Θερινά σινεμά επανεκδόσεων και τουριστών

Θερινά σινεμά επανεκδόσεων και τουριστών

Δύο ιδιοκτήτες αθηναϊκών κινηματογράφων μιλούν στην «Κ»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν φίλοι και γνωστοί από το εξωτερικό επισκέπτονται την Αθήνα και μου ζητούν συμβουλές, ένα από τα πρώτα πράγματα που τους προτείνω να κάνουν είναι να πάνε θερινό σινεμά· όντως είναι λίγες οι τόσο ξεχωριστές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στην πόλη, ιδιαίτερα αν δεν είναι (καθόλου) συνηθισμένος, όπως, π.χ., οι κάτοικοι των βορείων χωρών. Πώς πάνε, όμως, τα δεκάδες θερινά που λειτουργούν αυτόν τον καιρό στην πρωτεύουσα και αλλού; Οι προσδοκίες πριν από την έναρξη της περιόδου ήταν ιδιαιτέρως υψηλές, στο πρώτο καλοκαίρι πλήρους λειτουργίας έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας και με τη διανομή να έχει να προσφέρει πλούσια γκάμα ταινιών για όλα τα γούστα.

«Η εικόνα είναι μέχρι στιγμής μεικτή», μας λέει ο κ. Αλκης Γούναρης, επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης που έχει υπό τη σκέπη της τους κινηματογράφους «Ηλέκτρα» (Πατησίων), «Αμίκο» (Χαλάνδρι), «Εκράν» (κέντρο), «Ανοιξη» (Ν. Ηράκλειο), «Κήπος» (Μοσχάτο) και «Νέα Μασκώτ» (Ταύρος), και συνεχίζει: «Σίγουρα έχουν κυκλοφορήσει φέτος αρκετές ταινίες που τράβηξαν τον κόσμο στις αίθουσες, αυτό όμως δεν αφορά απαραίτητα τα θερινά. Για να το πω απλά, ο κόσμος των πολυσινεμά επέστρεψε στα πολυσινεμά, τα οποία πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν εκτός λειτουργίας. Συνολικά δηλαδή ως θερινοί κινηματογράφοι βρισκόμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, αν όχι λίγο κάτω σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Από την άλλη, το θετικό είναι πως με την… αναχώρηση των μπλοκμπάστερ βρήκαν χώρο κάποιες επανεκδόσεις, οι οποίες μάλιστα πάνε εξαιρετικά».

Πράγματι, αν κανείς συγκεντρώσει τα στοιχεία των εισιτηρίων που έχουν κοπεί συνολικά από τις αρχές Ιουνίου, θα καταλήξει σε ένα νούμερο 884.484 (μέχρι 24/7), σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα 619.744 του ίδιου διαστήματος πέρυσι.

Αρκετές ταινίες τράβηξαν τον κόσμο στις αίθουσες, κυρίως στα πολυσινεμά και λιγότερο στα θερινά.

Οπως είπαμε, όμως, η μερίδα του λέοντος το 2022 ανήκει στους πολυκινηματογράφους, οι οποίοι προβάλλουν βασικά εμπορικές επιτυχίες, όπως τα «Jurassic World: Κυριαρχία», «Νεκρό Τηλέφωνο», «Thor: Love and Thunder» κ.ο.κ. Συνολικά, το πρώτο επτάμηνο του έτους κλείνει με περίπου 3,3 εκατομμύρια εισιτήρια, περίπου 300.000 περισσότερα δηλαδή από τα αντίστοιχα του 2021.

Γυρνώντας, πάντως, πίσω στα θερινά και ειδικά σε εκείνα του κέντρου της Αθήνας, φαίνεται πως η ανταπόκριση του κοινού κινείται γύρω από… σπέσιαλ προβολές. Τέτοιες ήταν ουσιαστικά και εκείνες των «Μαγνητικών πεδίων» του Γιώργου Γούση, που έκοψαν πάνω από 10.000 εισιτήρια μόνο στα σινεμά «Ριβιέρα», «Βοξ» και «Αθηναία». Η ιδιοκτήτριά τους Πέγκυ Ρίγγα δηλώνει ευχαριστημένη. «Εχουμε πάει πολύ καλά ήδη από πέρυσι και φέτος συνεχίζουμε. Αυτό οφείλεται σίγουρα και στον τουρισμό, ειδικά στα Εξάρχεια περίπου το 20% των θεατών είναι ξένοι, οι οποίοι ενθουσιάζονται με το θερινό· εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να έχουμε διπλούς υπότιτλους στις μη αγγλόφωνες ταινίες και αγγλικούς στις ελληνικές».

Δεν είναι όμως μόνον οι πρώτης προβολής: «Οι επανεκδόσεις του Χίτσκοκ και το “Blow Up” του Αντονιόνι ήταν πολύ επιτυχημένες. Το ίδιο και το “Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι” που οργάνωσε για έκτη χρονιά ο Ηλίας Φραγκούλης στη “Ριβιέρα”. Επιπλέον, την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα προβάλλουμε ταινίες μεγάλης διάρκειας, σαν τον “Νονό 2” για παράδειγμα, και εκεί η προσέλευση του κοινού είναι σημαντική», καταλήγει η κ. Ρίγγα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή