Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα της ταινιοθήκης σε κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα της ταινιοθήκης σε κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με "Κλασικές ευρωπαϊκές ταινίες" συνεχίζει τα αφιερώματά της η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και αυτή την εβδομάδα. Ο Λουί Μαλ, ο Τζίλο Ποντεκόρβο, ο Βιμ Βέντερς και ο Μπέλα Ταρ- τέσσερις διακεκριμένοι δημιουργοί που σφράγισαν με το έργο τους τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο "καταθέτουν" ταινίες τους στο αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιείται από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου- Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α', Λιμάνι).

Φιλοτεχνημένες με την πρωτοποριακή ματιά των δημιουργών τους, οι ταινίες του αφιερώματος εστιάζουν σε καθοριστικά ιστορικά στιγμιότυπα, υπαρξιακά αδιέξοδα και ταξίδια αυτογνωσίας και αποτελούν σημεία αναφοράς στην έβδομη Τέχνη.

Πρόκειται για τις ταινίες: "Η μάχη του Αλγερίου" του Τζίλο Ποντεκόρβο (1966), "H φλόγα που τρεμοσβήνει" του Λουί Μαλ (1963), "Στο πέρασμα του χρόνου" του Βιμ Βέντερς (1976) και "Οι αρμονίες του Werckmeister" του Μπέλα Ταρ (2000).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες ΙΙΙ" και αποκλειστικά κατά τη διάρκεια αυτού, στο πωλητήριο του Μουσείου Κινηματογράφου- Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα διατίθενται σε ειδική, μειωμένη τιμή, οι εκδόσεις του ΦΚΘ για τον Μπέλα Ταρ (από τα 5 στα 3 ευρώ) και τον Βιμ Βέντερς (από τα 15 στα 9 ευρώ).

Τα εισιτήρια για τις προβολές της ταινιοθήκης κοστίζουν 4 ευρώ (3 ευρώ για τα μέλη και 1 ευρώ για τους κατόχους κάρτας μέλους).

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη 16η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στους χώρους του κινηματογράφου "Ολύμπιον" και το λιμάνι.

Το Φεστιβάλ ορίστηκε για το διάστημα από την Παρασκευή 14 ως και την Κυριακή 23 Μαρτίου και περιλαμβάνει δυο μεγάλα αφιερώματα στους εμβληματικούς ντοκιμαντερίστες Νικολά Φιλιμπέρ και Πίτερ Ουιντόνικ, αλλά και σειρά διακεκριμένων ήδη ταινιών τεκμηρίωσης από τη διεθνή παραγωγή, όπως:

– Το βραβευμένο στο τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα" των περσινών Καννών ντοκιμαντέρ του Καμποτζιανού Ρίτι Παν "Η εικόνα που λείπει" (L'image manquante, 2013) το οποίο καταγράφει τις φρικαλεότητες των Κόκκινων Χμερ που αιματοκύλησαν τη χώρα του μετά την Καμποτζιανή Επανάσταση του 1975 και την επικράτηση του Πολ Ποτ.

  – Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ "Ανθρωπογεωγραφία" (Géographie humaine, 2013) της Γαλλίδας Κλερ Σιμόν, το οποίο σκιαγραφεί ένα συνταρακτικό πορτρέτο των σημερινών ανά τον κόσμο οικονομικο-κοινωνικών πιέσεων μέσα από τις ιστορίες "ανώνυμων" ταξιδιωτών, που σταματούν φευγαλέα στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ του Παρισιού, αλλά και "Οι δοκιμασίες του Μοχάμεντ Άλι"- μιας ταινίας του Μπιλ Σίγκελ για τον "μυθικό" πυγμάχο και μαχητικό υπέρμαχο του αντιρατσιστικού κινήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή