Επετειακές Νύχτες Πρεμιέρας

Επετειακές Νύχτες Πρεμιέρας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εικοσαετία κλείνει φέτος το αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» και οι συντελεστές του έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με χαρακτήρα αλλά και εξαιρετική ποικιλία, που σίγουρα θα απασχολήσει πολύ τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας μέσα στον Σεπτέμβρη.

Εναρξη στις 17 του μήνα, όπως και πέρυσι με μια κωμωδία, τις «Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν, ένα φιλμ διαποτισμένο από την αύρα του Πέδρο Αλμοδόβαρ που είναι και παραγωγός του. Από το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ξεχωρίζουμε (ενδεικτικά) το «’71» του Γιαν Ντεμάνζ, το οποίο παρακολουθεί ένα Βρετανό στρατιώτη στους δρόμους του επαναστατημένου Μπέλφαστ της δεκαετίας του 1970, το σκοτεινό «When Animals Dream» του Γιόνας Αλεξάντερ Αρνμπι και την ισπανική ερωτική ιστορία-έκπληξη «Η απόσταση μεταξύ μας».

Οσο για τα ελληνικά, θα δούμε πρώτα απ’ όλα την ειδική προβολή του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, το οποίο συνεχίζει τη διεθνή του πορεία, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η «Εκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα. Ακόμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθεί το βραβευμένο στην περσινή Μπερλινάλε «Στο Σπίτι» του Αθανασίου Καρανικόλα. Φυσικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η επιστροφή του σημαντικού κινηματογραφιστή Χρήστου Βούπουρα με τους «7 Θυμούς» ούτε και η παρουσία του Δημήτρη Πιατά με τη μαύρη κωμωδία «Πανδημία».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιδιαίτερη διαγωνιστική κατηγορία Μουσική και Φιλμ με το «20.000 Μέρες στη Γη», αφιερωμένο στη ζωή του Νικ Κέιβ και το «Pulp» που ασχολείται με την πορεία του ομώνυμου συγκροτήματος (και θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη και του ντράμερ της μπάντας Νικ Μπανκς). Δεν θα λείψουν όμως και τα αφιερώματα όπως εκείνα στον Αντρέι Ζουλάφσκι και τον Σταύρο Τορνέ, ενώ για τους πιο τολμηρούς, η απόλυτη πρόκληση του πεντάωρου -και πλέον- «Nymphomaniac director’s cut» του Λαρς Φον Τρίερ. Επιπλέον των ταινιών, το φετινό επετειακό φεστιβάλ θα συνοδευτεί και με μια σειρά σημαντικών παράπλευρων εκδηλώσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα κατά κύριο λόγο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Τελευταίο αφήσαμε το highlight ίσως του φεστιβάλ, την προβολή δηλαδή δύο μέρες μετά την παγκόσμια πρώτη στη Νέας Υόρκη, της νέας ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε». Ο δημιουργός μερικών από τα πιο ατμοσφαιρικά φιλμ της τελευταίας δεκαπενταετίας επιστρέφει με πρωταγωνιστή του τον Μπεν Αφλεκ και ήδη αρκετούς οσκαρικούς «ψιθύρους» να τον συνοδεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή