30 χρόνια από την «Ημέρα της Μαρμότας»: Η «ένταση» στα γυρίσματα και η ερμηνεία του Μπιλ Μάρεϊ

30 χρόνια από την «Ημέρα της Μαρμότας»: Η «ένταση» στα γυρίσματα και η ερμηνεία του Μπιλ Μάρεϊ

Μία από τις διαχρονικές ταινίες που βλέπουμε με ευχαρίστηση ακόμα κι αν γνωρίζουμε απ' έξω τις σκηνές, τις ατάκες κ.ά.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο σκηνοθέτης Χάρολντ Ράμις και ο παραγωγός Τρέβορ Αλμπερτ διάβασαν ολόκληρο το σενάριο για την «Ημέρα της Μαρμότας» («Groundhog Day»), κανείς δεν γνώριζε ότι το φιλμ θα σημείωνε τόσο μεγάλη επιτυχία.

Η -πλέον κλασική- αμερικανική κωμωδία κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 30 χρόνια, και συγκεκριμένα στις αρχές Φεβρουαρίου (σ.σ.: στις ελληνικές αίθουσες προβλήθηκε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς). Γρήγορα έγινε μία από τις διαχρονικές ταινίες που βλέπουμε με ευχαρίστηση ακόμα κι αν γνωρίζουμε απ’ έξω τις σκηνές, τις ατάκες κ.ά.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας, σε σενάριο Ντάνι Ρούμπιν και Χάρολντ Ράμις, βρίσκεται ο Μπιλ Μάρεϊ, ο οποίος υποδύεται τον τηλεοπτικό μετεωρολόγο Φιλ Κόνορς. Ο Κόνορς παγιδεύεται στο χιόνι ενώ καλύπτει το φεστιβάλ Ημέρα της Μαρμότας (αμερικανικό μετεωρολογικό έθιμο που γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου) σε μια πόλη της Πενσιλβάνια. Λίγο αργότερα, θα αρχίσει να ζει την ίδια ημέρα ξανά και ξανά. 

«Βρήκαμε ένα διαμάντι»

Με αφορμή την 30ή επέτειο, οι Αντι Μακ Ντάουελ, Τρέβορ Αλμπερτ και άλλα μέλη της ομάδας παραγωγής μίλησαν στον ιστότοπο The Hollywood Reporter γι’ αυτό το κινηματογραφικό επίτευγμα από τη δεκαετία του 1990. 

«Δεν θυμάμαι πολλά από όσα συνέβησαν πριν από 30 χρόνια -ή τρία χρόνια-, αλλά θυμάμαι να κάθομαι και να διαβάζω το σενάριο. Οταν έφτασα στη σελίδα 20, φώναξα στον Χάρολντ: “Νομίζω ότι έχω ένα σενάριο που θα θέλεις να διαβάσεις. Κι έτσι βρήκαμε ένα διαμάντι», δήλωσε ο Αλμπερτ. 

Οσο για την επιλογή του πρωταγωνιστή, ο Ράμις αποκάλυψε ότι στο μυαλό του υπήρχαν μερικά ονόματα πριν καταλήξει στον Μάρεϊ. Δύο ήταν αυτά των Τομ Χανκς και Μάικλ Κίτον. Τελικά ο ρόλος πήγε στον Μάρεϊ, με τον οποίο ο Ράμις είχε ήδη συνεργαστεί σε φιλμ όπως τα «Caddyshack» και «Ghostbusters». 

Ο Αλμπερτ θυμάται ότι ο πρωταγωνιστής βρισκόταν σε μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδο που προκάλεσε ρήξη ανάμεσα στον σταρ και τον σκηνοθέτη. «Ηταν ένα έντονο γύρισμα για μια σειρά από διάφορους λόγους», λέει ο παραγωγός. «Ηταν ατυχές και ίσως έκανε την ταινία λιγότερο διασκεδαστική όσον αφορά το γύρισμα. Αλλά καλό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται τόσο αρμονικά». 

Η «σκοτεινή» πλευρά του Μπιλ Μάρεϊ

Η Μακ Ντάουελ, η οποία ενσάρκωσε την παραγωγό Ρίτα Χάνσον, λέει στο THR ότι αυτή ήταν μία από τις αγαπημένες ταινίες που συμμετείχε και επαινεί τον Μάρεϊ για την ερμηνεία του. «Βρίσκεται σε επαφή με μια σκοτεινή πλευρά. Τη χρησιμοποίησε για να υποδυθεί αυτόν τον χαρακτήρα, και τα κατάφερε». 

Με τα χρόνια, το «Groundhog Day» έγινε ακόμα πιο αγαπητό και ο τίτλος κέρδισε μια θέση σε λεξικό. 

Ο κινηματογραφιστής και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Τζον Μπέιλι, ευχαριστεί τον σκηνοθέτη, ο οποίος πέθανε το 2014, για τη μοναδική ισορροπία συγκίνησης και χιούμορ. Ο Μπέιλι αναφέρει: «Το σενάριο είναι πραγματικά υπέροχο, αλλά η ψυχή του Χάρολντ Ράμις είναι εκείνη που καθοδηγεί την ταινία». 

Παρόλο που δεν τον ενδιέφερε να γυριστεί σίκουελ της ταινίας, ο σεναριογράφος έγραψε το 2017 το βιβλίο για τη μιούζικαλ εκδοχή στο Μπρόντγουεϊ. Το ομότιτλο θεατρικό έργο κέρδισε επτά υποψηφιότητες Τόνι, συμπεριλαμβανομένης μίας για τον Ρούμπιν.

«Η συζήτηση για το σίκουελ άρχισε τη στιγμή που η ταινία κυκλοφόρησε και δεν ήθελα να έχω καμία ανάμειξη. Για εμένα, η ταινία που θέλαμε να γυριστεί, γυρίστηκε». 

Με πληροφορίες από το The Hollywood Reporter 
 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή