O μεγαλόκαρδος Ρόμπιν Γουίλιαμς

O μεγαλόκαρδος Ρόμπιν Γουίλιαμς

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο άνθρωπος που μου έμαθε το “άδραξε την ημέρα” αυτοκτόνησε»… Το tweet, ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες που πλημμύρισαν το Διαδίκτυο με το που μαθεύτηκε ο ξαφνικός θάνατος του Ρόμπιν Γουίλιαμς, απηχούσε την έκπληξη και την αμηχανία ενός λάτρη του «Κύκλου των χαμένων ποιητών», φιλμ που σημάδεψε όσο λίγα τη γενιά του ’80. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο ιδεαλιστής φιλόλογος Τζον Κίτινγκ της ταινίας του Πίτερ Γουίαρ, ο οποίος άναψε φλόγες στις καρδιές των θεατών, από την περασμένη Τρίτη δεν μένει πια εδώ.

Στις σύντομες βιογραφίες του στο Διαδίκτυο φέρεται ως ένα ντροπαλό παιδί που μεγάλωσε στα προάστια του Ντιτρόιτ με την τηλεόραση να παίζει τον ρόλο του πιο κοντινού του φίλου. Η ώριμη ζωή του, όταν πια είχε βρει τον δρόμο του ως καλλιτέχνης, περιγράφεται ως καταθλιπτική. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έσπαζε διαρκώς πλάκα αναφερόμενος στον εθισμό του στο αλκοόλ και στις διάφορες ουσίες. Το χιούμορ δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η διάσημη ατάκα του για την κωμωδία, που για να την υπηρετήσεις «πρέπει να υποκρίνεσαι τον αισιόδοξο», όπως και μια δήλωσή του στο φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο το 2007 λίγο μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος απεξάρτησής του από το αλκοόλ: «Είναι ωραίο να σε τιμούν σ’ ένα φεστιβάλ που έχει ως χορηγό μια διάσημη φίρμα βότκας».

Εύπλαστο υλικό

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έπαιξε με άνεση σε δράματα, σε περιπέτειες φαντασίας, σε καρτουνίστικες ταινίες, σε θρίλερ, σε κωμωδίες. Αγαπούσε ιδιαίτερα την κωμωδία, την οποία εμπλούτισε με μια αδιόρατη θλίψη κάνοντάς τη ξεχωριστή. Ηταν σπουδαίος κωμικός, ίσως ο καλύτερος διάδοχος του Τζέρι Λιούις. Οι κωμικοί του ρόλοι είχαν την αθωότητα του παιδιού, αλλά και την αφοπλιστική τραγικότητα ενός ενήλικα που συνειδητοποιεί πως ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος για ευαίσθητους και μεγαλόκαρδους ανθρώπους.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ήταν μεγαλόκαρδος ηθοποιός, από εύπλαστο υλικό που του επέτρεπε ακόμη και την πλήρη μεταμόρφωσή του («Η κυρία Νταπφάιαρ»). Είχε και το δικό του προσωπικό στυλ, τον τρελό ρυθμό με τον οποίο έβγαιναν οι λέξεις από το στόμα του.

Η αγάπη του και η τριβή του με τη stand up κωμωδία τού δίδαξαν πως ο αυτοσχεδιασμός είναι το καλύτερο εργαλείο: επιτρέπει στον ηθοποιό να κάνει θαύματα στη σκηνή μπροστά σε ζωντανό κοινό ή μπροστά στον άψυχο κινηματογραφικό φακό. «Σου δίνεται μόνο μια μικρή σπίθα τρέλας και δεν πρέπει να τη χάσεις», είχε πει σε μία συνέντευξή του.

Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς αγαπούσε τρελά τα παιδιά και τα θεωρούσε το «πιο απαιτητικό κοινό». Το τελευταίο του tweet, την 1η Αυγούστου, ήταν για την αγαπημένη του κόρη που έγινε 25 ετών.

Πέντε ταινίες

• Καλημέρα Βιετνάμ (Good Mornig Vietnam, 1987). Μέρες ραδιοφώνου στη Σαϊγκόν του 1965. Ο σμηνίτης Κρονάουερ, διάσημος μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών χάρη στο πρωινό του ραδιοφωνικό σόου που μεταδίδεται από τον σταθμό της βάσης, συνειδητοποιεί ότι η πραγματικότητα του πολέμου απέχει πολύ από τα ραδιοφωνικά του καλαμπούρια. Σύντομα θα γίνει βραχνάς των ανωτέρων του. Γυρίστηκε από τον Μπάρι Λέβινσον.

• Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (Dead Poets Society, 1989). Eνας ιδεαλιστής καθηγητής της Λογοτεχνίας αποτρέπει πρόσκαιρα ένα προμελετημένο «έγκλημα» και γίνεται ήρωας. Εμπνέει τους μαθητές του να «αδράξουν τη μέρα» και ανοίγει ένα παράθυρο για να μπει φως σ’ ένα συντηρητικό κολέγιο όπου το ένστικτο καταπιέζεται και η ελεύθερη σκέψη ευνουχίζεται. Γυρίστηκε από τον Πίτερ Γουίαρ.

• Ο βασιλιάς της μοναξιάς (The Fisher King, 1991). Ενας ρακένδυτος πρώην πανεπιστημιακός, ιστορικός ειδικευμένος στον Μεσαίωνα, και ένας επιτυχημένος παραγωγός του ραδιοφώνου αναζητούν το… Αγιο Δισκοπότηρο στους δρόμους της σύγχρονης Νέας Υόρκης. Γυρίστηκε από τον Τέρι Γκίλιαμ.

• Κυρία Νταπφάιαρ (Mrs Doubtfire, 1993). Ενας άνεργος ηθοποιός με διαλυμένο γάμο μεταμφιέζεται σε… ηλικιωμένη Σκωτσέζα γκουβερνάντα για να βλέπει τα παιδιά του. Γυρίστηκε από τον Κρις Κολόμπους.

• Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting, 1997). Ενας διανοούμενος, που έχει ζήσει έντονα τη δεκαετία του ’60, βοηθάει ένα νεαρό να ακολουθήσει τον ρόλο της καρδιάς του. Ο νεαρός έχει υψηλό δείκτη ευφυΐας και αδιαφορεί για το δίλημμα: επιτυχία και χρήμα ή ζωή με αληθινές αξίες. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς κέρδισε Οσκαρ β΄ ρόλου. Γυρίστηκε από τον Γκας Βαν Σαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή