Βασίζεται το «Aftersun» σε αληθινή ιστορία; Τι απαντά η δημιουργός

Βασίζεται το «Aftersun» σε αληθινή ιστορία; Τι απαντά η δημιουργός

Η Γουέλς («Laps», «Blue Christmas») αποτυπώνει το πέρασμα στην εφηβεία, μιλά για τις αναμνήσεις της ζωής μας και τη σημασία τους, όλα όσα έχουν χαρακτεί μέσα μας και ξαφνικά βγαίνουν στην επιφάνεια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αληθινό, συγκινητικό, τρυφερό, με υπέροχη φωτογραφία. Με αυτό τον τρόπο περιγράφουν κριτικοί και θεατές το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σάρλοτ Γουέλς, «Aftersun».

Το – ήδη βραβευμένο – φιλμ, παρουσιάζει την ιστορία του 30χρονου Κάλουμ (ερμηνεύει εκπληκτικά ο Πολ Μεσκάλ), ενός νεαρού χωρισμένου πατέρα και της μικρής του κόρης Σόφι (Φράνκι Κόριο) οι οποίοι πηγαίνουν διακοπές στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των ημερών που περνούν μαζί, η σχέση, η ζωή και τα τραύματά τους αρχίζουν να ξεδιπλώνονται. Αυτή η ανάμνηση θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ψυχή της – ενήλικης πλέον – Σόφι. Αυτό το ταξίδι, θα είναι καθοριστικό και για τους δύο. 

Στην ταινία, που συζητιέται πολύ και αναμένεται να κερδίσει κι άλλα βραβεία τους επόμενους μήνες, η Γουέλς («Laps», «Blue Christmas») αποτυπώνει το πέρασμα στην εφηβεία, μιλά για τις αναμνήσεις της ζωής μας και τη σημασία τους, όλα όσα έχουν χαρακτεί μέσα μας και ξαφνικά βγαίνουν στην επιφάνεια. 

Είναι το «Aftersun» πραγματική ιστορία;

Η απάντηση είναι «ναι», βασίζεται εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γουέλς εμπνεύστηκε την ιστορία ενηλικίωσης από τις δικές της παιδικές εμπειρίες, αλλά όχι ολοκληρωτικά. 

Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη στον ιστότοπο του Variety, η ίδια είπε ότι ενώ το μικρού μήκους φιλμ της «Tuesday» (2015) επικεντρώνεται γύρω από την καθημερινότητα μετά τον χαμό του πατέρα της όταν ήταν έφηβη, το «Aftersun» καταγράφει ένα άλλο στάδιο στη σχέση πατέρα – κόρης. 

«Ήθελα να εξερευνήσω μια διαφορετική χρονική περίοδο σε αυτή τη σχέση, για παράδειγμα τον νεαρό πατέρα και τη μικρή του κόρη στις διακοπές. Η εικόνα ενός νεαρού άνδρα και ενός μικρού κοριτσιού, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική και δυνατή», είπε η Γουέλς. 

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι αυτοβιογραφική, αλλά τη θεωρώ συνασθηματικά αυτοβιογραφική. Και, κατά τη διάρκεια συγγραφής του σεναρίου, έβαλα περισσότερα στοιχεία του εαυτού μου και στους δύο χαρακτήρες. Από εκεί και έπειτα, η ιστορία εξελίχθηκε». 

Όσο για την ανάπτυξη του «Aftersun», η ίδια είπε: «Ξόδεψα τόσο μεγάλο διάστημα για τη δημιουργία και πάντα υπήρχε κάποιο προσωπικό στοιχείο στους χαρακτήρες. Αυτό δεν έλλειψε ποτέ, Απλά σκέφτομαι ότι η διάρκεια της συγγραφής σεναρίου και το γεγονός ότι επέτρεπα στις αναμνήσεις και τις ιστορίες από τα παιδικά μου χρόνια να διαμορφώσουν τον πρώτο σκελετό δομής, ήταν μια διαδιασία αναζήτησης του παρελθόντος μου. Και όλο αυτό, βρήκε το δρόμο του στο χαρτί». 

Όσο για την ανάπτυξη του «Aftersun», η ίδια είπε: «Ξόδεψα τόσο μεγάλο διάστημα για τη δημιουργία και πάντα υπήρχε κάποιο προσωπικό στοιχείο στους χαρακτήρες. Αυτό δεν έλλειψε ποτέ, Απλά σκέφτομαι ότι η διάρκεια της συγγραφής σεναρίου και το γεγονός ότι επέτρεπα στις αναμνήσεις και τις ιστορίες από τα παιδικά μου χρόνια να διαμορφώσουν τον πρώτο σκελετό δομής, ήταν μια διαδιασία αναζήτησης του παρελθόντος μου. Και όλο αυτό, βρήκε το δρόμο του στο χαρτί», αναφέροντας επίσης ότι έχει μεγάλη εμπειρία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει σε ιστορίες για το σινεμά. 

Με πληροφορίες από το Variety 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή