Το «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» καλύτερη ταινία στις Χρυσές Σφαίρες

Το «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» καλύτερη ταινία στις Χρυσές Σφαίρες

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταινία, η οποία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Σόλομον Νόρθοπ, είναι η τρίτη του Στηβ Μακ Κουίν και η πρώτη ταινία με μαύρο σκηνοθέτη που κερδίζει την ανώτερη διάκριση στις Χρυσές Σφαίρες.

O Μακ Κουίν ευχαρίστησε τον ηθοποιό και παραγωγό Μπραντ Πιτ ο οποίος έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία αλλά σημαντικό ρόλο στην υλοποίησή της. «Χωρίς εσένα αυτή η ταινία δεν θα είχε γίνει ποτέ, γι' αυτό σε ευχαριστώ οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι» δήλωσε.

Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη κέρδισε ο Αλφόνσο Γκουαρόν για το «Gravity» και ο «Οδηγός Διαπλοκής» του Ντεϊβιντ Ράσελ τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης Κωμωδίας.

Η ταινία που αναφέρεται στην πολιτική διαφθορά και την εξαπάτηση, εμπλέκοντας μαφιόζους, πολιτικούς και απατεώνες σε έναν ατέρμονο κύκλο ποικίλων διαπλοκών, ήταν υποψήφια για επτά Χρυσές Σφαίρες κι αναδείχτηκε στη μεγάλη νικήτρια των βραβείων αφού απέσπασε τρεις (καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, Α΄γυναικείου ρόλου και Β΄γυναικείου ρόλου).

Μία απο τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν η βράβευση του Μάθιου ΜακΚόνεχι ως καλύτερου ηθοποιού σε δραματική ταινία, για την ερμηνεία του στο Dallas Buyers Club, στην οποία υποδύεται έναν πάσχοντα από AIDS και για τις ανάγκες της οποίας έχασε 22,7 κιλά.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία για τον «Λύκο της Γουολ Στριτ».

Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός δήλωσε ότι «Ο Λύκος της Γουολ Στριτ ήταν μια από τις ταινίες τις οποίες μετέφερε στη μεγάλη οθόνη, ακόμη κι αν αυτό χρειάστηκε πολλά χρόνια. Η άλλη ταινία ήταν το Aviator, επίσης σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε».

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «Ο Λύκος» ήταν η ταινία που τον άγγιξε περισσότερο.

«Επειτα από την οικονομική κατάρρευση που βιώσαμε σκέφτηκα ότι αυτός ο ηδονισμός θα πρέπει να μεταφερθεί στην οθόνη» δήλωσε και πρόσθεσε «είμαι ευγνώμων που ο Μάρτιν Σκορτσέζε είναι ακόμα σε αυτή την πανκ ροκ φάση στην ηλικία των 71 ετών».

H Κέιτ Μπλάνσετ αναδείχθηκε καλύτερη ηθοποιός σε δραματική ταινία για το «Blue Jasmine» του Γούντι Αλεν. «Ηταν μια καταπληκτική χρονιά για τους γυναικείους ρόλους. Ο Γούντι ’λεν ήταν τόσο συνεπής στη σκηνοθεσία ταινιών που τον θεωρούμε σχεδόν δεδομένο» δήλωσε η Κέιτ Μπλάνσετ και τον ευχαρίστησε για την επιλογή του.

«Σε ευχαριστώ που επέλεξες εμένα κι όχι κάποια από τις υπόλοιπες καταπληκτικές γυναίκες που βρίσκονται απόψε σε αυτή την αίθουσα».

Την Χρυσή Σφαίρα γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία κέρδισε η Ειμι Ανταμς για τον «Οδηγό Διαπλοκής».

Την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης animated ταινίας κέρδισε το «Frozen», ενώ η τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad», η οποία τελείωσε το 2013, κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σειράς.

Για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε με το βραβείο Σεσίλ Ντεμίλ ο Γούντι ’λεν. Ο 78χρονος, ο οποίος φημίζεται για την αποστροφή του προς τις τελετές απονομής βραβείων, ζήτησε από μία από τις «μούσες» του, την Νταϊάν Κίτον, να παραλάβει το βραβείο για εκείνον.

Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού παρέλαβαν οι Ιρλανδοί U2 για το τραγούδι τους Ordinary Love από την ταινία «Mandela: Long Walk to Freedom».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο αρχηγός του συγκροτήματος Μπόνο δήλωσε: «Αυτός ο άνθρωπος (ο Μαντέλα) ανέτρεψε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Ένας άνθρωπος που αρνήθηκε να μισήσει, όχι γιατί δεν ένιωθε οργή και θυμό, αλλά γιατί θεωρούσε ότι η αγάπη θα κάνει καλύτερη δουλειά».

Οι Χρυσές Σφαίρες, που απονέμονται από περίπου 90 δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, θεωρείται ότι επηρεάζουν τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που ψηφίζουν για τα βραβεία Όσκαρ.

Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Μπορεί τα βραβεία αυτά να θεωρούνται ευρέως προάγγελος των Όσκαρ, ωστόσο στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής ταινίας δεν συμβαίνει πάντα να προβλέπουν τον νικητή του 'Οσκαρ. Πέρυσι, πάντως, υπήρξε ταύτιση αφού ο Μπεν ’φλεκ με την ταινία του «Επιχείρηση: Argo» απέσπασε τόσο τη Χρυσή Σφαίρα όσο και το Όσκαρ καλύτερης δραματικής ταινίας.

Την τελετή της απονομής, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το NBC, παρουσίασαν οι ηθοποιοί Τίνα Φέι και Έιμι Πόλερ για δεύτερη συναπτή χρονιά.

Οι Χρυσές Σφαίρες αναλυτικά

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

12 Χρόνια Σκλάβος του Στιβ ΜακΚουίν

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

"Οδηγός Διαπλοκής» («American Hustle»)

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ – ΔΡΑΜΑ

Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, «Dallas Buyers Club»

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ- ΔΡΑΜΑ

Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Λεονάρντο Ντι Κάπριο, «Wolf of Wall Street»

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ – ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Ειμι Ανταμς, ("Οδηγός Διαπλοκής")

Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Τζάρεντ Λίτο για το «Dallas Buyers Club»

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Τζένιφερ Λόρενς, «American Hustle»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Σπάικ Τζόνζι, «Her»

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – ANIMATION

«Ψυχρά κι Ανάποδα» (Frozen) των Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Πιτ Μποντρό, «Ολα Χάθηκαν»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

«Οrdinαry Love» / U2 από το «Mandela: Long Walk to Freedom»

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΣΙΛ ΝΤΕΜΙΛ

Γούντι ’λεν

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

"Breaking Bad,» AMC

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΩΜΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

"Brooklyn Nine-Nine,» FOX

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΔΡΑΜΑ

Μπράιαν Κράνστον, «Breaking Bad"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΔΡΑΜΑ

Ρόμπιν Ράιτ, «House of Cards"

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΚΩΜΩΔΙΑ

Αντι Σάμπεργκ, «Brooklyn Nine-Nine"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΚΩΜΩΔΙΑ

Ειμι Πέλερ, «Parks and Recreation"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑΣ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑΣ

"Behind the Candelabra» HBO

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Μάικλ Ντάγκλας, «Behind the Candelabra"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Ελίζαμπεθ Μος, «Top of the Lake"

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Γιόν Βόιτ, «Ray Donovan"

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ

Ζακλίν Μπισέ, «Dancing on the Edge"

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή