Το γαλλικό σινεμά σε νέα άνθηση

Το γαλλικό σινεμά σε νέα άνθηση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία την Τετάρτη το βράδυ για το 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον «Δαναό», απονεμήθηκαν τα δύο βραβεία (κοινού και κριτικής επιτροπής) στις ταινίες που διακρίθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα. Την προτίμηση του κοινού κέρδισε η ταινία «Τα καλύτερα έρχονται» της Μαριόν Βερνού, ενώ η επιτροπή του χαμογελαστού Γιώργου Χωραφά (πρόεδρος) απένειμε το βραβείο της στο «Michael Kohlhaas» του Αρνό ντε Παλιέρ. Την απονομή έκανε η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου ενώ ειδική τιμητική διάκριση κέρδισε το φιλμ «Καμίλ Κλοντέλ 1915» με τη Ζιλιέτ Μπινός. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της νέας ταινίας της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι «Ενας πύργος στην Ιταλία», παρουσία της ηθοποιού-σκηνοθέτιδος, η οποία και την προλόγισε.

Ηταν επτά ημέρες με πολύ σινεμά αυτές που πέρασαν, κατ’ ευθείαν από την πατρίδα της Εβδομης Τέχνης και όχι μόνο. Εκτός των γαλλικών παραγωγών, προβλήθηκαν επίσης ταινίες από την Τσεχία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο και το Κεμπέκ, συνθέτοντας έτσι ένα γαλλόφωνο παζλ δημιουργών με διαφορετικές καταβολές και χαρακτηριστικά. Η υψηλή ποιότητα των ταινιών που προβλήθηκαν καθρεφτίζει τη γενικότερη άνθηση του γαλλικού κινηματογράφου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Αυτή έχει να κάνει και με την επιστροφή των Γάλλων δημιουργών σε ένα σινεμά που βρίσκεται σε άμεση επαφή με την κοινωνία σε αντίθεση με μια τάση ελιτισμού που υπήρχε προηγουμένως.

Είτε μέσω του δραματικού δρόμου («Diego Star», «Πλειστηριασμός» κ.ά.) είτε με την ελαφράδα της κωμωδίας («9 Mois Ferme», «Το κορίτσι της επανάστασης»), κοινωνικά προβλήματα όπως αυτά της κρίσης, της μετανάστευσης, της ανεργίας κ.λπ. έρχονται στο προσκήνιο μέσω των έργων. Δεν έλειψαν βέβαια και οι ερωτικές ιστορίες -πώς θα μπορούσαν να λείψουν άλλωστε- όπως το πολύ ενδιαφέρον «Grand Central» που προβάλλεται ήδη και στις ελληνικές αίθουσες. Ξεχώρισαν επιπλέον και τα ντοκιμαντέρ, στα οποία ούτως ή άλλως οι Γάλλοι διακρίνονται, με ευρύ θεματικό φάσμα (από κοινωνικό έως και φιλοσοφικό).

Η προσέλευση του κοινού στις περισσότερες προβολές ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική, δεδομένης και της εποχής. Οι Ελληνες αγαπούν το γαλλικό σινεμά και το φετινό φεστιβάλ πρόσθεσε αναμφισβήτητα άλλον ένα σημαντικό λίθο στο οικοδόμημα της δεκαπεντάχρονης ιστορίας του θεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή