Εκπλήξεις στο Φεστιβάλ Βενετίας

Εκπλήξεις στο Φεστιβάλ Βενετίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία έριξε το Σάββατο το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας με αρκετές εκπλήξεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι «εξαγγελίες» περί στήριξης «των ποιοτικών ταινιών και των νέων ιδεών», που είχε κάνει ο διευθυντής Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Ο Χρυσός Λέοντας για παράδειγμα, παρέκαμψε το λαμπερό «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, καταλήγοντας στον δεξιοτέχνη Σουηδό Ρόι Αντερσον. Η ταινία του με τον ομολογουμένως… ιδιαίτερο τίτλο «Ενα περιστέρι κάθεται σε κλαδί αναλογιζόμενο την ύπαρξη», ένα σπονδυλωτό δράμα με στοιχεία σουρεαλισμού, απέσπασε διθυραμβικά σχόλια και χαρακτηρίζεται ήδη ταινία της χρονιάς από μεγάλη μερίδα της κριτικής. Η επιτροπή δεν δίστασε επίσης να δώσει το μεγάλο της βραβείο (Grand Jury Prize) σε ένα ντοκιμαντέρ, τιμώντας τον Τζόσουα Οπενχάιμερ για το «Look of Silence», το οποίο πραγματεύεται το θέμα της γενοκτονίας των Ινδονήσιων κατά τη δεκαετία του ’60.

Η μεγαλύτερη πάντως έκπληξη ήταν η βράβευση του ανερχόμενου Ανταμ Ντράιβερ («Inside Llewyn Davis») για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο στην ταινία «Ηungry Hearts». Η έκπληξη συνίσταται στο γεγονός πως για να φτάσει σε αυτή τη διάκριση ο Ντράιβερ, ο οποίος πρόσφατα επιλέχθηκε και για κεντρικό ρόλο στον νέο «Πόλεμο των Αστρων», παρακάμφθηκαν μεγάλα ονόματα όπως του Μάικλ Κίτον «Birdman» και του Αλ Πατσίνο «Manglehorn», που επίσης εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους.

Κατά τα λοιπά, το φεστιβάλ αποδείχτηκε αρκετά ενδιαφέρον παρά τα όσα λέγονταν παραμονές του, λόγω της μικρής συμμετοχής τρανταχτών ονομάτων. Η παρουσία πιο «αθόρυβων» αλλά εξίσου σπουδαίων κινηματογραφιστών όπως ο Αντερσον ή ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι (πήρε τον Ασημένιο Λέοντα για τις «Λευκές νύχτες του ταχυδρόμου») κράτησε και φέτος ψηλά το επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή