνική του πρεμιέρα στις 25 Μαΐου και αποδεικνύει γιατί ο Τομ Κρουζ είναι ένας από τους τελευταίους κινηματογραφικούς αστέρες του Χόλιγουντ που γνωρίζει πώς να φτιάχνει ένα διαχρονικό blockbuster.

Το «Top Gun: Maverick» επιστρέφει 36 χρόνια μετά την πρώτη περιπέτεια του Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ (Τομ Κρουζ) στο Πολεμικό Ναυτικό, στην προσπάθειά του να κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου πιλότου, του Top Gun. Σήμερα, ο «Μάβερικ» εκπαιδεύει την επόμενη γενιά Top Gun, αλλά ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει φαντάσματα του παρελθόντος που τον στοιχειώνουν με την εμφάνιση του γιου του καλύτερού του φίλου, ο οποίος σκοτώθηκε στους αιθέρες.

Top Gun: Maverick – Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν δείτε το σίκουελ-1
Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Αρχικά, η ταινία υπολογιζόταν να κυκλοφορήσει το 2019, όμως η πανδημία καθυστέρησε την πρεμιέρα της για τρία χρόνια. Στις 18 Μαΐου, η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών, με τον Τομ Κρουζ να βραβεύεται με έναν τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της σαράντα ενός χρόνων καριέρας του. Μετά την προβολή της ταινίας, oι επευφημίες για το φιλμ και τους συντελεστές του κράτησαν για πέντε λεπτά.

Κριτικοί κινηματογράφου απ’ όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν την ταινία έχουν την άποψη πως είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η συνέχεια ξεπερνάει το αυθεντικό φιλμ σε ποιότητα, πλοκή και εμπειρία προβολής, σε μια εποχή που το κύμα νοσταλγίας για τα 80s και τα 90s, το οποίο προκαλεί την ανάσυρση επιτυχημένων ταινιών εκείνων των εποχών, αφήνει μια αδιάφορη γεύση στα τελικά αποτελέσματα που πολύ συχνά επιχειρούνται. 

Top Gun: Maverick – Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν δείτε το σίκουελ-2
AP Photo/Alberto Pezzali

Aκόμη και αν δεν έχετε παρακολουθήσει την πρώτη ταινία του 1986, η «Κ» συγκέντρωσε μερικές πληροφορίες πίσω από τις κάμερες που θα σας βάλουν στο κλίμα και θα εξηγήσουν γιατί το Top Gun σημαίνει πολλά για όσους έχουν ζήσει στα 80s και στις αρχές των 90s.

Εργαλείο προπαγάνδας

Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, έλαβε χλιαρές κριτικές, αλλά επαινέθηκε πολύ για τα οπτικά εφέ, την κινηματογραφική απεικόνιση των αερομαχιών και τις σκηνές με κασκαντέρ. Ωστόσο, πολλοί κριτικοί παραπονέθηκαν ότι η ταινία ήταν σε μεγάλο βαθμό μια ταινία στρατολόγησης για το Πολεμικό Ναυτικό. Το σώμα δήλωσε ότι η δημοτικότητα της ταινίας είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση 500% στους νεοσύλλεκτους που ήθελαν να καταταγούν. Η Paramount προσφέρθηκε να συμπεριλάβει μια διαφήμιση στρατολόγησης στην κασέτα που θα κυκλοφορούσε, με αντάλλαγμα την διαγραφή των χρεώσεων του Ναυτικού προς την εταιρεία παραγωγής. Το διαφημιστικό πρακτορείο όμως που έφτιαχνε αυτές τις διαφημίσεις για τον στρατό των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Πεντάγωνο πως η ταινία ήταν ένα αρκετά ικανοποιητικό εργαλείο προπαγάνδας και πως κάθε διαφήμιση-κάλεσμα για στρατολόγηση θα ήταν περιττή.

Top Gun: Maverick – Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν δείτε το σίκουελ-3
Paramount Pictures vía AP

Η μεγάλη απουσία

Αν και η ταινία έμεινε χαρακτηριστική για τις ερμηνείες του Βαλ Κίλμερ και της Κέλι ΜακΓκίλις, η δεύτερη δεν θα συμμετέχει στην ταινία. Σε συνέντευξή της στο Entertainment Tonight το 2019, η Κέλι ΜακΓκίλις επιβεβαίωσε πως δεν θα βρίσκεται στη νέα ταινία, με καυστικό τρόπο: «Είμαι μεγάλη σε ηλικία και χοντρή και αυτό είναι κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της βιομηχανίας (…) Προτιμώ να αισθάνομαι ασφαλής με τον εαυτό μου και με αυτό που είμαι στην ηλικία μου», δήλωσε και αποκάλυψε άλλη μια σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του Χόλιγουντ. Όσο για τον Βαλ Κίλμερ, θα επαναλάβει το ρόλο του με τη βοήθεια μιας συσκευής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με τη φωνή του λόγω καρκίνου στον φάρυγγα.

Ενεργειακές ανατιμήσεις

Σε αντίθεση με σήμερα, το καύσιμο που εφοδιάζονταν τα αεροπλάνα και τα τζετ ήταν πολύ φθηνό. Σχεδόν ένα ευρώ για 3,78 λίτρα. Ωστόσο, η Paramount πλήρωνε περίπου δέκα χιλιάδες δολάρια την ώρα, κάθε φορά που γέμιζε την δεξαμενή ενός F-14.

Top Gun: Maverick – Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν δείτε το σίκουελ-4
Paramount Pictures vía AP

Από το στούντιο στο… Πεντάγωνο

Ένας ακόμη λόγος για την επιτυχία της ταινίας οφείλεται στο πρωταγωνιστικό δίδυμο των Τομ Κρουζ και Κέλι ΜακΓκίλις. Η ΜακΓκίλις ήταν η εκπαιδεύτρια μαχητικών Τσάρλι, η οποία είχε αναπτύξει ερωτική σχέση με τον Τομ Κρουζ. Ο ρόλος της είχε βασιστεί στην Κριστίν Φοξ, μια εκπαιδεύτρια αεροπλάνων που οι παραγωγοί της ταινίας έψαξαν διεξοδικά. Η Φοξ βρήκε δουλειά στο Πεντάγωνο και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που κατείχε τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού.

Ποιος είναι ο πιο ψηλός ηθοποιός;

Επιστρέφοντας στην Κέλι ΜακΓκίλις, η παραγωγή είχε ενοχληθεί από ένα συγκεκριμένο, φυσικό χαρακτηριστικό της: το ύψος της. Η Αμερικανίδα ηθοποιός ήταν επτά εκατοστά πιο ψηλή από τον Τομ Κρουζ. Για να φαίνεται στην κάμερα πως ο Κρουζ ήταν πιο ψηλός, φορούσε καουμπόικες μπότες, ενώ η ΜακΓκίλις έμενε ξυπόλυτη. Στην τελευταία σκηνή, όπου ο Μάβερικ και η Τσαρλι στέκονται δίπλα ο ένας στον άλλον, η ΜακΓκίλις βρίσκεται σε ένα ανάχωμα που έσκαψαν οι τεχνικοί, επειδή ήθελαν να απεικονίσουν πως είχαν και οι δυο τους το ίδιο ύψος.

Με πληροφορίες από το IMDb

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή