«Κισμέτ»: η επανάσταση της σαπουνόπερας

«Κισμέτ»: η επανάσταση της σαπουνόπερας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» ξεκίνησε το βράδυ της 25ης Μαρτίου στον «Δαναό» το ταξίδι του στις αίθουσες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Μέσα από τον φακό, η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου εξετάζει την επίδραση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στο γυναικείο κοινό σε χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, στα κράτη δηλαδή στα οποία προβάλλονται. Η Ελληνίδα δημιουργός παρουσιάζει γυναίκες που ταυτίστηκαν με τη Σεχραζάτ ή τη Φατμαγκιούλ και έχουν τα δικά τους παρόμοια, αλλά πραγματικά βιώματα να εξιστορήσουν. Καταγράφει τις ιστορίες τους και την επιρροή που είχαν στις ζωές τους τα σίριαλ από την Τουρκία, ενώ παράλληλα συνομιλεί με τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές των σειρών και προσθέτει τη λάμψη τους στο ντοκιμαντέρ της.

Διασυνοριακή προσέγγιση

Το «Κισμέτ» κάνει το πέρασμα στην άλλη πλευρά της οθόνης και καταγράφει τις ξεχωριστές ζωές των γυναικών που παρακολουθούν τις τουρκικές σαπουνόπερες και γνωρίζουν την Τουρκία έτσι όπως την ονειρεύονται οι δημιουργοί των σειρών. Οπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο, που συμμετείχε στην αιγυπτιακή επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση, «χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη “Φατμαγκιούλ” οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά». Η Σαμίρα μήνυσε τον αιγυπτιακό στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας.

Η ταινία καταφέρνει και τοποθετεί κινηματογραφικά τις πρωταγωνίστριες μέσα στα σύνορα των κρατών από τα οποία προέρχονται, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια διασυνοριακή προσέγγιση στο φαινόμενο. Δίχως εξάρσεις και τεχνητές κορυφώσεις, η Νίνα Μαρία κερδίζει με το αφηγηματικό στυλ της τον θεατή και παρουσιάζει τις ιστορίες πολλών γυναικών σαν να είναι μία.

Το «Κισμέτ» γυρίστηκε στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή