Ο κινηματογράφος εναντίον της βαρβαρότητας

Ο κινηματογράφος εναντίον της βαρβαρότητας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οταν πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστή η ιστορία της μετανάστριας από την Κένυα, η οποία κατέθεσε στην ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα χορήγησης διεθνούς προστασίας για την ίδια και τα παιδιά της, προκειμένου να αποφύγει την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, ένα εύλογο σοκ διέτρεξε την κοινή γνώμη καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν υποψιαζόταν καν την ύπαρξη αυτού του βάρβαρου φαινομένου. Το αίτημα έγινε τελικά δεκτό από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ παράλληλα ένα γενικότερο κλίμα ευαισθητοποίησης (μαζί με τις αναπόφευκτες γραφικότητες των δελτίων ειδήσεων και των social media) άρχισε να καλλιεργείται σχετικά με αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

Μάστιγα

Δεν χωράει συζήτηση πως είναι τραγικό ακόμα και να σκεφτεί κανείς ότι τον 21ο αιώνα κοριτσάκια 10 και 12 ετών αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες υποβάλλονται σε έναν απάνθρωπο ακρωτηριασμό, τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Με τα θύματα να ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια παγκοσμίως, η μάστιγα αυτή εμφανίζεται κυρίως στην Αφρική, όχι όμως μόνον εκεί, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμα και μετανάστριες στον δυτικό κόσμο συχνά υποβάλλονται σε τέτοιες πρακτικές.

Φυσικά, είναι παράλογο να περιμένουμε να φτάσει το κακό έξω από την πόρτα μας για να ασχοληθούμε με αυτό, όμως έστω κι έτσι πρέπει οι κοινωνίες –που θέλουν να λένε ότι αποτελούν την αιχμή του πολιτισμού– να αναλάβουν δράση. Και πρώτα από όλα στην ενημέρωση. Η Βίκυ Βελλοπούλου και η Χριστίνα Πιτούλη έχουν ξεκινήσει από καιρό. Τα δύο ντοκιμαντέρ τους, ένα μεγάλου και ένα μικρού μήκους αντίστοιχα, θα παρουσιαστούν στις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» ρίχνοντας φως στην υπόθεση και καλώντας παράλληλα σε συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί επί τούτου μετά τις προβολές. «Οι πεποιθήσεις που συνδέονται με την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένες, ώστε δεν υπάρχει έκκληση για βοήθεια και η δυσφορία παραμένει σε περιορισμένη κλίμακα», επισημαίνει η Βίκυ Βελλοπούλου, η οποία ταξίδεψε πέρυσι τον χειμώνα στην Κένυα για τη δημιουργία του «Excision», το οποίο καταγράφει από πρώτο χέρι το φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή, το σκοτάδι δυστυχώς επιμένει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ της περασμένης Πέμπτης, οι τζιχαντιστές του Ιράκ διέταξαν όλες τις γυναίκες 11 έως 46 ετών στην πόλη Μοσούλη να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, γεγονός που σπάνια παρατηρούνταν ώς τώρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Και μπορεί η Μοσούλη να φαντάζει κάπως μακριά, όμως, όπως επισημαίνει και η Χριστίνα Πιτούλη του ήδη επιτυχημένου στα φεστιβάλ «Bref», «το πρόβλημα της κλειτοριδεκτομής δεν είναι πια κάτι μακρινό, κάτι που αφορά ανθρώπους που ζουν σε άλλη ήπειρο και σε άλλες συνθήκες. Αφορά ανθρώπους που ζουν δίπλα μας, στη Βαρκελώνη, στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα, και αντιμετωπίζουν ρίσκα, κινδύνους και τεράστια διλήμματα καθημερινά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή