Στρασβούργο: Στην ταινία «Quo vadis, Aida?» το Βραβείο Κοινού LUX 2022

Στρασβούργο: Στην ταινία «Quo vadis, Aida?» το Βραβείο Κοινού LUX 2022

Το «Quo vadis, Aida?» είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αυστρίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, Ρουμανίας και Τουρκίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ταινία «Quo vadis, Aida?» της Βόσνιας σκηνοθέτιδας Τζασμίλα Ζμπάνιτς απονεμήθηκε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX. Το βραβείο έδωσε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα

Στρασβούργο: Στην ταινία «Quo vadis, Aida?» το Βραβείο Κοινού LUX 2022-1
Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα απένειμε το Βραβείο Κοινού LUX στην Βόσνια σκηνοθέτρια Τζασμίλα Ζπάνιτς για την ταινία Quo vadis, Aida? Φωτ. EE 

«Η ταινία αυτή είναι μια δυνατή φωνή για δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τις μητέρες της Σρεμπρένιτσα που υπήρξαν μάρτυρες της αποτρόπαιας δολοφονίας περισσότερων από 8.000 αγαπημένων τους προσώπων. Αυτές οι αποτρόπαιες φρικαλεότητες, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθούν ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος Μέτσολα κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο. Και πρόσθεσε: «Το Βραβείο Κοινού LUX δημιουργεί γέφυρες μεταξύ του πολιτικού μας έργου και του δημιουργικού έργου των κινηματογραφιστών στην Ευρώπη. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό απηχούν μέσα από την τέχνη το αίσθημα του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η σκηνοθέτις είπε: «Όταν ετοίμαζα την ταινία για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, σκεφτόμουν ότι ο πόλεμος στη Βοσνία, στην Κροατία, στην περιοχή μας ήταν ο τελευταίος στην Ευρώπη. Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, επιτρέψαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και σας προτρέπω όλους να βρείτε έναν τρόπο να τον σταματήσετε».

Το «Quo vadis, Aida?» είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αυστρίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: «Η Αΐντα εργάζεται ως μεταφράστρια του ΟΗΕ στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το καλοκαίρι του 1995. Όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη, η οικογένειά της είναι μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που αναζητούν καταφύγιο στο στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών. Η Αΐντα αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες. Γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Μπορεί όμως να κάνει κάτι για να το σταματήσει;». 

Οι άλλες δύο ταινίες που επελέγησαν για το βραβείο ήταν η ταινία κινουμένων σχεδίων «Flee» του Δανού σκηνοθέτη Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν και η «Μεγάλη Απόδραση» του Αυστριακού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Μάισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή