Ενα ασυνήθιστο ντοκιμαντέρ

Ενα ασυνήθιστο ντοκιμαντέρ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πρώτη στιγμή που είδα το τρέιλερ του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς», σχημάτισα την εντύπωση ότι ο Νίκος Πολίτης, ο άνθρωπος που ξεκίνησε αυτήν την παράτολμη περιπέτεια και τελικά την έφερε σε πέρας και σκηνοθετικά, είχε κάνει δουλειά υψηλού επιπέδου.

Στην Ελλάδα ενώ «γενικά» μας αρέσει η Ιστορία (αυτό είναι ένα κάπως αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά νομίζω δεν στερείται αληθείας) έχουμε πολύ περιορισμένη παράδοση στις ιστορικές βιογραφίες, είτε πρόκειται για εκδοτικό, τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό προϊόν.

Αλλά ο Νίκος Πολίτης δεν έβαλε τα πόδια του μόνο σε ένα μάλλον περιθωριακό είδος, αλλά βούτηξε στα ταραγμένα νερά του ελληνικού 20ού αιώνα βιογραφώντας τον προτελευταίο μονάρχη της χώρας, τον Βασιλιά Παύλο (1901 – 1964).

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του και την Τετάρτη το βράδυ, λίγες ώρες πριν από το επίσημο μνημόσυνο στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, η αίθουσα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης γέμισε από υψηλούς καλεσμένους που είχαν το προνόμιο να παρακολουθήσουν την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ. Το «παρών» έδωσαν σύσσωμη η ελληνική βασιλική οικογένεια αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την κόρη του Αλεξάνδρα, ο Στέφανος Μάνος, πρώην βουλευτές κ.ά.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νίκος Πολίτης στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ομάδας παραγωγής: «Για εμάς τίποτα ευγενέστερο δεν υπάρχει από την αναζήτηση της αλήθειας. Εκτός από ένα: την αποκατάστασή της. Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε». Εντονα φορτισμένη συναισθηματικά η βραδιά για τους οικείους του βασιλιά Παύλου, με τον γιο του,τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, να μιλάει με δάκρυα στα μάτια και φωνή που έσπαγε: «Δεν ήταν μόνο ένας ασυνήθιστος βασιλιάς, ήταν ένας ασυνήθιστος άνθρωπος. Θα δείτε μια εξαιρετική δουλειά».

Ευτυχώς το ντοκιμαντέρ του Νίκου Πολίτη θα έχει μέχρι το τέλος του μήνα την πρώτη δημόσια προβολή του με ελεύθερη είσοδο. Πιθανότατα στο Πολεμικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή