Η αινιγματική, ερωτική φαμ φατάλ Λορίν Μπακόλ

Η αινιγματική, ερωτική φαμ φατάλ Λορίν Μπακόλ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Το Χόλιγουντ, που δεν έχει ηρεμήσει ακόμη μετά το σοκ από την αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς, πενθεί από χθες και τη Λορίν Μπακόλ. Η πιο αινιγματική, ερωτική και εύθραυστη φαμ φατάλ, βασίλισσα του φιλμ νουάρ, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 89 ετών. Ο θάνατός της, από εγκεφαλικό επεισόδιο, επιβεβαιώθηκε από τον γιο της Στίβεν Μπόγκαρτ, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε και από το Ιδρυμα Μπόγκαρτ.

Η Μπακόλ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη με το όνομα Μπέτι Τζόαν Περσκ, σπούδασε θέατρο και ανέβηκε στο σανίδι στα 18 της. Παράλληλα ασχολήθηκε με το μόντελινγκ. Σε αυτό ίσως χρωστάει την κινηματογραφική της καριέρα. Ενα εξώφυλλο του Harper’s Bazaar κίνησε την προσοχή του ήδη επιτυχημένου Χάουαρντ Χοκς, ο οποίος της έδωσε ένα μικρό ρόλο σε μια ταινία του. Ο ίδιος τη σκηνοθέτησε στον πρώτο της μεγάλο ρόλο, στη «Σειρήνα της Μαρτινίκας» (To Have and Have Not) το 1944. Ψηλόλιγνη (με μια σιγουριά άγνωστη στις ανορεξικές σταρ της εποχής μας) τη διέκρινε μια τραχύτητα στη φωνή, δημιουργώντας αντίθεση με την ηρεμία του προσώπου της. Ανήσυχη, με δημοκρατικές πεποιθήσεις, αντέδρασε στη «μαύρη λίστα» και την αντικομμουνιστική υστερία του Μακάρθι.

Λορίν και Μπόγκι

Τα γοητευτικότερα κεφάλαια της ζωής της αποτυπώθηκαν στους τόνους του ασπρόμαυρου φιλμ. Η Μπακόλ, με τα υπονοούμενα και τον υπόγειο ερωτισμό της, ηλέκτρισε επικίνδυνα τον ανδρικό κόσμο του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Χάρισε στιγμές υπέρτατης κινηματογραφικής απόλαυσης στο κορυφαίο νουάρ όλων των εποχών, τον «Μεγάλο ύπνο» του Χοκς (1946), στο πλευρό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Ερωτεύτηκε τον Μπόγκι σφόδρα, παρά τα 25 χρόνια που τους χώριζαν.

Η δεκαετία του ’40 μαζί με το φιλμ νουάρ έφερε στο προσκήνιο του Χόλιγουντ ένα ιδανικό κινηματογραφικό ζευγάρι. Ο Μπόγκι και η Μπακόλ γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν στα πλατό της «Σειρήνας της Μαρτινίκας» και στη συνέχεια βάλθηκαν να πείσουν όλο τον κόσμο πως τα μεγάλα πάθη διαρκούν μια ζωή. Το δικό τους διακόπηκε βίαια με τον θάνατο του Μπόγκαρτ το 1957. Στη «Σειρήνα της Μαρτινίκας» η θυελλώδης σχέση τους στη ζωή φόρτισε την ατμόσφαιρα στα πλατό και τελικά απογείωσε την ταινία. Εχει μείνει στην ιστορία η φράση της Μπακόλ προς τον Μπογκαρτ: «Ξέρεις να σφυρίζεις; Απλά ενώνεις τα χείλη και φυσάς. Αν χρειαστείς κάτι, σφύρα…». Οι δυο τους θα βρεθούν και πάλι μαζί στο «Kι Λάργκο» του Τζον Χιούστον το 1948.

Η Μπακόλ έπαιξε δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς: τον Γκάρι Κούπερ, τον Γκρέγκορι Πεκ, τον Ροκ Χάτσον, τον Κερκ Ντάγκλας, τον Τόνι Κέρτις, τον Πολ Νιούμαν. Μετά τον θάνατο του Μπόγκαρτ σταμάτησε για λίγο το σινεμά επιχειρώντας να κάνει καριέρα στο Μπρόντγουεϊ. Το 1961 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τζέισον Ρόμπαρντς και έζησε μαζί του έως τον χωρισμό τους το 1969. Η καριέρα της ουσιαστικά είχε τελειώσει παρά τις συχνές εμφανίσεις της σε ταινίες που συνεχίστηκαν μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Χαρακτηριστικά ήταν τα περάσματά της από το «Dogville» (2003) και το «Manderlay» (2005) του Λαρς φον Τρίερ.

Η Λορίν Μπακόλ δεν βραβεύτηκε ποτέ με Οσκαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή