«The Princess», ένα ντοκιμαντέρ για τη νύχτα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα

«The Princess», ένα ντοκιμαντέρ για τη νύχτα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα

Στην επέτειο των 25 ετών από τον θάνατο του πιο αγαπητού προσώπου που πέρασε ποτέ από το Παλάτι, ο Εντ Πέρκινς παίρνει μια βαθιά χαραγμένη συλλογική ανάμνηση και επιχειρεί να την αφηγηθεί ξανά, αυστηρά με αρχειακό υλικό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια χρονιά που το Παλάτι αλλά και ολόκληρη η Βρετανία γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο για τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο, μία άλλη, σκοτεινή επέτειος της βασιλικής οικογένειας καραδοκεί: αυτή των 25 χρόνων από τον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. 

Είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς πόσα πράγματα έχουν γραφτεί για το πιο αγαπητό πρόσωπο του Παλατιού αλλά και να συγκεντρώσει όλη την παραφιλολογία που ακολούθησε την Νταϊάνα τόσο κατά την διάρκεια της ζωής της, όσο και μετά το τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι που της κόστισε την ζωή της. 

Πρόσφατα η Κρίστεν Στιούαρτ υποδύθηκε στην μεγάλη οθόνη και το «Spencer» την Πριγκίπισσα Νταϊάνα. Στην ταινία, που χάρισε στην Στιούαρτ και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου, ο Πάμπλο Λαρέν προσπάθησε να καταγράψει την ψυχολογική ασφυξία της Νταϊάνα τα τελευταία Χριστούγεννά της στο Παλάτι, πριν αποφασίσει να δώσει τέλος στον γάμο της με τον Κάρολο. 

«The Princess», ένα ντοκιμαντέρ για τη νύχτα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα-1
Βρετανικά πρωτοσέλιδα της εποχής του διαζυγίου της Νταϊάνα με τον Κάρολο. Φωτ.: AP Photo/Martin Cleaver, File

Τώρα, ένα νέο ντοκιμαντέρ έρχεται να ρίξει εκ νέου φως σε μια πολυσυζητημένη υπόθεση. Πίσω από το «The Princess», όπως λέγεται το εν λόγω ντοκιμαντέρ, βρίσκουμε τον παραγωγό Σάιμον Τσιν, το όνομα του οποίου έχουμε δει σε άλλα ντοκιμαντέρ όπως το «Man On Wire» και το «Searching For Sugar Man». 

Την σκηνοθεσία του «The Princess» ανέλαβε ο Εντ Πέρκινς, κινηματογραφιστής που έχει ήδη στο ενεργητικό του μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, για το «Black Sheep». 

O Guardian παρομοιάζει το κινηματογραφικό στυλ της ταινία με αυτό των ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια, που μας έχει χαρίσει λεπτοδουλεμένες ταινίες τεκμηρίωσης όπως το «Amy» για την Έιμι Γουάινχαουζ και το «Ντιέγκο Μαραντόνα» για τον θρυλικότερο ποδοσφαιριστή που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα. 

«The Princess», ένα ντοκιμαντέρ για τη νύχτα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα-2
Κάθε Βρετανός -κι όχι μόνο- θυμάται πού ήταν και τι έκανε όταν έμαθε την είδηση του θανάτου της Νταϊάνα. Φωτ.: AP Photo/Nigel Marple/Pool

Η ιστορία της Νταϊάνα έχει ένα ακόμα πιο έντονα βιωματικό αποτύπωμα για οσους είναι Βρετανοί και την έζησαν σε πρώτο χρόνο. Ο σκηνοθέτης Εντ Πέρκινς ήταν μόλις 11 ετών όταν ο Πριγκίπισσα πέθανε, αλλά η συγκεκριμένη νύχτα έχει χαραχθεί μέσα του, όπως λέει στο Ντάνι Λι και τον Guardian: «Ακόμη ανακαλώ πολύ ζωντανά αυτή την νύχτα. Ήταν το ίδιο να παρακολουθείς τηλεόραση τις επόμενες ημέρες. Τόσοι μεγάλοι που κατευθύνονταν σαν σμήνος στο Μπάκνγκχαμ και θρηνούσουν δημοσίως σαν να έχασαν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Στην ηλικία των 11, ήμουν πολύ, πολύ μπερδεμένος». 

Για τον Σάιμον Τσιν, πάλι, ήταν η περίπτωση της Μέγκαν Μαρκλ, αυτή μέσα από την οποία είδε την ιστορία της Νταϊάνα τρόπον τινά να επαναλαμβάνεται. Κι αυτή που τελικά τον έκανε να ενδιαφερθεί για ένα σχετικό ντοκιμαντέρ. «Πίστευα πως η Νταϊάνα ήταν πασίγνωστη. Μια ιστορία που είχε τελειώσει. Μετά συνειδητοποίησα πως ήταν μια ιστορία προέλευσης. Όχι μόνο για την Μέγκαν, αλλά και την σύγχρονη Βρετανία», σχολιάζει ο παραγωγός.  

Στο «The Princess», ο Πέρκινς καταγράφει την μοιραία νύχτα της Νταϊάνα, αποκλειστικά μέσα από αρχειακό υλικό.

Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις βρετανικές αίθουσες στις 30 Ιουνίου.  

Με πληροφορίες από τον Guardian. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή