Τα Οσκαρ… για τους λάτρεις της στατιστικής

Τα Οσκαρ… για τους λάτρεις της στατιστικής

Ο γηραιότερος υποψήφιος στην ιστορία του θεσμού, μια ολόκληρη κατηγορία μόνο με παρθενικές υποψηφιότητες και 12 ακόμη trivia από τη φετινή οσκαρική κούρσα που μόλις ξεκίνησε.

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, ο Ριζ Αχμεντ και η Αλισον Γουίλιαμς, σε απευθείας σύνδεση από το Μπέβερλι Χιλς, ανακοίνωσαν τις φετινές υποψηφιότητες των Οσκαρ, του μεγαλύτερου κινηματογραφικού θεσμού βραβείων. 

Στην 95η τελετή, λοιπόν, που θα λάβει χώρα στις 12 Μαρτίου, χρυσά αγαλματίδια θα διεκδικήσουν παλιοί γνώριμοι του θεσμού, συντελεστές που είδαν το όνομά τους να προτείνεται από την Ακαδημία για πρώτη φορά φέτος, ενώ η ταινία, το όνομα της οποίας θα δούμε μπροστά μας ξανά και ξανά, είναι το «Everything, Everywhere, All At Once», μιας και η φιλόδοξη προσπάθεια των Ντον Κουάν και Ντάνιελ Σέινερτ διεκδικεί 11 Οσκαρ. 

Παρακάτω συγκεντρώνουμε τα πιο ενδιαφέροντα «στατιστικά» που προκύπτουν από τις φετινές υποψηφιότητες:

Φέτος είναι η χρονιά των παρθενικών υποψηφιοτήτων. Μάλιστα, από τους 20 συνολικά ηθοποιούς που διεκδικούν χρυσό αγαλματίδιο στις τέσσερις κατηγορίες (Α’ και Β’ Ανδρικού και αντίστοιχα, Α’ και Β’ Γυναικείου), οι 16 είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά.

Οσον αφορά την κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου, εκεί όλοι οι ηθοποιοί βλέπουν το όνομά τους σε οσκαρική υποψηφιότητα για πρώτη φορά (Οστιν Μπάτλερ για το «Elvis», Κόλιν Φάρελ για το «The Banshees of Inisherin», Μπρένταν Φρέιζερ για το «The Whale», Πολ Μεσκάλ για το «Aftersun» και Μπιλ Νάι για το «Living»).

Για τη Μισέλ Γιέο, πρωταγωνίστρια του «Everything, Everywhere, All At Once», γίνεται η πρώτη Ασιάτισσα ηθοποιός που διεκδικεί το βραβείο στην Κατηγορία Α’ Γυναικείου. Στην ίδια κατηγορία, για πρώτη φορά βλέπουμε την Ανα ντε Αρμας για την ερμηνεία της στο «Blonde» και την Αντρέα Ράιζμποροου για την ερμηνεία της στο «To Leslie».

Ο Μπρένταν Γκλίσον και ο Μπάρι Κέογκαν είναι και οι δύο για πρώτη φορά υποψήφιοι στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού για τον ρόλο τους στην ίδια ταινία, το «The Banshees of Inisherin». Πρώτη φορά στην ίδια κατηγορία και για τους Μπράιαν Τίρι Χένρι («Causeway») και Κε Χούι Κουάν («Everything, Everywhere, All At Once»).

Το Οσκαρ Β’ Γυναικείου διεκδικούν για πρώτη φορά η Χονγκ Τσάου («The Whale»), και η Τζέιμι Λι Κέρτις με τη Στέφανι Χσου για το «Everything, Everywhere, All At Once». 

Τα Οσκαρ… για τους λάτρεις της στατιστικής-1
Οποια οσκαρική πέτρα κι αν σηκώσει κανείς φέτος, θα βρει από κάτω το «Everything, Everywhere, All At Once». Φωτ.: Allyson Riggs/A24 Films via AP

Η Ριάνα μπορεί πλέον να προσθέσει και μια οσκαρική υποψηφιότητα στο βιογραφικό της για το κομμάτι «Lift Me Up» που ακούστηκε στο soundtrack του «Black Panther: Wakanda Forever». 

Οσο για τους δημιουργούς του «Everything, Everywhere, All At Once», Ντον Κουάν και Ντάνιελ Σέινερτ, απέσπασαν με το «καλημέρα» όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις υποψηφιότητες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου. 

Οι ταινίες των Οσκαρ φέτος… πουλάνε. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας έχουν αποφέρει συνολικά κέρδη ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διεθνές box office -κυρίως λόγω των αστρονομικών κερδών που είχαν το «Top Gun: Maverick» και το «Avatar: The Way of Water» (το δεύτερο συνεχίζει δυναμικά στις αίθουσες). 

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, το όνομα του οποίου είδαμε στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «The Fabelmans», έχει πλέον τις δεύτερες περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία Σκηνοθεσίας, και συγκεκριμένα 9 (τον ξεπερνά μόνο ο Γουίλιαμ Γουάιλερ με 12), θέση την οποία μοιράζεται με τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Η Αντζελα Μπάσετ, πάλι, με την υποψηφιότητά της στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Black Panther: Wakanda Forever», γίνεται η πρώτη ηθοποιός που διεκδικεί βραβείο σε κάποια από τις τέσσερις σχετικές κατηγορίες με ρόλο της σε ταινία της Marvel. 

Στις κατηγορίες των ηθοποιών, υπάρχουν συνολικά τέσσερις Ασιάτες (Χονγκ Τσάου, Στέφανι Χσου, Μισέλ Γεό και Κι Χουί Κουάν), αριθμός-ρεκόρ για μία μόνο χρονιά. 

Τα Οσκαρ… για τους λάτρεις της στατιστικής-2
Διεκδικώντας 9 βραβεία, το «The Banshees of Inisherin» συγκέντρωσε τις δεύτερες περισσότερες υποψηφιότητες για φέτος. Φωτ.: Searchlight Pictures via AP

Εντονο είναι βέβαια φέτος και το άρωμα Ιρλανδίας. Το 1/4 των υποψηφίων στις κατηγορίες ηθοποιών είναι Ιρλανδοί (Κόλιν Φάρελ, Μπρένταν Γκλίσον, Μπάρι Κέογκαν, Κέρι Κόντον και Πολ Μεσκάλ), το ιρλανδικό «The Banshees of Inisherin» έχει συνολικά 9 υποψηφιότητες, τις δεύτερες περισσότερες φέτος, ενώ βραβείο διεκδικούν το επίσης ιρλανδικό «The Quiet Girl» στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και το «An Irish Goodbye» από τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι υποψήφιο για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους. 

Τα φετινά Οσκαρ, όμως, δίνουν χώρο και στους βετεράνους των φιλμ. Για την ακρίβεια, ο Τζουντ Χιρς, που είδαμε στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του «θείου Μπόρις» στο «The Fabelmans», στα 87 του χρόνια, γίνεται ο δεύτερος γηραιότερος υποψήφιος στις κατηγορίες των ηθοποιών στον θεσμό. Τον περνά μόνο ο Κρίστοφερ Πλάμερ, που το 2018, στα 88 του χρόνια, απέσπασε υποψηφιότητα για την ερμηνεία του στο «All The Money In The World».

Τέλος, από χθες, ο συνθέτης Τζον Γουίλιαμς είναι επισήμως ο γηραιότερος υποψήφιος συνολικά στην ιστορία του θεσμού. Με το score του για το «The Fabelmans», απέσπασε την 53η(!) υποψηφιότητα για Οσκαρ, στην κατηγορία Πρωτότυπης Μουσικής.

Με πληροφορίες από το Forbes.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή