Νέες ταινίες: Η παλαιότερη μάντρα οικοδομών της παιδικής ηλικίας

Νέες ταινίες: Η παλαιότερη μάντρα οικοδομών της παιδικής ηλικίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Ταινία Lego» (****), ένα animation χτισμένο με τα διασημότερα τουβλάκια της βιομηχανίας παιχνιδιών, είναι ο κυρίαρχος της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. Η ευρηματικότητα των δημιουργών της, του Φιλ Λορντ και του Κρίστοφερ Μίλερ, είχαν ως αποτέλεσμα μια ιστορία απολαυστική για τα παιδιά, αλλά και τους γονείς – κυρίως για τους μπαμπάδες που κάποτε ανακάλυψαν στα Lego το πιο αξιόπιστο «οικοδομικό» υλικό για να κάνουν πράξη τα αρχιτεκτονικά σχέδια της φαντασίας τους.

Η Lego-ταινία είναι μια συναρπαστική ιστορία για τα παιδιά. Μια Lego-κούκλα, o Εμετ, χάνει την ισορροπία του και πέφτει σε μια τρελή περιπέτεια. Μια θηλυκή κούκλα, που έχει σχέση με μυστηριώδεις Lego-«επαναστάτες», από παρεξήγηση τον πέρασε για μεσσία. Για τους μεγάλους η ταινία είναι ένα παιχνίδι, σχεδόν σουρεαλιστικό, με τη νοσταλγία, τη δυστοπία, αλλά και τη μοντέρνα αίσθηση που είχε κάποτε το πλαστικό. Με υπερβολή και μια δόση αυθαιρεσίας, γινόμαστε θεατές μιας ευφάνταστης μείξης του μπαρόκ της φουτουριστικής μητρόπολης, του αυτοματισμού που είχε ο φαντεζί κόσμος του Ζακ Τατί και του αφρού της ποπ κουλτούρας. Ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν, το χελωνονιντζάκι Μικελάντζελο, ο Χαν Σόλο του «Πολέμου των άστρων», ο Γκάνταλφ του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», αλλά και ο Σακίλ Ο’ Νιλ του ΝΒΑ είναι δευτεραγωνιστές ή κομπάρσοι σε αυτήν την περιπέτεια-παρωδία «Μπάτμαν» και «Matrix».

Ο Εμετ, ο πιο ασήμαντος και προβλέψιμος της στρατιάς των εργατών της Lego-μητρόπολης, επωμίζεται ρόλο σωτήρα. Ο συναρμολογημένος και ασταθής Lego-κόσμος απειλείται από τον διπρόσωπο, σατανικό διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου επιχειρήσεων Οctan, τον Μοχθηρό, που στέλνει ρομπότ για να ψεκάσουν τα Lego με… logo. Ο Εμετ, ακατάλληλος για μεσσίας, θα αποδειχτεί αποτελεσματικότερος των υπερηρώων.

Στα διάκενα της δράσης υπάρχουν η διακριτική σάτιρα και τα σχόλια για τον ενήλικα, που έχει ξεχάσει πως η κανονικότητα και η ακινησία καταστρέφουν τη φαντασία.

Επίσης

«Grand Central» (** 1/2). Γαλλικό δράμα της Ρεμπέκα Ζλοτόσφκι. Ενας άντρας βρίσκει δουλειά σε πυρηνικό εργοστάσιο και μπλέκει σε μια παράνομη ερωτική σχέση. Ο λυρισμός (το φυσικό τοπίο) και η απειλή της ραδιενέργειας δημιουργούν κοντράστ. Καλογυρισμένη, αλλά αδιάφορη ιστορία. Με Ταχάρ Ραχίμ, Λέα Σεϊντού. Προβάλλονται η « Αιωνιότητα» (x) του Νιλ Τζόρνταν με θηλυκούς βρικόλακες και η περιπέτεια «Need for Speed» με «πειραγμένα» αυτοκίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή