Η Τζέιν Κάμπιον θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 67ου Φεστιβάλ των Καννών

Η Τζέιν Κάμπιον θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 67ου Φεστιβάλ των Καννών

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να επιλεγώ ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. και, για να πω την αλήθεια, έχω μεγάλη ανυπομονησία», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η 59χρονη σκηνοθέτις, η οποία διαδέχεται τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η Τζέιν Κάμπιον αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών: έχει βραβευθεί με δύο Χρυσούς Φοίνικες, έναν το 1986, όταν ήταν ακόμη άγνωστη, για τη μικρή μήκους ταινία «Peel», και έναν για το «Μάθημα Πιάνου».

Η ταινία αυτή βραβεύθηκε και με το Οσκαρ του Καλύτερου Σεναρίου, ενώ η ηθοποιός Χόλι Χάντερ βραβεύθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα και το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου.

"Σημαντική κινηματογραφίστρια και ακούραστη πρωτοπόρος», σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, η Τζέιν Κάμπιον είναι επίσης η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

Οι προηγούμενες γυναίκες πρόεδροι ήσαν η Ιζαμπέλ Υπέρ το 2009, η Ιζαμπέλ Ατζανί το 1997 και η μούσα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, η Νορβηγίδα Λιβ Ούλμαν, το 2001.

Οι Κάννες «είναι είναι μυθικός τόπος όπου ηθοποιοί αναδεικνύονται, ταινίες βρίσκουν τους παραγωγούς τους και καριέρες απογειώνονται. Το ξέρω: συνέβη σε μένα», δήλωσε η Τζέιν Κάμπιον.

Προερχόμενη από οικογένεια καλλιτεχνών, η Τζέιν Κάμπιον σπούδασε ανθρωπολογία και στη συνέχεια ζωγραφική, πριν στραφεί προς τον κινηματογράφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή