Ο Τιμ Μπάρτον ίσως να μην ξανασυνεργαστεί με την Disney – «Είναι ένα απαίσιο, μεγάλο τσίρκο»

Ο Τιμ Μπάρτον ίσως να μην ξανασυνεργαστεί με την Disney – «Είναι ένα απαίσιο, μεγάλο τσίρκο»

Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής πιστεύει ότι η βιομηχανία ψυχαγωγίας έχει αλλάξει τόσο πολύ, σε σημείο που δεν έχει πλέον για εκείνον κάποιο νόημα  μια συνεργασία με τον κολοσσό ψυχαγωγίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικές ημέρες πριν την κυκλοφορία της νέας του σειράς «Wednesday», που πρόκειται για τηλεοπτικό spinoff των δημοφιλών ταινιών «The Addams Family», ο Τιμ Μπάρτον αποκάλυψε ότι η ταινία φαντασίας «Dumbo» από το 2019 είναι πιθανόν η τελευταία της συνεργασίας του με την Disney

Μιλώντας στο Φεστιβάλ Lumière στη Λιόν λίγο μετά την παραλαβή του βραβείου, ο δημοφιλής σκηνοθέτης παρομοίωσε το στούντιο της Disney με το «απαίσιο μεγάλο τσίρκο» στο οποίο εγκλωβίζεται ο Ντάμπο στην ταινία του. 

Ο Μπάρτον ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων (animator) στη Ντίσνεϊ πριν τον προσλάβει το στούντιο της Warner Bros ώστε να προχωρήσει με το live-action σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Pee-Wee’s Big Adventure». Επέστρεψε στην Disney δημιουργώντας φιλμ όπως τα «Ed Wood», «The Nightmare Before Christmas», «Alice in Wonderland», «Frankenweenie» και πρόσφατα το «Dumbo».

Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής πιστεύει ότι η βιομηχανία ψυχαγωγίας έχει αλλάξει τόσο πολύ, σε σημείο που δεν έχει πλέον για εκείνον κάποιο νόημα  μια συνεργασία με τον κολοσσό ψυχαγωγίας. Εξήγησε ότι η εμπειρία του στο «Dumbo» τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι η Disney ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο για την πορεία της καριέρας του. 

«Ξεκίνησα από την Disney. Προσλήφθηκα και απολύθηκα αρκετές φορές στη διάρκεια της καριέρας μου εκεί. Όσον αφορά το “Dumbo”, συνειδητοποίησα ότι εργαζόμουν σε αυτό το απαίσιο, μεγάλο τσίρκο και έπρεπε να δραπετεύσω. Αυτή η ταινία είναι κατά κάποιο τρόπο αυτοβιογραφική», δήλωσε ο Μπάρτον. 

Στη διάρκεια ενός masterclass που παρουσίασε στο φεστιβάλ την Παρασκευή, ο Μπάρτον μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις του για την «άνθιση» ταινιών με υπερήρωες. Η ταινία του «Batman» από το 1989 βοήθησε να κυκλοφορήσουν κι άλλες αυτού του είδους με τον Μπάρτον να είναι έκπληκτος που ακόμα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για υπερήρωες στη μεγάλη οθόνη. 

«Στην αρχή ήταν μεγάλος ο ενθουσιασμός. Είναι εκπληκτικό το πόσο έχει αλλάξει, με την έννοια ότι βλέπουμε έναν βασανισμένο υπερήρωα και περίεργα κοστούμια. Αλλά για μένα, ήταν ωραίες οι στιγμές. Έμοιαζε με κάτι νέο. Πλέον όταν με ρωτούν για τον καινούργιο Batman, γελάω και κλαίω επειδή πηγαίνω για λίγο πίσω στο χρόνο, όπου τα στούντιο έλεγαν ότι η ιστορία είναι “πολύ σκοτεινή”. Τώρα μοιάζει με ανάλαφρη περιπέτεια». 

Με πληροφορίες από το IndieWire 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή