Είκοσι χρόνια «Νύχτες Πρεμιέρας»

Είκοσι χρόνια «Νύχτες Πρεμιέρας»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – «Νύχτες Πρεμιέρας» συμπληρώνει τα είκοσι του χρόνια και παρουσιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα (από τις 17 μέχρι τις 28/9 στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Όπερα 1 & 2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη) γεμάτο κινηματογραφικά διαμάντια του ανεξάρτητου σινεμά, μια εκλεκτή σοδειά από τις πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς, πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ, ελληνικές εκπλήξεις, δημιουργίες που παντρεύουν απολαυστικά τη μουσική με τον κινηματογράφο, κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος και μεταμεσονύκτιες προβολές.

«Έχουν περάσει ήδη 25 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Τζιώτζιος είχε το όραμα να φτιάξει ένα καινούριο μεγάλο κινηματογραφικό περιοδικό και λίγο αργότερα ο ίδιος αυτός άνθρωπος- που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας- ίδρυσε και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- "Νύχτες Πρεμιέρας" που κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Αυτή την διπλή επέτειο σκεφτήκαμε με πολλούς τρόπους να την γιορτάσουμε, είτε συγκεντρώνοντας τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, είτε προβάλλοντας τις καλύτερες του ελληνικού σινεμά, είτε των τελευταίων 25 χρόνων. Αλλά μας φάνηκαν όλα παρωχημένα, αναμενόμενα και ίσως βαρετά. Τελικά καταλήξαμε σε μια παράξενη ιδιόμορφη εκδήλωση», ανέφερε στην έναρξη της σημερινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

«Frame, light, motion» – Κάδρο, φως, κίνηση. Είναι τα βασικά στοιχεία της έβδομης τέχνης επάνω στα οποία- σύμφωνα με τον Ο. Ανδρεαδάκη- θα στηριχτεί η φετινή επετειακή διοργάνωση. Οι τρεις λέξεις είναι το φετινό «μότο» του φεστιβάλ αλλά και τα «υλικά» ενός χάπενινγκ διαδραστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη. Μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο από την εποχή των σπηλαίων ως τις ημέρες μας ο άνθρωπος αναζητούσε και έφτιαχνε Τέχνη.

Ειδικότερα, το φεστιβάλ φέτος περιλαμβάνει 241 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων το «Μουσική και Φιλμ» – αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και ειδικές προβολές.Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ φιλοξενεί για ακόμα μία χρονιά μερικές από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου συστήνοντας στο κοινό νέους σκηνοθέτες που ξεχωρίζουν ανά τον κόσμο. Τα «10.000km» του Κάρλος Μάρκες Μαρσέτ, μία αφοπλιστικά ειλικρινής σκιαγράφηση της πορείας που διανύει η αγάπη και ο έρωτας σε απόσταση, αλλά και το αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ « '71 » του Γιαν Ντεμάνζ που έκανε το ντεμπούτο του και τιμήθηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Βερολίνου, είναι μόνο μερικές από τις ταινίες που θα συμμετάσχουν στο τμήμα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στις πρεμιέρες, οι αργεντίνικες «Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν – ένα αλμοδοβαρικής αισθητικής φιλμ θα ανεβάσει τη φεστιβαλική αυλαία στην τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Στην ίδια κατηγορία ξεχωρίζουν: το «Whiplash» του Νταμιέν Σαζέλ που θριάμβευσε στο περασμένο Σάντανς (Μεγάλο Βραβείο και Βραβείο Κοινού ), η «Συγκάλυψη» – ένα σκοτεινό νεοϋορκέζικο αστυνομικό θρίλερ που σκηνοθετεί ο Βέλγος Μίχαελ Ρ. Ρόσκαμ με τον Τομ Χάρντι να πρωταγωνιστεί δίπλα στον αδικοχαμένο Τζέιμς Γκαντολφίνι , η τελευταία ταινία του μεγάλου κινηματογραφιστή Αλέν Ρενέ «Αγαπώντας, Πίνοντας και Τραγουδώντας» που βραβεύτηκε στην περασμένη Μπερλινάλε, το «Party Girl» των Μπαρσάκ, Μπεργκέρ και Τέϊς που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα των πρόσφατων Κανών και το επίσης γαλλικό «Σε Επιφυλακή» («Qui Vive» ) με πρωταγωνίστρια την Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Το καινούριο φιλμ του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε», ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Μπεν 'Αφλεκ, και οσκαρικές υποσχέσεις για τον δημιουργό των «Seven», «Fight Club» και «Zodiac» θα είναι η ταινία λήξης του φεστιβάλ. Ενώ από τις sold out προβολές αναμένεται να είναι η 5ηωρη εκδοχή του πολύκροτου «Nymphomaniac» του Δανού Λαρς φον Τρίερ, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Επίσης, στις 20ές Νύχτες Πρεμιέρας θα δούμε και σημαντικές ελληνικές πρεμιέρες, όπως το ανορθόδοξο road movie «Xenia» του Πάνου Κούτρα, που κατέκτησε τις Κάννες, αλλά και την επιστροφή του Σύλλα Τζουμέρκα με την «Έκρηξη» με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Παπούλια.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σε πανελλήνια πρώτη το πολυεπίπεδο δράμα «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, που βραβεύτηκε στην περασμένη Μπερλινάλε, αλλά και τη μοντέρνα διασκευή της τραγωδίας «Electra» από τον Πέτρο Σεβαστίκογλου. Ακόμη, θα προβληθούν μεταξύ άλλων η μαύρη κωμωδία «Πανδημία» του Δημήτρη Πιατά, το ρομαντικό παραμύθι «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά και η ανατρεπτική «Επέλαση των Απάτσι» του Γιάννη Σολδάτου.

Οι Pulp και ο Nick Cave καταλαμβάνουν μία θέση στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος «Μουσική και Φιλμ, με τις ήδη δημοφιλείς ταινίες «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» και «20.000 Days on Earth».

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά και δίνει την ευκαιρία σε νέους Ελληνες δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του τμήματος.

Όπως κάθε χρόνο, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» τιμούν σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσα από ειδικά αφιερώματα. Φέτος, σειρά έχουν ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Όλτμαν, σε ένα ειδικό αφιέρωμα για τις ταινίες – σταθμούς που υπέγραψε τη δεκαετία του '70 (όπως τα «Nashville», «McCabe and Mrs. Miller» και «M.A.S.H.») και ο θρυλικός Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Ζουλάφσκι, υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως το «Σημασία Έχει να Αγαπάς» και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», τα οποία φιλοξενούνται σε μια ρετροσπεκτίβα του σπουδαίου έργου του, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.

Τέλος, μία γεύση από τα ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ αποτελεί το «Life Itself» του Στιβ Τζέιμς, που αποκαλύπτει τη συναρπαστική ζωή του διασημότερου Αμερικανού κριτικού κινηματογράφου, Ρότζερ Έμπερτ. Ενώ, οι ειδικές προβολές εξασφάλισαν και θα προβάλλουν, μεταξύ άλλων, τον διαβόητο «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι», σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Τόμπι Χούπερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή