ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στη Μελίνα Μερκούρη

afieroma-tis-tainiothikis-tis-ellados-sti-melina-merkoyri-2009533

Η Μελίνα Μερκούρη έρχεται να σαγηνεύσει με την ακαταμάχητη γοητεία της, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της, σε αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με δέκα ταινίες -λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένες- της αναμφισβήτητης πρέσβειρας του ελληνικού πολιτισμού.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, με ταινία έναρξης «Τα μηχανικά πιάνα» (Los pianos Mecanicos, 1965 – 94΄) του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ. Έως τις 12/3 θα προβάλλονται η ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1957)του Ζυλ Ντασέν και ταινίες ορόσημο από τη φιλμογραφία της Μελίνας της δεκαετίας του ΄60: «Ποτέ την Κυριακή», «Φαίδρα», «Οι Νικητές», «Στις 10:30 καλοκαίρι βράδυ», η λιγότερο γνωστή «Βασίλισσα του Σικάγο», «Η δοκιμή» της δεκαετίας του ΄70, όπως και η «Κραυγή γυναικών». Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Η ιστορία της Λίλυ» (2002) του Ροβήρου Μανθούλη, με τραγικές και κωμικές ιστορίες Ελλήνων αυτοεξόριστων διανοουμένων στο Παρίσι, τα χρόνια της δικτατορίας του ΄70.

Την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Μελίνα: ο πολιτισμός στην πρώτη σελίδα» και ομιλητές τη γραμματέα της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, και τους δημοσιογράφους Άρη Σκιαδόπουλο, Ριχάρδο Σωμερίτη, Παύλο Τσίμα. Συντονίζει η συγγραφέας Μαρλένα Πολιτοπούλου.

Το Σάββατο, 8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας, η συζήτηση στρογγυλής τραπέζας στην Ταινιοθήκη, θα στραφεί γύρω από τη «Γαλλία της Μελίνας» με συνομιλητές τον δημοσιογράφο Άρη Δαβαράκη, τον σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, τον Σπύρο Μερκούρη, από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος αρχιμανδρίτης, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Μελίνα. Μια σταρ στην Αμερική».