Μίκι Ρούνεϊ, μια ζωή – ερμηνεία διάρκειας εννέα δεκαετιών

Μίκι Ρούνεϊ, μια ζωή – ερμηνεία διάρκειας εννέα δεκαετιών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ηταν μόλις 17 μηνών όταν ανέβηκε στο σανίδι, ντυμένος με ένα βρεφικό φορμάκι που έμοιαζε με σμόκιν. Εκτοτε η ζωή του Μίκι Ρούνεϊ ήταν μια ατέλειωτη ερμηνεία που διήρκεσε εννέα δεκαετίες.

Ο ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 94 ετών, έζησε κυριολεκτικά όλη την εξέλιξη της βιομηχανίας του θεάματος από τους θιάσους που έπαιζαν οι γονείς του ώς την εξέλιξη του κινηματογράφου στη σημερινή του μορφή. Μαζί βίωσε και την ξεχωριστή εποχή του Χόλιγουντ μέσα από συνεργασίες με ιερά τέρατα όπως η Τζούντι Γκάρλαντ, η Αβα Γκάρντνερ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ντιν Μάρτιν και ο Φρανκ Σινάτρα.

Πολυτάλαντος

Αν υπήρξε ένας ηθοποιός του οποίου η πορεία συμπύκνωσε διαφορετικά είδη και περιόδους, είναι ο Ρούνεϊ. Το παιδί-θαύμα που έγινε διασκεδαστής σε νάιτ κλαμπ, πρωταγωνιστής σε μιούζικαλ, τηλεοπτικός αστέρας, βετεράνος σταρ, χωρίς να χάσει ποτέ την όρεξή του για τη ζωή. Μικρός το δέμας, μεγάλος στο ταλέντο, με πρόσωπο που μπορούσε να κάνει κάθε γκριμάτσα και με υποκριτικό βάθος, άφησε τη σφραγίδα του.

Γεννημένος το 1920 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο σκωτσεζικής καταγωγής Τζο Γιουλ Τζούνιορ ήταν γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας, καθώς η μητέρα του και ο πατέρας του ήταν θεατρίνοι.

Επειτα από ένα πρώιμο διαζύγιο, η μητέρα του πήρε τον Ρούνεϊ και μετακόμισαν στο Χόλιγουντ. Εκεί ο μικρός εξελίχθηκε σε παιδί – θαύμα. Κάποια στιγμή μάλιστα αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του για νομικούς λόγους σε Μίκι Μαγκουάιρ, για να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά ταινιών του βωβού. Ο ίδιος μάλιστα έλεγε ότι ο Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε το όνομα του διάσημου ποντικού ήρωά του από εκείνον.

Καριέρα δεκαετιών

Ακολούθησε μια ξέφρενη καριέρα με ταινίες σταθμούς και πολλούς ρόλους, που συνδέθηκαν με το όνομά του, όπως το «Babes in Arms» με την Γκάρλαντ και η «Ανθρώπινη Κωμωδία», το «Πρόγευμα στο Τίφανις».

Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση αλλά και στη σκηνή ήταν εξίσου επιτυχημένες. Βέβαια στο μυαλό του κοινού, ο Ρούνεϊ ήταν πάντα το αγόρι με το έξυπνο μουτράκι που είχε κάνει το ντεμπούτο του σε νεαρή ηλικία. Ο ίδιος δεν δίσταζε να πει: «Ημουν 13 ετών για περίπου 30 χρόνια».

Οκτώ γάμοι

Μια άλλη διάσημη ρήση του αφορούσε την προσωπική του ζωή μιας και είχε κάνει 8 γάμους. Μια από τις πολλές συζύγους του μάλιστα ήταν η Αβα Γκάρντνερ, προτού γίνει διάσημη. Ο Ρούνεϊ έλεγε ότι είναι καλό να παντρεύεται κανείς πρωινή ώρα έτσι ώστε αν δεν πάει καλά ο γάμος να μην έχει χάσει ολόκληρη την ημέρα. Οσες φορές και αν είχε ερωτηθεί πάντως, δήλωνε ότι είχε αγαπήσει όλες τις συμβίες του.

Παρά το ταλέντο του, ο Ρούνεϊ δεν κέρδισε ποτέ το Οσκαρ ενώ ήταν δις υποψήφιος. Συνέχισε πάντως να εργάζεται μέχρι τα βαθιά γεράματα και έκανε εμφανίσεις ακόμα και στο Μάπετ Σόου. Ο τελευταίος του ρόλος ήταν στην τρίτη κατά σειρά συνέχεια της ταινίας «Μια νύχτα στο Μουσείο». Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο θάνατός του θα επηρεάσει την παραγωγή της ταινίας που είναι στα σκαριά.

Εφυγε από τη ζωή στις 6 Απριλίου έχοντας στο πλευρό του την τελευταία σύζυγο, τα εννέα του παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του, έχοντας ζήσει έναν βίο γεμάτο συγκινήσεις, διακρίσεις και σπουδαίες συνεργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή